27 Ιανουαρίου 2012

Πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης για 1200.00 ανέργους σε δήµους και νοµικά πρόσωπα, µε κοινοτικά κονδύλια

Εφημερίδα "ΗΧΩ", 26.01.21012, σελ.3

Τη δημιουργία 120.000 θέσεων απασχόλησης, έως το 2014, σε δήμους και νομικά πρόσωπα όλης της χώρας ανακοίνωσαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι 5μηνη και κάθε άνεργος θα αμείβεται με 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Οι μηνιαίες αποδοχές θα είναι 770 ευρώ μεικτά και 625 ευρώ καθαρά.

Το πρώτο μέρος της προκήρυξης των θέσεων αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν τις τελευταίες ημέρες του ίδιου μήνα.
 
Για το σκοπό αυτό, έως τα τέλη του 2014 θα διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ, από κονδύλια που
θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η διάθεση των κονδυλίων θα γίνει με βάση Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη).

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων θα εκδοθεί άμεσα Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργείων
Εσωτερικών και Εργασίας, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό πίνακα κατάταξης των ανέργων και έχει ήδη εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ.

Στη συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών διευκρινίστηκαν οι όροι, οι προδιαγραφές και οι αποδοχές
των ανέργων που θα απασχοληθούν σε όλους τους δήμους της χώρας, για έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, τα οποία αφορούν υποδομές, υποστήριξη ορεινών όγκων, προστασία περιβάλλοντος κ.ά.
Η επιλογή θα γίνεται αυτόματα από τον Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης Ανέργων του ΟΑΕΔ και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρεμβολή.

Η διαδικασία μοριοδότησης θα είναι αδιάβλητη και θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα, όπως υπογράμμισαν κατ΄επανάληψη τόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, όσο και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Η.Κικίλιας.

Επίσης, όπως διευκρίνισαν, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν ηλεκτρονικά, ενώ βοήθεια
στην υποβολή τους θα προσφέρουν οι δήμοι και τα ΚΕΠ. Οι λίστες θα ελέγχονται κάθε φορά από το
ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται μετά την έγκριση του ιδίου. Για κάθε έτος η διαδικασία θα ξεκινά από τον Οκτώβριο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο.

Κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης, αποτελούνο χρόνος της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, αλλά και οι ειδικότητες που σε κάθε δήμο θα ζητούνται ανάλογα με το έργο που θα γίνεται.

Προτεραιότητα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι έχουν άνεργη σύζυγο και παιδιά, οι νέοι έως 29 ετών και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Επισημάνθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνεργοι να έχουν προσκομίσει βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης στον ΟΑΕΔ.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους 78 δήμους της χώρας που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών, οπότε τυπικά δεν μπορούν να αναλάβουν έργα αυτεπιστασίας.

Όπως διευκρινίστηκε θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να έχουν όλοι οι δήμοι πρόσβαση στο πρόγραμμα.