27 Μαρτίου 2011

Η Προσοτσάνη στην ΕΤ3 Κυριακή 27/3/2011 στις 3 μμ


Παρουσιάστρια: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ


Η «Κυριακή στο Χωριό»

προσκαλεί τον τηλεθεατή σε μία 3ωρη απόδραση με ξεχωριστές εικόνες από φυσικά τοπία, έθιμα, μουσικές και χορούς, ιστορικά μνημεία, τοπικά εδέσματα -εικόνες και αφηγήσεις που προκαλούν νοσταλγία.


Στο ημιορεινό τμήμα της Δράμας , στην οροσειρά του Φαλακρού και του Μενοικίου, στο χωριό Προσοτσάνη θα μας ξεναγήσει η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ».

Η ιστορία του χωριού ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα χειμαδιά, από κτηνοτρόφους της περιοχής που κατέβαιναν από ορεινές περιοχές για να ξεχειμωνιάσουν.
 
Η Προσοτσάνη, έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ποικιλία του καπνού «Προσοτσάνης Μπασή Μπαγλή», που μέχρι πρότινος αποτελούσε την κυριότερη αγροτική ασχολία των κατοίκων.

Σήμερα οι αγροτικές καλλιέργειες έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο ενώ η Προσοτσάνη μοιάζει με μια μικρή σύγχρονη πόλη με καλαίσθητα κτίρια, πολλά εμπορικά καταστήματα, φιλόξενους ανθρώπους και πολλές φυσικές ομορφιές.
Η εκπομπή θα μας ξεναγήσει στο ονομαστό Σπήλαιο Μααρά, θα ακολουθήσουμε διαδρομές με άλογα και ποδηλατοδρόμους μέσα από ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Δεν θα παραλείψει να βρεθεί στο παραδοσιακό και φημισμένο παζάρι της Προσοτσάνης, ενώ με την κατάθεση ψυχής των ηλικιωμένων του χωριού θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν.

Διάρκεια: 90'

Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καραθανάσης , Ιωσήφ Νανάκης
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Διεύθυνση παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Γραμματεία παραγωγής: Δήμητρα Στεφανίδου