18 Ιουλίου 2012

Απίστευτο: Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ Πετρούσης εγκαλούν τον Μητροπολίτη Δράμας και του ζητούν να τους αφήσει ήσυχους!!

Από την Δραμινή Εφημερίδα "Ενημέρωση", 4 Ιουλίου 2012, σελ. 13.


Διαμάχη για ένα Δημοτικό ακίνητο στην Πετρούσα
 που ο Μητροπολίτης θέλει να το κάνει εκκλησία.


Μια απίστευτη ιστορία γίνεται με ανοικτή επιστολή με παραλήπτη τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο την οποία επέλεξαν να δημοσιοποιήσουνε στα τοπικά ΜΜΕ τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης καταγόμενοι από τη Δημοτική Κοινότητα της Πετρούσας. 


Αιτία; 


Ένα Δημοτικό ακίνητο, μία αίθουσα εκδηλώσεων στην Πετρούσα την οποία ο Μητροπολίτης Δράμας ζητά να περιέλθει στην Μητρόπολη προκειμένου να λειτουργήσει ως εκκλησία. 


Όπως αναφέρουν οι τρεις Πετρουσαίοι αιρετοί που υπογράφουν την εν λόγω επιστολή, ο Μητροπολίτης Δράμας στηλίτευσε από το Ιερό Βήμα του ναϊδρίου της Παναγίας στην Πετρούσα στις 10 Ιουνίου την άρνηση των Πετρουσαίων να παραχωρήσουν στην Μητρόπολη το εν λόγω ακίνητο, ενώ όπως αναφέρουν, στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Δράμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Παναγία θα τους τιμωρήσει για τη στάση τους αυτή. 


Προφανώς, τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Δράμας στις 10 Ιουνίου στο κήρυγμά του στο νάίδριο της Παναγίας στην Πετρούσα, έβγαλαν από τα ρούχα τους δύο Δημοτικούς Συμβούλους και τον πρόεδρο της Πετρούσας, οι οποίοι με την ανοιχτή τους επιστολή εξιστορούν την υπόθεση του επίμαχου ακινήτου και παράλληλα καλούν τον Μητροπολίτη να σταματήσει να δημιουργεί ομάδες πίεσης στο χωριό και να τους αφήσει ήσυχους!

Η ανάγνωση της επιστολής    έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.


