31 Ιανουαρίου 2013

Πανελλήνιες 2013, ΑΕΙ-ΤΕΙ: Δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο «Αθηνά».


Το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας.
Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση και συγχωνεύσεις σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Θέλει λίγο προσοχή... 
Είναι ακόμα "σχέδιο".

 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ!!!! 


Θα υπάρξει διαβούλευση και ενδεχομένως τροποποίηση του σχεδίου!!!!!
Τα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, που συγχωνεύονται ή απορροφώνται, ανέρχονται σε 94.
 Έτσι, στο μηχανογραφικό δελτίο, που συμπεριελάμβανε πέρυσι 480 τμήματα, φέτος θα περιλαμβάνονται 386. Συγχρόνως, μειώνονται οι πόλεις, που είχαν τμήματα ή σχολές, από 63 σε 51. Δώδεκα πόλεις δεν θα έχουν πλέον κανένα τμήμα και αυτές είναι: 
Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αιγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων. 

Πάντως, η μείωση του αριθμού εισακτέων θα είναι μεγάλη στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια, σε ορισμένες σχολές, όπως θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, κλπ.), αυξάνεται. Μείωση, κατά 1.300 υποψηφίους, θα υπάρξει μόνο στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών.

Ωστόσο, η μεγάλη μείωση θα είναι στα ΤΕΙ και ειδικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο, που περιλαμβάνει τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, κλπ. Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι από 4.500 μειώνονται σε 2.000. Συνολικά η μείωση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει το 4%.

Ολόκληρο το σχέδιο Αθηνά: