4 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Αναδημοσίδυση από το Δήμος Προσοτσάνης.
Από τον “Xray”

Με το Δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 31-1-2010 έκλεισε τον πρώτο της μήνα στην τοπική εξουσία  η νέα δημοτική αρχή στον  δήμο της Προσοτσάνης με δήμαρχο τον Άγγελο Λύσσελη.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν ένα μεγάλο μέρος αφορούσε εκκρεμότητες κυρίως τεχνικών έργων.  Τα υπόλοιπα και πιο σοβαρά είχαν να κάνουν με ορισμούς ορκωτών λογιστών για ελέγχους οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα  των τελευταίων ετών στους παλαιούς δήμου Σιταγρών , Προσοτσάνης  και των Νομικών τους προσώπων.
Οι διαδικασίες αυτές σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αναγκαίες υπήρχε μάλιστα και σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ.
Η νέα δημοτική αρχή θεώρησε σωστό ότι ο έλεγχος αυτός  έπρεπε να επεκταθεί και σε ορισμένα κατ’ επιλογή Νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να γίνει ομαλή η μετάβαση στην νέα Καλλικρατική μορφή.
Συζητήθηκε επίσης το σοβαρό θέμα της φιλοξενίας στον ΧΑΔΑ της Προσοτσάνης των στερεών απορριμμάτων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου  μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος από τον περιφερειακό φορέα διαχείρισης.
  Με αφορμή το ζήτημα αυτό τέθηκε και το πρόβλημα των υγρών αποβλήτων των δύο παλαιών δήμων και του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου της Προσοτσάνης.
Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε το ζήτημα του ελέγχου του πόσιμου νερού ορισμένων  τοπικών κοινοτήτων αλλά και τις καταλληλότητάς του. 
Αυτά σε γενικές γραμμές.


Σχόλια – κριτική


Ειδικοί επιστήμονες επί των υδάτων
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κυρίου Φατράλη από πλευράς αντιπολίτευσης που με ανεβασμένα «τα γκάζια»,  έθεσε ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης για τον τρόπο δειγματοληψίας από το υδραγωγείο της Τ.Κ.  Κοκκινογείων του πόσιμου νερού από τον τ. καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διαμαντή. 
Χρησιμοποίησε ο κ. Διαμαντής ,  κατήγγειλε ο κ. Φατράλης,  «βρώμικες πλαστικές φιάλες για την τοποθέτηση των δειγμάτων νερού προς εξέταση» .
Έτσι είπε  ότι του ανέφερε, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Λ. Κινατζίδης.
  Τώρα εδώ  η περίπτωση σηκώνει αρκετό χαβαλέ… αφού την πολιτική καταγγελία στον κ. Φατράλη,  που πράγματι είναι  υγειονομικός στο επάγγελμα. και   που σημαίνει ότι έχει γνώση και άποψη,   του την έκανε ο καθηγητής φυσικής αγωγής πρόεδρος της Τ. Κ. Κοκκινογείων  που απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα έχει πολύ καλές γνώσεις σχετικά «με το κούρεμα του χόρτου στο κοινοτικό του γυμναστήριο».
Επειδή όμως δεν θέλουμε να τον αδικήσουμε θα μπορούσε εκείνη την στιγμή εφ’ όσον ήταν παρόν στην δειγματοληψία να υποβάλει την ένστασή του  προς τον κ. Διαμαντή και να του δηλώσει τα βιογραφικά του χαρακτηριστικά.
Έτσι  για να πιάσει τόπο και η ενέργειά του. 
Αλλά αυτός προτίμησε να το μεταφέρει στον πολιτικό του «κηδεμόνα» ώστε να  προκαλέσει βαβούρα στο Δ.Σ. και να δείξει ότι παράγει πολιτικό έργο. 
Φυσικά κάθε σοβαρός πολίτης βγαίνει από τα ρούχα του  με τέτοιες μικροπολιτικές συμπεριφορές ορισμένων τοπικών συμβούλων,  που για να κάνουν το κομμάτι τους «ότι κάποιοι  δήθεν είναι» δεν διστάζουν να αγγίξουν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας που μπορούν  να προκαλέσουν πανικό σε  ανυποψίαστους δημότες.Το άγχος και οι πάπιες.

