6 Ιουλίου 2010

Οικολογική Καταστροφή: Καμία επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα, διοξίνες και αρωματικούς υδρογονάνθρακες δείχνουν οι μετρήσεις.

ΔελτίουΤύπου Νομαρχίας Δράμας.

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010, υπό την προεδρία του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη, σύσκεψη με τη συμμετοχή κλιμακίου του ΕΦΕΤ με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Μπαρμπέρη Κωνσταντίνο και κλιμακίου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λεοντιάδη Λεόντιο.

Παρόντες στην σύσκεψη ήταν οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας και ο Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του Ξηροποτάμου.

Στη σύσκεψη αυτή έγινε αξιολόγηση των μέχρι τώρα ενεργειών τόσο των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, όσο και άλλων φορέων που συνέδραμαν το έργο της απάλειψης των συνεπειών της πυρκαγιάς των ελαστικών στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Το συμπέρασμα ήταν ότι η αντίδραση όλων των εμπλεκομένων ήταν άμεση και αποτελεσματική. Για το λόγο αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι απέσπασαν εύσημα από το Νομάρχη και τους παρευρισκόμενους.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενέργησαν τα πιστοποιημένα εργαστήρια ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γενικό χημείο του Κράτους και Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών και αφορούσαν την ανίχνευση διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων. Όλες οι μετρήσεις ήταν αρνητικές που σημαίνει απουσία επιβάρυνσης από τους παραπάνω παράγοντες.


Μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών αποφασίστηκε :

 1. Η άρση απαγόρευσης σφαγής ζώων ελευθέρας βοσκής από την περιοχή και η διάθεση του κρέατος στην αγορά για κατανάλωση.
   2. Η καταστροφή του συλλεγόμενου γάλακτος με ηπιότερη μέθοδο και όχι με αποτέφρωση αφού δεν ανιχνεύτηκαν διοξίνες.
   3. Να δοθούν για μία εβδομάδα ακόμη ζωοτροφές και την επόμενη εβδομάδα μετά και από τις νέες μετρήσεις, θα αποφασισθεί η διάθεση του γάλακτος στην αγορά.
   4. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση οπωροκηπευτικών της περιοχής αρκεί να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωσή τους.
   5. Η απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης ζώων και ελεύθερη συλλογή του γάλακτος τους εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεότερης οδηγίας
   6. Τέλος αποφασίστηκε να διεξαχθούν άλλες δύο σειρές μετρήσεων.