27 Φεβρουαρίου 2010

Μια πρόταση για έναν ενδιαφέροντα περίπατο στην Πετρούσα.

Ένας μικρός τουριστικός οδηγός:
Γέφυρα -Φαράγγι- Αγία Τριάδα-Πέτρινο Θέατρο-Πουρναρόδασος Κουρί-Παλαιά Εκκλησία.

Καλωσήρθατε στην Πετρούσα.

Η πρόταση μου για έναν ενδιαφέροντα περίπατο για επισκέπτες και τουριστικούς πράκτορες:

Στάθμευση στην περιοχή της γέφυρας στα όρια του χωριού προς Προσοτσάνη. Έχει αρκετό χώρο και για πολλά Λεωφορεία.

(1). Κατεβαίνετε στο φαράγγι και απολαμβάνεται την παλαιά πέτρινη Γέφυρα. Όσοι έχουν καλά υποδήματα ανεβαίνετε Βόρεια μέσα στον Φαράγγι-Λάκκο.

(2). Η διαδρομή 200 μέτρων είναι μετρίας δυσκολίας. Χρειάζονται καλά υποδήματα. Όσοι δεν διαθέτουν και δεν μπορούν να ακολουθήσουν, συνεχίζουν από την άσφαλτο βόρεια στην ανατολική είσοδο του Πέτρινου Θεάτρου μέσα από το χωρίο στον δρόμο δίπλα από το Φαράγγι.

Λίγα μέτρα μετά την γέφυρα βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος.
Ο βράχος αυτός έπεσε μετά από έναν φοβερό σεισμό του προηγούμενου αιώνα από το απέναντι βουνό .

Στα 200 περίπου μέτρα από την γέφυρα βρίσκεται μπροστά σε ένα φυσικό άνοιγμα.

(3-4).Εκεί μπορείτε να θαυμάστε το Πέτρινο Θέατρο και την εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας.

(5). Στην συνέχεια βγαίνοντας από δυτική έξοδο και για 100 μέτρα στην άσφαλτο, πάντα βόρεια, επισκέπτεστε ένα πουρναρόδασος το οποίο είναι ένα από τα λίγα στην Ελλάδα, το Κουρί.

Στην συνέχεια γυρίζετε πίσω στην αφετηρία δηλαδή την γέφυρα και μπαίνετε μέσα στο χωριό όπου υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία η οποία κτίστηκε το 1823.
Η συνολική διαδρομή με την επιστροφή είναι λιγότερη από χίλια μέτρα (ανεβαίνοντας και τους χώρους).


Ακολούθως ξεκουράζεστε στα πολυάριθμα καταστήματα του χωριού.

Αν δείτε προγενέστερη ανάρτηση μου για τα καταστήματα της Πετρούσας θα διαπιστώσετε ότι
το Χωριό ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ!!. Καφετέριες, ταβέρνες, πιτσαρία, καφενεία, μαγαζιά πάσης φύσεως. Είναι πλούσιο σε δραστηριότητες και ανθρώπινο δυναμικό. ΦΙΛΟΞΕΝΟ!


Λεπτομερώς αναφέρω μερικά στοιχεία με την σειρά και την αρίθμηση που έδωσα, και κάποιες φωτογραφίες από τα αξιοθέατά μας.



1. Η ΓΕΦΥΡΑ.

Η Γέφυρα του χωριού είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο.
Κάτω από την τσιμεντένια γέφυρα που έγινε προτού δεκαριά χρόνια υπάρχει η παλαιά πέτρινη η οποία φαίνεται μόνο αν μπείτε μέσα στο Φαράγγι.
Είναι ένα ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ!!!. Η ιστορία πολλών αιώνων.

2. ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ- Ο ΛΑΚΚΟΣ.


