30 Μαρτίου 2011

Νέες μετρήσεις από "Δημόκριτο" για την πυρκαγιά στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας (Ιούνιος 2010)

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
 
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης»

Εν αναμονή αποτελεσμάτων από δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα
Η ευθύνη της αποκατάστασης στα καμένα λάστιχα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης


ΜΟΛΙΣ την περασμένη εβδομάδα πάρθηκαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί το καλοκαίρι του 2010, σε ανοιχτό χώρο συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων, στην περιοχή Ξηροποτάμου στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Τα δείγματα αυτά, που πάρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Βασίλη Νικήτα, πολιτικό μηχανικό της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, εστάλησαν στον «Δημόκριτο» για αναλύσεις και τα αποτελέσματά τους θα είναι γνωστά σ’ εμάς στις επόμενες δέκα περίπου μέρες.
Του Θανάση Πολυμένη

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Βασίλης Νικήτας, επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζει καμία απολύτως μόλυνση, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που είχαν γίνει εντός του περασμένου έτους 2010. Οι νέες μετρήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή από τον «Δημόκριτο», με ευθύνη του καθηγητού κ. Λεόντιου Λεοντιάδη.

Αρμόδιοι και υπεύθυνοι
Ρωτώντας τον κ. Νικήτα, πού ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα των μετρήσεων  και ποιος είναι  υπεύθυνος γι’ αυτές, μας απαντά:
«Μετά την κατάσβεση, επειδή μπαίνει η διαδικασία της προστασίας από την περαιτέρω ρύπανση και είναι μια διαδικασία η οποία με ένα Προεδρικό Διάταγμα 148/2009 υπάγεται στην παλιά κρατική Περιφέρεια, στη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα έπρεπε να την κινήσει τη διαδικασία η ίδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με παρακάλεσαν όμως, επειδή είχα την εμπειρία, να επιστατήσω σε λήψη δοκιμίων μέσα από το χώρο της πυρκαγιάς και να πάρω και δείγματα, να εποπτεύσω.
Μας έδωσε ο «Δημόκριτος» όλες τις απαραίτητες συσκευασίες για τα δείγματα και στη συνέχεια, τα δείγματα, και από το έδαφος και από το νερό στην κοντινή πηγή, τα στείλαμε στον «Δημόκριτο».
Υπεύθυνος για την ανάλυση δειγμάτων είναι ο καθηγητής κ. Λεόντιος Λεοντιάδης με ευθύνη του οποίου έγινε όλη η διαδικασία.
Αυτό θα γίνει, για να δούμε τον βαθμό επικινδυνότητας των λυμάτων και ενδεχόμενα την ρύπανση του υπεδάφους.
Αυτά τα δείγματα στάλθηκαν την περασμένη Τετάρτη και ελπίζουμε ότι σε 10 μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα.
Και ανάλογα με τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη περιοχή, που τυπικά θεωρείται περιοχή επικίνδυνων αποβλήτων, η περιοχή της πυρκαγιάς των 30-35 στρεμμάτων, αναλόγως θα παρθούν και μέτρα προστασίας»

Οι τελευταίες μετρήσεις

Στην ερώτησή μας, πότε είχαμε τα τελευταία αποτελέσματα μετρήσεων, ο κ. Νικήτας επισημαίνει:
«Όλα τα τελευταία αποτελέσματα ήταν εντός του 2010. 
Και η έγγραφη δήλωση του καθηγητή είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν μιλάμε για την συγκεκριμένη περιοχή που είναι η πυρκαγιά. 
Μιλάμε για τα νερά στην κοντινή περιοχή, για την ατμόσφαιρα, για τα εδάφη καθώς και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. 
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από διοξίνες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης. 
Όλοι οι ρύποι είναι πολύ χαμηλοί, κατώτεροι, πολύ κατώτεροι των επιτρεπόμενων ορίων.

Η άποψη είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο χώρο της πυρκαγιάς και μιλάω για πρόβλημα. Δεν λέμε τώρα ότι υπάρχει ρύπανση επικίνδυνη και τέτοια πράγματα. 
Αυτό θα φανεί από την ανάλυση που θα γίνει στα δείγματα.
Οπότε θα έχουμε να μιλάμε με σιγουριά πλέον, τι θα κάνουμε στη συγκεκριμένη ρυπασμένη περιοχή».

Η αποκατάσταση της περιοχής

Όσον αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης του χώρου της πυρκαγιάς, ο Νικήτας σημειώνει ότι οι αναλύσεις αυτές γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. 
Συγκεκριμένα τονίζει:
«Την ανάλυση που κάνουμε τώρα, την κάνουμε για έναν συγκεκριμένο σκοπό. 
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέλουμε να δούμε ποιου είδους αποκατάσταση είναι αναγκαία. 
Θα υπάρξει μεταφορά του υλικού σε ξένους τόπους γιατί είναι πολύ επικίνδυνα τα υλικά, ή μήπως υπάρχει η δυνατότητα να το απομονώσουμε όλο αυτό το υλικό συγκεκριμένα επειδή θα είναι μικρής επικινδυνότητας;
Αυτό πάει να βγάλει η έρευνα, συν την επιρροή στον υδροφόρο ορίζοντα.
Απ’ ό,τι όμως εκτίμησε και ο καθηγητής ο κ. Λεοντιάδης, θα μας το πει τώρα και εγγράφως αφού το μελετήσει, δεν βλέπει να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ρύπανσης στον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάμε για την κοντινή περιοχή απ’ όπου πήραμε και τα δείγματα. 
Γιατί, στην ευρύτερη περιοχή, οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι το νερό πίνετε άφοβα και δεν έχει καμία ρύπανση.
Επειδή θα το ξέρετε ότι η Πετρούσα και ο Ξηροπόταμος υπήρξαν από τις ευαίσθητες κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν από την συγκεκριμένη καταστροφή, βρέθηκαν ότι είναι καθαρές, και στην ατμόσφαιρα και στα δείγματα εδάφους, στα νερά, σε όλα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο.

