18 Ιανουαρίου 2012

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: Ως τις 20 Ιανουαρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις μείωσης ή απαλλαγής

Του Θ.Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ



Πλήθος κόσμου στο Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου και στο γραφείο 304 του Διοικητηρίου
 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου της Επιτροπής των Φορέων ενάντια στο χαράτσι, παραχώρησαν χθες το πρωί τα μέλη της, προκειμένου να υπενθυμίσουν τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας, ότι η αίτηση δικαιολογητικών λήγει στις 20 Ιανουαρίου και ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, προκειμένου να συμπληρώσουν την ειδική ηλεκτρονική αίτηση που απαιτείται.
Εκ μέρους της Επιτροπής, παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και το μέλος της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» κ. Γιώργος Ανάογλου.
            Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ανάογλου υπενθύμισε τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις διορθώσεις στα τυχόν λάθη που έχουν γίνει είτε στην παλαιότητα, είτε στα τετραγωνικά μέτρα είτε στην τιμή ζώνης. Σχετικά γραφεία για βοήθεια προς τους συμπολίτες μας, έχουν στηθεί όπως είπαμε και παραπάνω στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου (εντός του Δικαστικού μεγάρου Δράμας), στο γραφείο 304 στο Διοικητήριο, αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα της Χωριστής, της Καλλιφύτου, του Ξηροποτάμου και στο Δήμο Προσοτσάνης, προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που απαιτούνται για όσους έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων και να τύχουν της εξαίρεσης της απαλλαγής.
            Ο κ. Ανάογλου αναφέρθηκε στα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις φορολογικές δηλώσεις των δύο τελευταίων ετών, το έντυπο του ΕΤΑΚ του 2008, τον λογαριασμό της ΔΕΗ και όσοι έχουν επιπλέον δικαιολογητικά: βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή την κάρτα ανεργίας, αν είναι πολύτεκνοι κάποιο χαρτί  που να το βεβαιώνει και όσοι έχουν προβλήματα υγείας την αντίστοιχη βεβαίωση από πρωτοβάθμια ή υγειονομική επιτροπή που να αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας τους. Καλό είναι, στις αιτήσεις να αναγράφονται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, που να μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αίτηση εξαίρεσης απαλλαγής τους από το χαράτσι.
            Μια άλλη δυνατότητα που έχουν συμπολίτες μας που είναι πολύτεκνοι, άποροι και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση στο γραφείο 127 στο Διοικητήριο ώστε να τύχουν μείωσης του 50% του δημοτικού τέλους, που σημαίνει ότι αυτόματα μπορεί αυτό να τους μειώσει στο μισό και το τέλος ακινήτων. Τα δικαιολογητικά γι’ αυτό είναι: επικυρωμένη φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, λογαριασμός της ΔΕΗ στο όνομά τους, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωση για την αναπηρία τους πάνω από 67%, οι πολύτεκνοι πιστοποιητικό από την Ομοσπονδία τους και οι άποροι να έχουν βιβλιάριο ασθενείας από την Πρόνοια με φωτοτυπία της σελίδας με τη φωτογραφία τους και την σφραγίδα της θεώρησης.
            Όπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Φορέων ενάντια στο χαράτσι, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τον κόσμο που προσέρχεται στο Εργατικό Κέντρο, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου και στο γραφεία 304 του Διοικητηρίου.

Διακοπές ρεύματος
            Αναφερόμενος στο ζήτημα της εντολής για τη διακοπή του ρεύματος που δόθηκε πλέον προς τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι: «Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα μπορέσει ή θα θελήσει να προχωρήσει σ’ αυτό το απεχθές μέτρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς ως πολίτες θα αντιταχθούμε. Δυναμικά και θεσμικά με όποιον τρόπο μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο. Το ρεύμα είναι κοινωνικό δικαίωμα. Είναι υπερβολική, καταχρηστική και μη νόμιμη, η απαίτηση της κυβέρνησης και ο εκβιασμός να κόψουν την ηλεκτροδότηση προκειμένου να πληρωθεί το χαράτσι».
            Αναφερόμενος στη διακοπή του ρεύματος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σαβρίδης, επεσήμανε ότι «η επιτροπή, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, με όποιο τρόπο θα προσπαθήσει να επανασυνδέσει το ρεύμα. Έχουμε πάρει μια απόφαση και θα την τηρήσουμε. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν άνεργο, σε κανέναν άπορο, να μείνει χωρίς ρεύμα», είπε ο κ. Σαβρίδης.
            Διευκρίνισε επίσης ο κ. Σαβρίδης, ότι αναφέρεται σε διακοπές ρεύματος εξαιτίας των χαρατσιού και όχι σε άλλες οφειλές του λογαριασμού ρεύματος.
            Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ενεργούς πολίτες του νομού  μας, σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να συγκροτηθούν ομάδες για την απόκρουση διακοπών ηλεκτροδοτήσεων σε ανθρώπους που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι για το σπίτι που κατοικούν.