29 Ιουνίου 2012

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: ΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΡΙΣΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ


  Από εφημερίδα «Εργασία…συν»  

• «Αυθαίρετο και καταχρηστικό» χαρακτηρίζει το αντίτιμο που εισπράττεται από την Ε.Α.Σ. για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ο αγρότης Β. Γραμματικόπουλος

• Αφορά συμπληρωματικές υπηρεσίες και όχι τις δηλώσεις απαντά η Ένωση Δράμας


Έντονα παράπονα εκφράζονται από τον αγροτικό κόσμο της Δράμας, καθώς μερίδα αγροτών επιτίθεται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας για το αντίτιμο που εισπράττει η τελευταία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών.
Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου) γίνονται κάθε χρόνο από τους αγρότες. Έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία η κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic υπέγραψε σχετική σύμβαση για την υποβολή των αιτήσεων για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Η υποβολή γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το Υπουργείο.

Β. Γραμματικόπουλος, αγρότης: «Ο Δραμινός αγρότης πληρώνει δύο φορές από την τσέπη του την υλοποίηση του ίδιου έργου»

Το θέμα ξεκίνησε από δηλώσεις του κ. Βασίλη Γραμματικόπουλου, Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμώνα και παρουσιαστή αγροτικής εκπομπής στο TVΔ, στην εφημερίδα «ΗΧΩ», την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012. Ο κ. Γραμματικόπουλος στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «μέγα σκάνδαλο» την ενέργεια της ΕΑΣ Δράμας να εισπράττει χρήματα από τους αγρότες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ο κ. Γραμματικόπουλος έκανε λόγο για «αυθαίρετη και καταχρηστική απαίτηση», η οποία καταργεί στην πράξη τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΠΑΣΕΓΕΣ και προβλέπει τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων εντελώς δωρεάν. «Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ, μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, μετά από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» επεσήμανε ο κ. Γραμματικόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δραμινός αγρότης πληρώνει δύο φορές από την τσέπη του την υλοποίηση του ίδιου έργου». Ο κ. Γραμματικόπουλος έδωσε συνέχεια μέσω των τηλεοπτικών του εκπομπών, παρουσιάζοντας στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν κανένα ποσό οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Θ. Τσελεμπής. Αντιδήμαρχος Δ. Προσοτσάνης: «Την υποχρέωση των ΕΑΣ να παραλαμβάνουν δωρεάν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ επεσήμανε και ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Γα το ίδιο θέμα απέστειλε κείμενο στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης και δικηγόρος κ. Θανάσης Τσελεμπής (το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εργασία…συν» την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012). Σε αυτό ο κ. Τσελεμπής αναφέρει ότι «δυστυχώς σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που η απαίτηση των πολιτών για άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της όποιας “εξουσίας”, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των διοικήσεων των ΕΑΣ, οι περισσότερες διοικήσεις των ΕΑΣ της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ΕΑΣ Δράμας, εξακολουθούν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις δικαιολογημένες καταγγελίες αγροτοκτηνοτρόφων που αφορούν τα παράνομα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουν δοθεί ενισχύσεις στους αγροτοκτηνοτρόφους, δεν έχει δοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και τα προϊόντα παραμένουν απούλητα ή έχουν παραδοθεί στους εμπόρους χωρίς να έχουν πληρωθεί». Ο κ. Τσελεμπής αναφέρει ότι «η ΠΑΣΕΓΕΣ το έτος 2011, εξαιτίας του σάλου που είχε προκληθεί για την παράνομη είσπραξη του εν λόγω χαρατσιού, απέκλεισε τις ΕΑΣ Σερβίων – Κοζάνης, Λάρισας και Κεφαλονιάς, ενώ και φέτος, μετά από επίσημες καταγγελίες αγροτοκτηνοτρόφων έκλεισε την Πύλη εισόδου της ΕΑΣ Κοζάνης-Σερβίων, δεδομένου ότι οι ΕΑΣ είχαν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έξοδα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι την υποχρέωση των ΕΑΣ να παραλαμβάνουν δωρεάν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ επεσήμανε και ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να γίνει επώνυμη καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ε.Α.Σ. Δράμας: «Συγκροτούμε συνεργεία για την υποβοήθηση των αγροτών που αδυνατούν να συμπληρώσουν μόνοι τους τις σχετικές δηλώσεις»