Ο δήμαρχος φάνηκε ότι είχε άγχος με το ζήτημα της φιλοξενίας των στερεών αποβλήτων του Νευροκοπίου στον ΧΑΔΑ της Προσοτσάνης.
Ενώ ήταν η σειρά να εισηγηθεί άλλο θέμα πήρε φόρα και άρχισε την ανάλυση του θέματος  για τα σκουπίδια.
Τον διόρθωσε ο κ. Φατράλης και επανήλθε στο σωστό θέμα.
Όταν ήρθε όμως η κανονική σειρά της συζήτησης,  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώ παρασκηνιακά  όλες τις προηγούμενες ημέρες είχαν εξαπολύσει αντιπολιτευτική φρασεολογία περνώντας διάφορά μηνύματα κινδυνολογίας στους πολίτες 
Έκανα την “παπιά” και το ψήφησαν κανονικά και ομόφωνα.
Βλέπετε και ο κ. Φατράλης και ο Αθανασιάδης ήταν εμπλεκόμενοι σε φορείς που δεν έκαναν απολύτως τίποτε με το ζήτημα επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών.
Τώρα η Ε.Ε. απειλή με πρόστιμα αφού δεν έχουν γίνει οι χώροι υποδοχής και το ζήτημα είναι ποιος θα τα πληρώνει:  “οι δημότες ή το κράτος”.

Το ντέρμπι.

Στην συνεδρίαση  είχαμε και ένα δεκάλεπτο «ντέρμπι» μεταξύ του κ. Φατράλη και του αντιδημάρχου υπεύθυνου για ζητήματα διαφάνειας κ. Τσελεμπή.
Ο κ. Φατράλης  επιτέθηκε στον κ. Τσελεμπή λέγοντας του ότι,  δεν μπορεί να βγαίνει στα τηλεοπτικά κανάλια και να δηλώνει ότι,  «επί των ημερών του δεν παρήχθη έργο στην Δημαρχία» αλλά «μόνο έπιναν καφέδες».

Ακολούθησε ένα μικρό φραστικό μπάχαλο όταν πέρασε στην επίθεση ο κ. Τσελεμπής ο οποίος  και επανέλαβε την φράση «περι καφέδων».
Τώρα για να είμαστε δίκαιοι,  αυτά που στην συνέχεια κατέθεσε ο κ. Τσελεμπής ήταν απολύτως σωστά για μια σειρά δηλαδή  ενεργειών που έπρεπε να είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και δεν έγιναν και κυρίως σε ζητήματα που αφορούσαν την κακοδιαχείριση.
Ο τρόπος που τα εξέθεσε όμως  ο κ. Τσελεμπής ήταν επιεικώς απαράδεκτος αφού θύμιζε  «θερμόαιμο ποδοσφαιρικό οπαδό που απαιτεί το δίκαιο του με   την αλλαγή της απόφασης του διαιτητού»

Η μεγάλη απορία.

 Στην αρχή της συζήτησης,  την σειρά των τεχνικών θεμάτων την εισηγήθηκε ο Γενικός διευθυντής του δήμου της Προσοτσάνης και των τεχνικών υπηρεσιών.
Όταν τελείωσαν τα θέματα ο διευθυντής αποχώρησε χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση του δημοτικού συμβουλίου.
Έλα όμως που όταν χρειάστηκε να συζητηθεί το θέμα μεταβολής των οικιστικών ορίων στους οικισμούς των τοπικών κοινοτήτων  προκειμένου η νέα μορφή   να δηλωθεί στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τις ανάγκες της απογραφής του πληθυσμού του 2011.
Τότε κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους και από το ακροατήριο δυσανασχέτησαν  βλέποντας  το θέμα να το εισηγήτε η  πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαναρίδου  και όχι ο τεχνικός διευθυντής ως αρμόδιος επί των θεμάτων χωροταξίας.
Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι στο καλό συμβαίνει και κάποιοι άλλοι έμειναν με την απορία χαραγμένη  στα πρόσωπά τους.


“Xray”