Στη Πετρούσα υπάρχει Φαράγγι το οποίο ξεκινά από το όρος Φαλακρό και καταλήγει στην γέφυρα της εθνικής οδού Δράμας –Εξοχής. Το φαράγγι έχει μήκος 15 χιλιομέτρων το οποίο στο μεγαλύτερο του μέρος είναι προσβάσιμο.
Μπορούν δηλα
δή όσοι επιθυμούν να μπουν μέσα στο φαράγγι και να απολαύσουν την χλωρίδα και την πανίδα της ανεπανάληπτης και δυστυχώς μη αξιοποιημένης τουριστικά φύσης…
Το Ρέμα έχει μόνο το χειμώνα νερό, με ελάχιστες εξαιρέσεις το καλοκαίρι μετά από σφοδρές καταιγίδες, και δεν είναι επικίνδυνο για τον επισκέπτη όπως θα δείτε στην παραπάνω εικόνα.


3. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Στη θέση «Άγιο Πνεύμα» μερικά μόλις μέτρα μακριά από τα τελευταία σπίτια του χωριού και μέσα στο φαράγγι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα παρεκκλήσια του χωριού, αφιερωμένο στην «Αγία Τριάδα».
Η παράδοση λέει ότι κατά την Τουρκοκρατία οι κάτοικοι της Πετρούσας έκρυψαν στην σπηλιά όλες τις εικόνες τους. Όταν ήρθε η στιγμή να τις πάρουν πίσω στα σπίτια τους μια εικόνα δεν μετακινιόταν . Ήταν η εικόνα της Αγίας Τριάδος. Ήρθε μετά από έκκληση των Πετρουσαίων ο Δεσπότης και μετά από τελετουργία μετακινήθηκε η εικόνα. Από τότε οι χωριανοί με προσωπική και εθελοντική δουλειά έκτισαν την σπηλιά αυτή και τη έκαναν εκκλησούλα. Παρακάτω οι δύο όψεις της εκκλησούλας από Βόρεια και από δυτικά. Είναι η ίδια εκκλησούλα που έχει και αγίασμα, δηλαδή ένα βράχο που στάζει για αιώνες νερό, το οποίο περισυλλέγεται σε μικρή δεξαμενή και από το οποίο μπορεί να πιεί η (ο) επισκέπτης.

4. ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ

Το ξεκίνημα, η Πρώτη Συναυλία


Θεωρώ ότι θα πρέπει να λέγεται από όλους μας Πέτρινο Θέατρο – Φαράγγι και όχι μόνο Φαράγγι Πετρούσας, γιατί το "ΦΑΡΑΓΓΙ" προσδιορίζει κάτι άλλο.

Κάτω ακριβώς από την εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας και μέσα στο Λάκκο-Φαράγγι υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα του Φαραγγιού. Ο θεός όταν έκανε το Φαράγγι στο σημείο αυτό θα είχε πολλά κέφια. Αν το δείτε θα καταλάβετε από την μορφολογία του εδάφους ότι είναι ένα φυσικό θέατρο με φοβερή ηχητική.

Το καλοκαίρι του 1998 μια ομάδα νέων της Πετρούσας κατασκεύασε την ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ που βλέπετε στην εικόνα μέσα στον ΛΑΚΚΟ και πραγματοποιείται η πρώτη μουσική συναυλία στο φαράγγι της Πετρούσας.

Η Συναυλία είχε τεράστια επιτυχία.
Την πρωτοβουλία κινήσεων τότε την παίρνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος διαισθάνεται την εξέλιξη και μεταφέρει τον ενθουσιασμό του στο κ. Νομάρχη Δράμας κ. Ευμοιρίδη. Ο Οποίος αναλαμβάνει προσωπικά την υλοποίηση του εκπληκτικού αυτού έργου. Ο κ. Νομάρχης παίρνει ο ίδιος μέρος στις εργασίες εκτέλεσης. Το έργο είναι ένα μνημείο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι συνέβαλε και ο Δήμος Προσοτσάνης.

