17 Ιανουαρίου 2013

Παραίτηση του Πετρουσιώτη Ροδίτη Νίκου από το Νομικό Πρόσωπο (ΝΠΔΔ) του Δήμου Προσοτσάνης.


ΠΡΟΣ : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

ΚΟΙΝ: Δ.Σ. ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ


Κυρίες και Κύριοι

Τους πρώτους μήνες του 2011, με απόφασή σας συγκροτήθηκε το Δ.Σ. του νεοσύστατου ΝΠΔΔ του Δήμου Προσοτσάνης.
 Είχα τη τιμή να προταθώ και να ορισθώ τακτικό μέλος αυτού του Δ.Σ.
Με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση προσφοράς αποδέχτηκα τη θέση.
Αποδεχόμενος τον ορισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα κατά νου τα εξής:
Δημιουργία από την αρχή, σε σωστές και στέρεες βάσεις ενός οργανισμού ευέλικτου και αποτελεσματικού, με σύγχρονες ιδέες διαχείρισης και αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΝΠΔΔ.
Πιο συγκεκριμένα: Θα γινόταν απογραφή περιουσιακών στοιχείων, αντιπαραβολή με τα παραστατικά έγγραφα, ορθολογισμός διαχείρισης και αξιοποίησης όλων των μέσων, των χώρων και του ανθρώπινου δυναμικού. Αντιμετώπιση όλων των θεμάτων από μηδενική βάση, και όχι συνέχιση και διαιώνιση της ίδιας νοοτροπίας, η οποία καταδικάστηκε από τους πολίτες.
Θεώρησα πως το Δ.Σ. θα είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων, στα πλαίσια των συγκεκριμένων πολιτικών που θα αποφάσιζε η ολομέλεια της παράταξης. Άλλωστε πιστεύω πως η ύπαρξη του ΝΠΔΔ βασίζεται στην ανάγκη ύπαρξης ενός μικρού και ευέλικτου σχήματος διοίκησης, που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να τις εκτελεί άμεσα. Ειδάλλως δεν υπήρχε ανάγκη δημιουργίας του, αφού όλα τα θέματα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από τη Δημοτική Αρχή.

Η καθυστέρηση της δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης, έγινε την 14η Ιουνίου 2011, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία διοίκησης μέσα στο 2011 από τα προηγούμενα Δ.Σ. των συγχωνευθέντων Νομικών Προσώπων, μας ανάγκασε να ακολουθούμε να ακολουθούμε τα γεγονότα και όχι να τα προγραμματίζουμε.
 Η παραίτηση του Ντεμίρη Αθανασίου, από το πόστο του προέδρου, γιατί άραγε, μας πήγε ακόμα πιο πίσω, και έτσι έφυγε το 2011, χωρίς να μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε από αυτά που θέλαμε.

Αν όμως η ίδρυση και η λειτουργία ενός νέου οργανισμού είναι δύσκολη υπόθεση, η συγχώνευση 13 οργανισμών είναι πρόκληση. Αν βέβαια μιλάμε για τη συγκεκριμένη συγχώνευση, με τα περισσότερα να Νομικά Πρόσωπα να στερούνται στοιχειώδη παραστατικά στοιχεία και βιβλία, τότε μιλάμε για άθλο.
 Για παράδειγμα θέλαμε να κάνουμε απογραφή περιουσιακών στοιχείων στους αθλητικούς χώρους και διαπιστώσαμε ότι ήταν αδύνατο καθώς ότι μας δήλωναν οι συντηρητές των γηπέδων δεν μπορούσαμε να τα αντιπαραβάλλουμε με κανένα έγγραφο, αφού δεν υπήρχε τέτοιο έγγραφο.

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το νέο ΝΠΔΔ ήταν η άρτια στελέχωση σε προσωπικό που θα εργάζεται σε χώρους λειτουργικούς και εύκολα προσβάσιμους στους δημότες του Δήμου. Η προσωρινή λύση του κοινοτικού καταστήματος Πετρούσας, δεν λειτούργησε ούτε στιγμή. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου πως μέσα στο 2012 θα είχε γίνει η μεταφορά της έδρας στην Προσοτσάνη, αυτό δεν έγινε και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνει.

Μετά από ένα χρόνο και κάτι μήνες παρουσίας μου στο Δ.Σ., νοιώθω πως τίποτα από αυτά που ήθελα να γίνουν, δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν. Η συνέχιση της παρουσία μου στο Δ.Σ. θα διαιωνίσει μια κατάσταση η οποία κατά την άποψη μου συνεχίζει να συντηρεί μια νοοτροπία καταστροφική για τον τόπο μας.

Γι΄ αυτό παρακαλώ να δεχθείτε την παραίτησή μου από μέλος του Δ.Σ. για τους παρακάτω λόγους:
•         Γιατί δεν δέχομαι την λειτουργία των ΚΑΠΗ με τη σημερινή μορφή λειτουργίας.
( Σήμερα έχουμε χώρους όπου με επιδότηση δική μας, παρέχουμε στους συμπολίτες μας της Γ' ηλικίας, καφέ και αναψυκτικά σε χαμηλές τιμές. Δηλαδή με φορολόγηση όλων των Ελλήνων, άρα και των μη εχόντων, επιδοτούμε όχι την πρώτη ανάγκη αλλά τη ψυχαγωγία των θαμώνων των ΚΑΠΗ, ασχέτως του εισοδήματος τους, άρα και των εχόντων. Η πρόταση μου, η οποία απορρίφτηκε, είναι η παραχώρηση μόνο των χώρων αναψυχής και τίποτα άλλο. Οι Θαμώνες θα πρέπει να τους λειτουργήσουν με δικά τους κριτήρια και με πόρους που οι ίδιοι θα βρούν.)

•         Γιατί δεν δέχομαι την λειτουργία της διοίκησης στους χώρους του παιδικού σταθμού Πετρούσας και τη μη επάνδρωσή του με αναγκαίο προσωπικό. ( Τουλάχιστον ένας διοικητικός υπάλληλος θα πρέπει να μεταταχθεί από το Δήμο, ή δύο με παράλληλα καθήκοντα. Άμεση μεταφορά των γραφείων διοίκησης στην Προσοτσάνη)

•         Γιατί δεν δέχομαι να λειτουργεί το ΝΠΔΔ σαν παράρτημα του Δήμου Προσοτσάνης, αλλά να μπορεί στα πλαίσια της πολιτικής που έχει χαραχθεί από την ολομέλεια της παράταξης, τουλάχιστον για τη παράταξη της πλειοψηφίας, να ενεργεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι του Δημάρχου ή του εκάστοτε Αντιδημάρχου.
Ροδίτης Νίκος