29 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικό παζάρι και στη Δράμα για την πατάτα: 10 κιλά 2,5 Ευρώ

koinwniko_pazari

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα οι Εθελοντικές Ομάδες Δράσης Πολιτών για την εναλλακτική διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, με στόχο να μπει φραγμός στα τεράστια κέρδη των μεσαζόντων.


Το παράδειγμα των ενεργών πολιτών της Κατερίνης βρίσκει μιμητές σε όλη την Ελλάδα, ενώ ανάλογη προσπάθεια ξεκίνησε και στη Δράμα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του τοπικού παραρτήματος της  Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, με τη διοργάνωση «Κοινωνικού Παζαριού»

το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου, στο οποίο θα διατεθούν, σε συνεργασία με παραγωγούς, πατάτες Κάτω Νευροκοπίου στην τιμή των 0.25 λεπτών το κιλό.

Οι πατάτες θα πωλούνται σε συσκευασίες των δέκα κιλών, από 9.30 π.μ. έως και τις 14.00 μ.μ. στο χώρο του πάρκινγκ του Διοικητηρίου της Δράμας.


«Στόχος μας είναι η κατάργηση των μεσαζόντων και εμπόρων που καρπώνονται την υπεραξία των προϊόντων από τον μόχθο τω αγροτών και την ανάγκη των καταναλωτών», τονίζουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας στη Δράμα.

«Καλούμε τον Δραμινό Λαό να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία μας με όλες του τις δυνάμεις», προσθέτουν, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια που ξεκίνησε θα συνεχιστεί και με τη διάθεση και άλλων αγροτικών προϊόντων, σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Εν τω μεταξύ, η μεγάλη επιτυχία και απήχηση που είχε η πρωτοβουλία στην Κατερίνη, οδήγησε την Ομάδα Δράσης του νομού να αποφασίσει την επανάληψη του εγχειρήματος το ερχόμενο Σάββατο, με τη διάθεση και άλλων 75 τόνων πατάτας, τις οποίες θα μεταφέρουν άλλοι τρεις παραγωγοί του Νευροκοπίου.


Οι πατάτες διατέθηκαν σε 533 καταναλωτές στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό, όταν η τιμή που δίνεται από τους εμπόρους- μεσάζοντες, αυτή την περίοδο στους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι οποίοι έχουν στις αποθήκες τους περίπου 50.000 τόνους του προϊόντος, είναι 10-13 λεπτά και ενώ η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 70-75 λεπτά το κιλό.

Οι εθελοντές της Πιερίας, μάλιστα, αναλαμβάνουν και νέες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διατεθούν το επόμενο διάστημα, εκτός από πατάτες Νευροκοπίου, και άλλα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, απευθείας από τους παραγωγούς, όπως λάδι, ρύζι, φασόλια κ.ά.
Αρκετοί φορείς εθελοντών από όλη τη χώρα μετά την απήχηση που είχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχουν δείξει ενδιαφέρον, ώστε να διευρύνουν αυτό το κίνημα, σε μια προσπάθεια να τιθασευτούν οι μεσάζοντες.

Επιπλέον το εγχείρημα έδειξε ότι όλα γίνονται νόμιμα, με παραστατικά αποστολής από τον παραγωγό και έκδοση κανονικών αποδείξεων στον καταναλωτή με την απόδοση του προβλεπόμενου ΦΠA.

Αντίθετα κοινή πρακτική των μεσαζόντων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, είναι να διακινούνται τα προϊόντα τους χωρίς πλήρη παραστατικά ώστε να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Η «μάχη της πατάτας» σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας, με τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, ανάδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη διακίνηση από τους μεσάζοντες πολλών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και το χάσμα των τιμών που υπάρχει στην αγορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι του καταστήματος.