Βεβαίως, ο ίδιος, καθώς είχα αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, πολλές φορές το είπα, ενδεχομένως είναι παράλειψη ότι δεν έχουμε κάνει ευρείες συσκέψεις για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό το πρόβλημα. 

Όλο αυτό το συμβάν ήταν ένα μάθημα και μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και αν είναι δυνατόν να προλαμβάνουμε. 
Γιατί ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση και είναι ευχής έργο που μπορέσαμε να την κατασβήσουμε την πυρκαγιά σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Γιατί αν δεν μπορούσαμε να την κατασβήσουμε, θα είχαμε μια βέβαιη οικολογική καταστροφή».

Ο συντονισμός της αποκατάστασης

Αναφορικά με το ποιος έχει τον συντονισμό της όλης κατάστασης από εδώ και πέρα για την αποκατάσταση του χώρου, ο κ. Νικήτας επισημαίνει ότι τον έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση:
«Τον συντονισμό του έργου της αποκατάστασης της ρυπασμένης περιοχής, ασχέτως αν ανέλαβα ένα φορτίο για να εξυπηρετήσω, 
τον έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συγκεκριμένα η Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. που εδρεύει στην Κομοτηνή. 
Η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η προστασία περιβάλλοντος είναι μια κρατική υπόθεση και γι’ αυτό υπήρχε και η δυστοκία στο να πληρωθούν οι άνθρωποι που δούλεψαν στην κατάσβεση. 
Θεωρήθηκε όμως, ότι, η κατάσβεση είναι εντός των πλαισίων του «Ξενοκράτη», επελήφθη το Υπουργείο Οικονομικών και τελικά ήταν υποχρέωση της Νομαρχίας. 
Και ορθώς έπραξε και πληρώθηκαν.
Για τα περαιτέρω, η ευρύτερη αποκατάσταση, είναι πλέον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 
Δεν μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια παρά μόνο βοηθητικά, επικουρικά. 
Αυτός είναι ο ρόλος που κάνω εγώ, διότι είναι η περιοχή μας, υπάρχει ενδιαφέρον.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και άρα ουδείς λόγος ανησυχίας.
Όμως τα αποτελέσματα θα είναι εκείνα που θα πουν την τελική κρίση πέρα από προβλέψεις».

Μυστικό το πόρισμα

Ρωτήσαμε τον κ. Βασίλη Νικήτα, αν έχει βγει κάποιο επίσημο πόρισμα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά και μας είπε συγκεκριμένα:

«Υπάρχει ένα πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όμως επειδή έχει επέμβει ο Εισαγγελέας στην υπόθεση, έχει απαγορευθεί η δημοσιοποίησή του, για λόγους θα έλεγα προστασίας της ανακριτικής έρευνας και διαδικασίας.

Απ’ όσο γνωρίζω όμως, δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο, γιατί δεν μπορείς εκ των υστέρων να διαγνώσεις τι ακριβώς έγινε. 
Υπάρχει η εκδοχή ότι επειδή η περιοχή διαπιστωμένα δέχεται πολλούς κεραυνούς, όντως ήταν αποτέλεσμα κεραυνών. 
Αυτό είναι που προσανατολίζεται κυρίως η πυροσβεστική έρευνα. 
Όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πάντα μιλάς με ποσοστά, με μια πιθανότητα του ενός ή του άλλου ενδεχομένως.
Επειδή η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν το έργο όπου υπάρχουν ασφάλιστρα και αποζημιώσεις, θα έλεγα ότι έγινε μια αδικία σε έναν συμπολίτη μας, που τον εμφανίζουν ως κακούργο, ενώ συνέβη ένα ατύχημα που θα μπορούσε, βεβαίως να έχει καλύτερη φύλαξη, καλύτερα μέτρα. 
Αλλά εδώ βλέπετε τι συμβαίνει σε μια χώρα τεχνολογικά προηγμένη όπως η Ιαπωνία. 
Στις καλύτερες χώρες ακόμα, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας, και των μέτρων προφύλαξης και των μέτρων θεραπείας ενός προβλήματος. 
Πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες.
Όμως, απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, πρέπει να ήταν μια φυσική καταστροφή. 
Το παρήγορο είναι ότι οποιαδήποτε εκδοχή και αν πάρουμε, η κατάσβεση έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπου βεβαιωμένα και από τον Δημόκριτο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή. 
Απομένει μόνο το πρόβλημα της πυρκαγιάς. 
Και από τις γεωτρήσεις που έχουμε κάνει, φάνηκε ότι υπάρχει ένα συμπαγές βραχώδες υπόβαθρο, το οποίο είναι δύσκολο να το διαπεράσουν τα υγρά. 
Τα υγρά είναι όσα πλύθηκαν και έφυγαν επιφανειακά».