Προς:  Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο
Με την εγκατάσταση της παρούσας δημοτικής και τοπικής αρχής ενώπιον σας ορκιστήκαμε στο Ιερό ευαγγέλιο να υπακούμε στο Σύνταγμα, να τηρούμε τους Νόμους του Κράτους και να εκτελούμε ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μας. Με απαράβατο οδηγό μας αυτόν τον όρκο τιμής πορευόμαστε μέχρι σήμερα και θα πορευτούμε και στο μέλλον.
Απαιτείτε εδώ και πολύ καιρό να παραβιάσουμε τα καθήκοντα μας και να ταυτιστούμε με τη βούληση σας. Η μη συμμόρφωση μας με την επιθυμία σας αυτή, συνιστά κατά τη γνώμη σας απείθεια και «αντίδραση». Στηλιτεύοντας τη στάση μας αυτή, στο κήρυγμα σας από το ιερό βήμα του ναϊδρίου της Παναγιάς στην Πετρούσα στις 10 Ιουνίου, εκφράσατε τη βεβαιότητα, αφού προηγουμένως μας κατονομάσατε, ότι η Μεγαλόχαρη θα μας τιμωρήσει έτσι όπως μας αξίζει. Κι εμάς προσωπικά, αλλά και τις οικογένειες μας.
Άγιε Δέσποτα, ως πνευματικός ηγέτης αυτού του τόπου, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε σε βάρος μας, τις όποιες «ποινές» και «τιμωρίες» εμπίπτουν στη δικαιοδοσία σας. Δεν έχετε όμως κανένα απολύτως δικαίωμα να αναφέρεστε με τον τρόπο που αναφερθήκατε και μάλιστα από του ιερού βήματος στις οικογένειες μας, στα παιδιά μας.
Αλήθεια πότε τους γνωρίσατε, από πού μάθατε για τις «αμαρτίες» που διέπραξαν στη ζωή τους και προστρέχετε αναίτια και αβασάνιστα στην Ρομφαία της τιμωρού Παναγιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ατόπημα σας αυτό δε θα το επαναλάβετε και στο μέλλον.
Σεβόμαστε και το σχήμα και τη θέση και το ρόλο σας. Θέλουμε να γνωρίζετε όμως ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού μας, πέφτουν στο κενό. Δεν είμαστε άθεοι, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πιστεύουμε, προσκυνάμε και ανάβουμε κερί στο Θεό κάθε μέρα και δε ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο, όποιον διαφωνεί μαζί μας. Η παράδοση του «σφάξε με παπά μου, να αγιάσω» και η αδιαμαρτύρητη υποδοχή κάθε ενέργειας του Ιερατείου, ως τη μόνη αλήθεια και εκ του θεού εκπορευόμενη θέληση, είναι ξένες και με τις αρχές και με τις πεποιθήσεις και με τη συνείδηση μας. Η Παναγιά που κουβαλάμε μέσα μας δεν τιμωρεί. Αντίθετα παρηγορεί, ανακουφίζει, απαλύνει τον πόνο, δίνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα.
Άγιε Δράμας, επιθυμείτε διακαώς να περιέλθει στα χέρια σας ένα δημοτικό ακίνητο, μια αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Κ Πετρούσας, για να λειτουργήσει ως εκκλησία. Το έργο αυτό ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006, ύστερα από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε την απόλυτη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εσείς ο ίδιος συμφωνήσατε ενυπόγραφα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πραγματοποίηση του έργου, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου παίρνετε αιφνιδιαστικά πίσω την υπογραφή και συναίνεση σας. Γράφετε σε επιστολή σας, προ μηνών, προς τις τοπικές αρχές «Με επισκέφθηκε (αρχές του 2006) ο Δήμαρχος Προσοτσάνης αείμνηστος κ. Γεώργιος Μακρής. Μου είπε για τον ιερό ναό της Παναγιάς τα εξής: Σεβασμιώτατε, γνωρίζω ότι δεν μπορεί η Τοπική μας Εκκλησία να αναλάβει την αποκατάσταση του ναού. Επιθυμία μου είναι να συμβάλω στην αποκατάσταση του. Μπορώ να το κάνω μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος. Για να περάσει όμως το έργο, πρέπει να φαίνεται ότι θα γίνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μόνο έτσι μπορεί να χρηματοδοτηθεί . Θα χρειαστώ ένα συναινετικό έγγραφο δικό σας. Μετά την αποπεράτωση των εργασιών του ναού, θα τον παραδώσω στην Μητρόπολη».
Ο Δήμαρχος δε ζει δυστυχώς για να επιβεβαιώσει ή όχι αυτή τη μυστική συμφωνία. Καλόβουλα και καλόπιστα ας σας πιστέψουμε λοιπόν, ότι πράγματι έτσι έγινε. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο Δήμαρχος λοιπόν, κατά τα γραφόμενα σας, έστησε ένα κόλπο, μια πλεκτάνη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους ξεγέλασε και τους εξαπάτησε με τη σύμφωνη γνώμη σας, να δώσουν τα ωραία τους λεφτά για μια αίθουσα εκδηλώσεων και να τους προκύψει εκκλησία.
Δεν γνωρίζουμε αν η πονεμένη οικογένεια του εκλιπόντος βρει τη δύναμη και το κουράγιο να βγει δημόσια για να υπερασπιστεί τη τιμή και την υπόληψη του. Ούτε, αν τιμώντας τη μνήμη του, το κάνουν αυτό οι στενοί του συνεργάτες. Στην αρχή στο άκουσμα αυτής της μυστικής συμφωνίας όλοι μειδιούσαν και δήλωναν απόλυτα άγνοια. Σήμερα κάποιοι απ’ αυτούς αντικατέστησαν τα μειδιάματα με ψελλίσματα του τύπου «ναι κάτι θυμάμαι ότι μας είπε ο συχωρεμένος … κάτι ακούσαμε…».
Μετά το θάνατο του Μακρή Γεωργίου, τον αντικατέστησε στο δημαρχιακό θώκο ο κ. Φατράλης Βασίλης, από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Αντί λοιπόν να σας καλέσει και να σας πει «ελάτε Δέσποτα να σας παραδώσω το ναό» έκανε το τελείως αντίθετο. Με το αριθ. 15801/13.11.2009 έγγραφο του προς το τοπικό συμβούλιο, ανακοινώνει την αποπεράτωση του έργου και ζητά της απόψεις του για τους τρόπους λειτουργίας της αίθουσας εκδηλώσεων. Απ’ -αυτό το γεγονός, δεν προκύπτει αβασάνιστα το συμπέρασμα, ότι ο άνθρωπος δεν είχε ιδέα για μυστικές συμφωνίες και άλλα τέτοια;
Άγιε Δέσποτα, υπηρετούμε με τις μικρές μας δυνάμεις το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας αποτελεί πρώτιστη υποχρέωση αλλά και αυτονόητο καθήκον, σύμφωνα με το Νόμο. Προσπαθούμε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την μικρή μας κοινωνία. Εκείνο όμως που αποτελεί πρωταρχικό μέλημα μας είναι η σύμπνοια, η ενότητα και η γαλήνη των κατοίκων αυτού του βασανισμένου χωριού.
Ενός παρεξηγημένου τόπου που λοιδορήθηκε, κατασυκοφαντήθηκε και υπέφερε για πολλές δεκαετίες. Οι περήφανοι και φιλήσυχοι κάτοικοι της Πετρούσας βρήκαν από μόνοι και αβοήθητοι, τους τρόπους να σβήσουν τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, να ξεπεράσουν τις διχαστικές αντιλήψεις και πορεύονται σήμερα με ειρήνη και ηρεμία.
Σας καλούμε για ύστατη φορά να αφήσετε ήσυχο το χωριό μας. Η μεθοδική σας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ομάδας πίεσης πιστών, προκειμένου να πετύχετε το σκοπό και τους στόχους σας, θα διχάσει την τοπική κοινωνία και θα τη γυρίσει πίσω σε δεκαετίες που έζησε και δε θέλει να θυμάται.
Αν παρ’ όλα αυτά δε θέλετε να κάνετε πίσω, τότε επιτέλους αποταθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει, ως νόμιμο και κυρίαρχο όργανο, για το αίτημα σας που είναι η παραχώρηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δήμου.
Επιτέλους ας πρυτανεύσει η λογική και το συμφέρον του τόπου μας,
σεβόμενοι όλοι, εκκλησία και τοπική αυτοδιοίκηση, την αλήθεια που περιέχει η
παλιά ρήση «τα του Καίσαρος……… τω Καίσαρι και τα του Θεού……… τω Θεώ».
1.               Τερνεκτσής Ιωάννης, δημοτικός σύμβουλος επί θετία και νυν αντιδήμαρχος
2.               Ντεμίρης Αθανάσιος, δημοτικός σύμβουλος επί 12ετία και τέως πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας
3.               Μάπας Αθανάσιος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας και για πάνω από δύο ΙΟετίες πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.