14 Μαρτίου 2012

'Ελληνες μετανάστες και οι Γερμανοί

"Η συνύπαρξη μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και των Γερμανών πολιτών, παρά την κρίση, είναι αρμονική


είναι ο τίτλος της συνέντευξης που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt, του Έλληνα κοινωνικού ανθρωπολόγου Βασίλειου Φθενάκη.

"Ούτε οι Γερμανοί πολίτες ούτε οι πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία επηρεάζονται άμεσα από την οικονομική κρίση. 

Δεν έχει σχέση η κρίση με την καθημερινή τους συμβίωση" λέει ο Έλληνας επιστήμονας στη Welt.
"Είναι σημαντικό, ωστόσο, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου αλλά και στα μέσα ενημέρωσης να χειρίζονται υπεύθυνα τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, καθώς δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την πώληση της Ακρόπολης και των ελληνικών νησιών, αποτελούν μεγάλη ταπείνωση για τους Έλληνες" επισημαίνει ο κ.Φθενάκης.


"Η σύγκρουση λαμβάνει χώρα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, η προσωπική σχέση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων μένει ανεπηρέαστη" υποστηρίζει ο Ελληνας επιστήμονας.


Ακόμα και όσον αφορά στην εμμονή του γερμανικού Τύπου και τα προκλητικά δημοσιεύματα για την "τεμπελιά" και τη "διαφθορά" των Ελλήνων, ο κ.Φθενάκης εκτιμάει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό φαινόμενο.


 "Είναι δυσάρεστο και επιζήμιο για τους Έλληνες που ζουν εδώ, αλλά θα περάσει όταν η Ελλάδα "φύγει" από το προσκήνιο των Μέσων Ενημέρωσης" υπογραμμίζει ο κ. Φθενάκης.


Ο κ. Βασίλειος Φθενάκης ζει εδώ και στα 48 χρόνια στο Μόναχο, όπου αρχικά είχε μετακομίσει για λόγους σπουδών.


enikos.gr