24 Ιανουαρίου 2013

Εγκαινιάστηκε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», στα πλαίσια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία και ενέργεια του Δήμου Δράμας.
Στον Δήμο Προσοτσάνης θα γίνει τίποτα;Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΧΡΟΝΙΚΑ" 

Πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, τα εγκαίνια του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” Δράμας, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας και θα λειτουργεί με την αρωγή φορέων της πόλης και χορηγών.
 Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, ενώ παρόντες πέραν του Δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Γρηγορίου, Μλεκάνη και Ζαχαριάδη και δημοτικών συμβούλων, ήταν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Ξανθόπουλος, όσο και ο βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας κ. Ο. Μουρμούρης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο κ. Γ. Σαβρίδης και μέλη του Δ.Σ. του ΕΥΚ Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της πόλης και του νομού, οι οποίοι συμμετέχουν στο “τοπικό σύμφωνο κοινωνικής αλληλεγγύης”, το οποίο υπογράφτηκε χθες, λίγη ώρα νωρίτερα από τα εγκαίνια στο Δημαρχείο της πόλης.
Το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” ή “Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης” του Δήμου Δράμας θα παρέχει βασικά προϊόντα διατροφής και νοικοκυριού, σε άπορους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας και επιλέγονται με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, με κυριότερο, τη διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 22Β, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται πιο εύκολα από την οδό Εθν. Αμύνης, στο στενό του Παγοποιείου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Δράμας κ. Κ. Χαρακίδη, στο κατάστημα υπάρχουν πενήντα ένα είδη, από τα οποία τα είκοσι ένα έχουν αγοραστεί με διαγωνισμό από κονδύλια του Δήμου, ενώ τα υπόλοιπα τριάντα ένα προϊόντα είναι προσφορά των συνεργαζόμενων φορέων και επιχειρήσεων.
Ο Κ. Χαρακίδης στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη λήξη της τελετής των εγκαινίων στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του “Κοινωνικού Παντοπωλείου”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αρωγή των συνεργαζόμενων φορέων και επιχειρήσεων , τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους, στην προσπάθεια ανακούφισης των χειμαζόμενων συμπολιτών μας. Ο Δήμαρχος Δράμας, υποστήριξε, ότι το κατάστημα εγκαινιάστηκε τώρα, γιατί είναι πλέον εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του και θα μπορεί να είναι συνεχώς κοντά στους πολίτες. Ο κ. Χαρακίδης, είπε ακόμα, ότι στη βάση των προμηθειών το κατάστημα μπορεί, με το υπάρχουν απόθεμα, να γεμίσει έξι φορές.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ανέφερε, ότι με ιδιαίτερη χαρά τέλεσε τα εγκαίνια του καταστήματος και έδωσε τα συγχαρητήρια του στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας και στο Δήμο για την προσπάθεια που έκαναν, ενώ ευχήθηκε το κατάστημα να λειτουργήσει απρόσκοπτα, να παράσχει τη βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη και να μην διαρκέσει πολύ αυτή η λειτουργία του”, γιατί όπως εξήγησε, “δεν πρέπει να είναι στόχος μας να καταστήσουμε μία καινούργια τάξη νεόπτωχων στη Δράμα και στην Ελλάδα, αλλά να μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα έξοδα τους”, ενώ τόνισε “πρέπει να στοχεύσουμε στην εξεύρεση έντιμης εργασίας ώστε ο καθένας να εξασφαλίζει τα προς το ζειν”. Ο κ. Παύλος κατέληξε τονίζοντας ότι “αυτός εδώ ο χώρος είναι ένα χώρος αγάπης, που φιλοδοξεί, πιστεύω, να συνεισφέρει σ” αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη, για να πάρουν μια ανάσα και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με αισιοδοξία.”