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ε.Α.Σ. Δράμας (δημοσιεύεται ολόκληρη παραπλεύρως) και στην οποία αναφέρεται ότι «για όσους αγρότες επιθυμούν και μπορούν να συντάξουν μόνοι τις σχετικές δηλώσεις και να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά η Ε.Α.Σ. παρέχει δωρεάν την υπηρεσία καταχώρησης της δήλωσης στο σύστημα, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης» και σημειώνεται ότι «η Ε.Α.Σ. συγκροτεί συνεργεία για την υποβοήθηση των αγροτών που αδυνατούν να συμπληρώσουν μόνοι τους τις σχετικές δηλώσεις». «Για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχεται στους αγρότες από τα κατά τόπους συνεργεία υπάρχει αμοιβή που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο των δηλούμενων στοιχείων σε συνδυασμό με τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τα είδη των καλλιεργειών. Φυσικά για τα ποσά που καταβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος εκδίδεται νόμιμο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών», σημειώνει στην ανακοίνωση της η Ε.Α.Σ. Δράμας

Τιμολόγια από 60 έως 120 Ευρώ με αιτιολογία «Αμοιβή Υπηρεσιών» ή «Επιβαρύνσεις συμπλρ υπηρεσιών 2012»

Μετά από έρευνα της εφημερίδας «Εργασία…συν» έχουν έλθει στην κατοχή μας τιμολόγια παροχής υπηρεσιών της Ε.Α.Σ. Δράμας με ποικίλα ποσά, από 60 
Ευρώ  έως 120  Ευρώ  , και με αιτιολογία «Αμοιβή Υπηρεσιών» ή «Επιβαρύνσεις συμπλρ υπηρεσιών 2012».

Αναμένεται προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ απασχόλησε και την ραδιοφωνική εκπομπή «Καρότο και Μαστίγιο» του «Alpha News Δράμας 95,5» την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012. Σε αυτήν ήταν καλεσμένος ο κ. Γραμματικόπουλος, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση του Διευθυντή της Ε.Α.Σ. Δράμας κ. Γιώργου Σωτηρέλη.
Ο κ. Γραμματικόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική προσφυγή στη Δικαιοσύνη έτσι ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως, αφού, όπως ανέφερε, γίνεται «λεηλασία εις βάρος των αγροτών του Νομού Δράμας»

Γ. Σωτηρέλης, Δ/ντης Ε.Α.Σ.: «Τα ποσά που λαμβάνονται αφορούν συμπληρωματικές υπηρεσίες»

Ο κ. Σωτηρέλης ανέφερε, κατά την διάρκεια της παρέμβασης του, ότι «υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, εφόσον οι παραγωγοί έχουν έτοιμα όλα τα στοιχεία, όλα τα δικαιολογητικά, αν ξέρουν τα αγροτεμάχια και αν είναι εντοπισμένα, σε αυτή την περίπτωση η Ε.Α.Σ. οφείλει και έτσι ενεργεί να καταχωρεί και να αποστέλλει τις δηλώσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο εντελώς δωρεάν». Ο κ. Σωτηρέλης πρόσθεσε ότι «ελάχιστοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα και γνωρίζουν και από φέτος μπορούν να αποστείλουν τη δήλωση με δικούς τους κωδικούς». Ο Διευθυντής της Ε.Α.Σ. Δράμας ανέφερε ότι τα ποσά που λαμβάνονται αφορούν συμπληρωματικές υπηρεσίες και όποιος αγρότης είναι έτοιμος μπορεί να υποβάλει την δήλωσή του χωρίς κανένα κόστος.