Πιστεύω δύσκολα θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα παρόμοια συμμετοχή πολιτών που αφιλοκερδώς και με αυτοθυσία συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες.
Οι εργασίες ξανάρχισαν τον Οκτώβρη του 1999 τα Σαββατοκύριακα.
Η πέτρα κυριαρχεί παντού και δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον
Τα δεκάδες δέντρα και λουλούδια που φυτεύτηκαν έδωσαν στον χώρο μια διαφορετική οπτική.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Έχουν δοθεί δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και δεκάδες συναυλίες στον χώρο του Πέτρινου Θεάτρου. Έχουν παρελάσει το ποιο διάσημα ονόματα από τον χώρο αυτό από τους χώρους του θεάτρου και της Μουσικής σκηνής.

Ενδεικτικά:


Θεατρικές Παραστάσεις:


ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ, Παιδική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Σερρών, Κοζάνης, Καβάλας.
Θ. Καρακατσάνης, Κωνσταντίνου, Κ. Βουτσάς, Β. Τσιβιλίκας, Κιμούλης, Τ. Χαλκιάς, Α. Βαγενά, Καλιώρας, Μ. Λουιζίδου, Χάρυ Κλυν, Καλλιώρας, Χαικάλης , Παρτσαλάκης, Γερασιμίδου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Συναυλίες:


Αλκίνοος Ιωανίδης, Π. Γαϊτάνο, Γ. Κότσιρα, Ν. Πορτοκάλογλου ,Ελ. Αρβανιτάκη, Θ. Μικρούτσικο ,Μαν. Μητσιά,Δημ. Μητροπάνος, Ελ. Τσαλιγκοπούλου, Κανά, Χ.Αηδονίδης, Παπαεμμανουήλ, Μάλαμας και πολλοί άλλοι.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ.

5. Το Πουρναρόδασος Κουρί



Λίγα μέτρα βόρεια από την δυτική είσοδο υπάρχει ένα πανέμορφο πουρναρόδασος. Παλαιότερα υπήρχαν μέσα στο δασύλλιο στάνες. Οι κτηνοτρόφοι φρόντισαν να τα πουρνάρια με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν δένδρα.
Το δασύλλιο είναι περιφραγμένο, έχει 5 κιόσκια και δυνατότητα για να κατασκηνώσει κανείς. Υπάρχουν χώροι για αθλοπαιδιές. Μπορούν δηλαδή να φιλοξενηθούν πολλές ομάδες. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα και Πρωτομαγιά μαζεύει πάρα πολύ κόσμο και προπάντων νεολαία. Βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή θέση γιατί έχει πάντα αεράκι και προπάντων το καλοκαίρι δροσιά.


6. Παλαιά εκκλησία


Στην Πετρούσα το 1832 και επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Δράμας Γερμανού του Β΄ ( Μάϊος 1831 – 22 Νοεμβρίου 1835 ), εγκαινιάσθηκε ο ιερός ναός των Εισοδείων της Θεοτόκου, στους τοίχους του οποίου αγιογραφήθηκαν εικόνες με ελληνικές επιγραφές.
Ο Μητροπολίτης Γερμανός ο Β΄ έγινε δύο φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και είναι ο ιδρυτής της περίφημης σχολής της Χάλκης.

Το 1880 παραχωρήθηκε στην Βουλγαρική εξαρχία, από τους Τούρκους και σαν συνέπεια αυτής, ήταν να συλλειτουργούν στον ναό εναλλάξ τις Κυριακές, μία ο Έλληνας ιερέας και μία Βούλγαρος.
Επειδή όμως η Βουλγαρική διοίκηση καταστρατηγούσε την διαδικασία αυτή υπέρ της και ασκούσε έντονες πιέσεις στους Έλληνες, αναγκάστηκε ο ιερέας με πολλούς πιστούς να αποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους και τα λειτουργικά σκεύη του ναού.
Ο ναός βομβαρδίστηκε από το Τουρκικό πυροβολικό τον Οκτώβριο του 1912.

Κλείνοντας σας προσκαλούμε να γνωρίσετε το χωριό και τους φιλόξενους κατοικους του.


ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΤΕ!!!