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης, είπε, ότι “η σημερινή ημέρα δεν είναι η καλύτερη για ένα κράτος ή μια ευνομούμενη πολιτεία, καθώς έρχεται ο Δήμος να συμπληρώσει ένα κενό, που δημιουργήθηκε από μία κατάσταση που μας πάει χρόνια πίσω”. Έκανε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τόνισε ότι πλέον και ο Δήμος, “αναγκάζεται” να βοηθήσει στην “κάλυψη βιοτικών αναγκών των συμπολιτών μας που πένονται”. Κάλεσε δε, “όσους κατέχουν να βοηθήσουν, τα μικρά παντοπωλείο και τη μικρή επιχείρηση που βιώνουν δύσκολες ημέρες”. Τέλος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος, τόνισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έρχονται στην παρούσα φάση που η φτώχεια αυξάνεται και η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί, όπως είπε, να αυξήσει τους πόρους για να την αντιμετωπίσει, να καλύψουν με δικές του δράσεις αυτό το κενό, αναφέροντας και το παράδειγμα των “Κοινωνικών Λαχανόκηπων”. Έδωσε τα συγχαρητήρια του στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους, χαρακτήρισε πολύ σημαντική της δομή του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” και ευχήθηκε “να βοηθήσει να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι, ώστε τον πόνο και την αγωνία του ελληνικού λαού, να τον κάνουμε λιγότερο”.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγεία κ. Κ. Γρηγορίου στις δηλώσεις του τόνισε ότι “τα εγκαίνια του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” είναι μία από τις δράσεις που προγραμματίζονται μέσα από το τοπικό σύμφωνο κοινωνικής αλληλεγγύης, που υπογράψαμε νωρίτερα σήμερα, με τριάντα πέντε συλλόγους και ομάδες που έχουν στο καταστατικό τους σκοπό να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο”.
Σημείωσε ότι μέσω του συμφώνου θα γίνει δυνατή η καλύτερη επικοινωνία των συμμετεχόντων φορέων, ώστε να υπάρξει συντονισμός και να ανακουφιστούν αποτελεσματικότερα οι άποροι πολίτες.

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Δράμας: 
“Μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας”
Ως προσπάθεια, μιας εναλλακτικής μορφής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, περιγράφεται στην ιδρυτική διακήρυξη του, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, τη οποία συνυπέγραψαν εκπρόσωποι 35 φορέων της περιοχής μας. Στόχος του Δικτύου είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου διαρκούς κοινωνικής υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
“Η σημασία της δημιουργίας του Δικτύου”, σύμφωνα με το Δήμο Δράμας, “είναι εξαιρετικά μεγάλη και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των υπολοίπων Δήμων της χώρας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που ζήτησαν να έχουν συνεχή ενημέρωση για την υλοποίηση του νεοσύστατου θεσμού. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεργασία στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών των μελών του δικτύου, οι οποίες δεν θα πρέπει να επικαλύπτονται αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.”
Οι δράσεις, τα εργαλεία και τα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων του Δικτύου, περιγράφονται αναλυτικά στη “Χάρτα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης” η οποία προδιαγράφει το πλαίσιο και προσδιορίζει με σαφήνεια το σύνολο των οραματικών επιδιώξεων του.
Η πρώτη δράση του Δικτύου ήταν η έναρξη λειτουργία του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” της Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι.
Ακολουθεί το κείμενο του συμφωνητικού που υπογράφτηκε από τους συμμετέχοντες φορείς:
“Στη Δράμα σήμερα (21-1-2012) οι παρακάτω φορείς:

1. Ιερά Μητρόπολις Δράμας
2. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Περιφερειακή Ενότητα Δράμας)
3. Επιμελητήριο Δράμας
4. Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Δήμου Δράμας
5. Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.
6. Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
7. Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δράμας
8. Κέντρο Προστασίας Παιδιού Δράμας
9. Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
10. Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας
11. Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας
12. Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας
13. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δράμας
14. Εμπορικός Σύλλογος Δράμας
15. Εργατικό Κέντρο Δράμας
16. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
17. Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Δράμας
18. Ένωση Κυριών Δράμας
19. Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
20. Σοροπτιμιστικός Σύλλογος Δράμας
21. Ροταριανός Όμιλος Δράμας
22. Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Ν. Δράμας
23. Εφορία Προσκόπων Δράμας
24. Ένωση Καταναλωτών Δράμας
25. Οικολογική Κίνηση Δράμας
26. Σύλλογος Επισιτιστών Δράμας
27. Σύνδεσμος Εργολάβων – Ηλεκτρολόγων Δράμας
28. Σύνδεσμος Υδραυλικών Δράμας
29. Σωματείο Κρεοπωλών Δράμας
30. Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας
31. Σωματείο Αρτοποιών Ν. Δράμας
32. Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας «Η Άρτεμις»
33. Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Δράμας
34. Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας
35. Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Δράμας
εκφράζουν δια του παρόντος άτυπου μεν, καθόλα δεσμευτικού δε έναντι αλλήλων αλλά και έναντι της ίδιας της Δραμινής Κοινωνίας συμφωνητικού τη βούληση και την επιθυμία να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα διαθέτει διαρκή λειτουργικό χαρακτήρα και πρωταρχικό στόχο την κατά το δυνατόν αρτιότερη κάλυψη των πραγματικών αναγκών κοινωνικής υποστήριξης των Δραμινών πολιτών. Το παρόν συμφωνητικό αποτελεί ταυτόχρονα και την ιδρυτική πράξη σύστασης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας.