Συνταξιούχος που εργαζόταν στο παρελθόν στη Γερμανία λάμβανε τις δηλώσεις στο Παρανέστι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία…συν» διαπιστώθηκε ότι τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στο Δήμο Παρανεστίου τις λαμβάνει ένας συνταξιούχος που εργαζόταν στο παρελθόν στη Γερμανία. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό ο κ. Σωτηρέλης απάντησε ότι πρόκειται για τον πατέρα της κοπέλας που κάνει τις δηλώσεις και λόγω του μεγάλου όγκου την βοηθάει..

Γ. Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Αμυνταίου: «Δεν παίρνουμε καθόλου χρήματα»

Στην εκπομπή «Καρότο και Μαστίγιο» του «Alpha News Δράμας 95,5» μίλησε και ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αμυνταίου, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το αν η Ένωση Αμυνταίου εισπράττει κάποιο χρηματικό ποσό για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ανέφερε ότι «δεν παίρνουμε καθόλου χρήματα» και εξήγησε ότι «ως Ένωση Αμυνταίου έχουμε κάνει μια βάση GIS, όπως είναι τα GPS Που έχουν χαρτογραφήσει τις πόλεις για να σας δώσω να καταλάβετε, και έχουμε χαρτογραφήσει τα χωράφια της περιοχής και τα έχουμε στον υπολογιστή όλα. Έχουμε πάρει από τη Νομαρχία Φλώρινας τα κτηματολόγια των διανομών από το
ʼ40 που δοθήκαν τα χωράφια και τα έχουμε κάνει σε ηλεκτρονική μορφή. Έχουμε ένα ηλεκτρονικό κτηματολόγιο ιδιοκτητών και ένα ηλεκτρονικό κτηματολόγιο καλλιεργητών. Με βάση τους χάρτες και αυτά τα 2 ηλεκτρονικά αρχεία πλέον μπορούμε και έχουμε προσβασιμότητα όχι μόνο στη δήλωση καλλιέργειας των αγροτών».

Τζ. Καραμίχας, Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: «Αν κάποιες ενώσεις ζητούν παραπάνω χρήματα οι αγρότες οφείλουν να καταγγείλουν το περιστατικό στην ΠΑΣΕΓΕΣ»

Για το ίδιο θέμα παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα agrotypos.gr ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας (δημοσιεύεται αυτούσια παραπλεύρως) και στην οποία αναφέρει ότι οι ενώσεις ζητούν χρήματα μόνο στις περιπτώσεις που εξωτερικά συνεργεία επισκέπτονται τα χωριά και τονίζει ότι το όριο πληρωμής είναι 30 ευρώ με το Φ.Π.Α.. Αν κάποιες ενώσεις ζητούν παραπάνω χρήματα οι αγρότες οφείλουν να καταγγείλουν το περιστατικό στην ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ο κ. Καραμίχας.

Πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα

Η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει μοιάζει πολύ απλή. Ο κ. Γραμματικόπουλος προανήγγειλε ότι θα γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, οπότε θα εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, αν κάποια Ένωση ζητάει αντίτιμο, πέρα των 30 ευρώ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αυτό πρέπει να καταγγελθεί.
Σχετικές καταγγελίες μπορούν να απευθυνθούν τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οπότε ας κάνει ο οποίος ενδιαφερόμενος αγρότης τις σχετικές καταγγελίες και η εφημερίδα «Εργασία…συν» έχει όλη την καλή διάθεση να δημοσιεύσει την σχετική απάντηση, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα δικαιωθεί.

Εξηγήσεις από την Ε.Α.Σ. ζητά ο Βουλευτής Δ. Κυριαζίδης

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως μετά την έκταση που δόθηκε από μερίδα Μ.Μ.Ε της Δράμας (εφημερίδα «ΗΧΩ» - τηλεοπτικός σταθμός TVΔ, ραδιοφωνικός σταθμός «Alpha news Δράμας 95,5) ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης απέστειλε επιστολή στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και ζητάει εξηγήσεις για το θέμα.