19 Απριλίου 2012

Εκλογές 2012-Φορολογία 2012: Τι να ψηφίσω; Τι και πότε θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2012


Τουλάχιστον αυτά ξέρουμε μέχρι τώρα

Από το μήνα που διανύουμε μέχρι το τέλος του 2012, τα ραβασάκια της Εφορίας θα έρχονται το ένα μετά το άλλο στους φορολογούμενους...
1. Απρίλιος 2012:

 Εντός του μήνα αναμένεται να ταχυδρομηθούν οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνουν και το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ. Δηλαδή το χαράτσι ακινήτων για το 2012. Θα υπάρξουν και πολίτες οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν την 1η από τις πέντε δόσεις τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο. Στο τέλος του μήνα, θα πρέπει όσοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να λάβουν οριστική απόφαση για το αν θα υπαχθούν ή όχι στη ρύθμιση.


2. Μάιος: 

Εντός του Μαίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ταχυδρόμηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Το πρώτο «πακέτο» με περίπου 200.000 φακέλους έχει ήδη αποσταλεί και όσοι τον παραλάβουν, θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος Μαίου. Δόσεις δεν προβλέπονται.


3. Ιούνιος:

 Για όσους πληρώσουν τον Απρίλιο την 1η δόση του τέλους ακινήτων, τον Ιούνιο, θα έρθει η 2η δόση.


4. Ιούλιος: 

Θα είναι ο πιο θερμός μήνας όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασίας αλλά και από πλευράς φόρων. Εντός του Ιουλίου, θα ταχυδρομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του 2012. Και θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες θα υποχρεωθούν φέτος να κάνουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση κάτι που σημαίνει ότι η εκκαθάριση θα γίνει σχεδόν αυτόματα. Όσοι παραλάβουν εκκαθαριστικό τον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Ο φόρος θα είναι πολύ βαρύς λόγω:

Α> της αύξησης των τεκμηρίων

Β> της μείωσης του αφορολογήτου

Γ> της κατάργησης ή της μείωσης των φορολογικών απαλλαγών

Δ> της είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω των εκκαθαριστικών

Ε> της είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος μέσω των εκκαθαριστικών.


5. Αύγουστος: 

Θα πληρώσουμε την τρίτη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ


6. Σεπτέμβριος: 

Θα έρθει η 2η από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου εισοδήματος έτους 2011. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία και για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όποιος υπαχθεί, θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον την προκαταβολή και την αμοιβή του μηχανικού να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό σε έως και 40 δόσεις.


7. Οκτώβριος: 

Θα πληρώσουμε την 4η δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το σοβαρότερο είναι ότι όσοι θα βρεθούν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να το αγοράσουν στην εξωφρενική τιμή του 1,4 ευρώ ανά λίτρο.


8. Νοέμβριος: 

Θα έρθει η 3η από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου εισοδήματος έτους 2011.


9. Δεκέμβριος: 

Θα πληρώσουμε την 5η δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Επίσης, θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας. Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί νέα αύξηση άρα προεξοφλούμε ότι θα μείνουμε στα φετινά –αυξημένα κατά 10%- επίπεδα.

Για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας να προγραμματίζουν την πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2010, της έκτακτης εισφοράς στην ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ αλλά και τον ΦΑΠ του 2011.

Πηγή: Planet-Greece.