Εξ’αρχής καθίσταται σαφές ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας αποδέχεται απόλυτα το σύνολο της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία προσδιορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου ασκείται η Κοινωνική Πολιτική στη χώρα μας. Εντός του πλαισίου αυτού σκοπεύει να κινηθεί και να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει το συνολικό αποτέλεσμα, προς όφελος των τελικών αποδεκτών των υπηρεσιών του.
Λόγω της ευρύτητας των στόχων που θέτει και των αναγκών που επιδιώκει να καλύψει με τη δραστηριότητά του, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναμένεται να αγγίξει σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής τους, όλους ανεξαιρέτως τους Δραμινούς πολίτες. Κάθε πολίτης, νέος ή όχι, εργαζόμενος ή άνεργος, μόνος ή στο πλαίσιο της οικογένειάς του, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί τις υπηρεσίες που με σταθερό χαρακτήρα θα υποστηρίζονται διαχρονικά από το Δίκτυο. Γι’αυτό και ως προσπάθεια πρέπει περισσότερο να εκλαμβάνεται ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας Κοινωνίας, παρά απλά ως ένας διαφορετικός μηχανισμός υποστήριξης των ευρισκόμενων σε ανάγκη συμπολιτών μας.
Θεμελιώδη οραματικό στόχο του Δικτύου αποτελεί η επιτυχής και διαρκής διαχρονικά αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στον τομέα της “Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – Δημόσιας Υγείας”, στον τομέα “Παιδί και Οικογένεια”, καθώς και στον τομέα υποστήριξης των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων”. Η κάλυψη των αναγκών, όπως αυτές αναλύονται στην Χάρτα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, με τα εργαλεία, τα έργα, τα μέτρα και τις δράσεις, όπως αυτά παρατίθενται, αιτιολογούνται και ερμηνεύονται στο ίδιο κείμενο. Το κείμενο της Χάρτας Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης προδιαγράφει το πλαίσιο και προσδιορίζει με σαφήνεια το σύνολο των οραματικών επιδιώξεων του Δικτύου, καθώς και των μεθόδων μέσω των οποίων οι επιδιώξεις αυτές διαχρονικά θα υλοποιούνται.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συντονίζεται από τη Γενική του Συνέλευση. Σ’αυτήν θα συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς που συνυπογράφουν το παρόν Σύμφωνο και εκεί θα επιλύονται όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που αφορούν στο συνολικό εγχείρημα, καθώς και σε ειδικότερα θέματα καθημερινής λειτουργίας και επιμερισμού της συνολικής δράσης. Η Γενική Συνέλευση θα συνέρχεται με τη μορφή της ολομέλειάς της τακτικά μία φορά ανά εξάμηνο ή έκτακτα οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας. Στην πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης θα συζητηθούν και θα επιλυθούν μεταξύ άλλων θέματα καθημερινής λειτουργίας, διαρκούς επικοινωνίας, αλλά και ειδικότερου συντονισμού των επί μέρους διαστάσεων του συνολικού έργου.
Με τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν τροποποιείται η αποστολή ούτε αλλοιώνονται οι λειτουργίες που εκ του καταστατικού τους επιτελούν οι φορείς που συμπράττουν σ’αυτό. Αντίθετα ενισχύονται τα όπλα που ο καθένας μεμονωμένα διαθέτει για την καταπολέμηση του κοινού προβλήματος. Όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν όχι απλά να συνεισφέρουν στην υλοποίηση των μέτρων που περιγράφονται στη Χάρτα, αλλά να τα υποστηρίξουν έμπρακτα με την καθημερινή δραστηριότητα των στελεχών και των μελών τους.
Ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα προσπαθούν να προσελκύουν διαρκώς νέες δυνάμεις (φορείς, συλλόγους, οργανώσεις, κ.λ.π.) προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συνολικής προσπάθειας. Το ίδιο το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως θεσμός διαρκούς λειτουργίας πλέον στο Δήμο μας, παραμένει ανοικτό στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων αυτών με άλλα πρόσθετα, που θα συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος.”
Οι εκπρόσωποι των φορέων