2 Ιουλίου 2012

Μόνο το 30% των φορολογουμένων υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Ρύθμιση για την εξόφληση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, σε περισσότερες από τρεις δόσεις, πιθανότατα έξι, εξετάζει το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση 


ενός...κινήματος 

«δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση». 


Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, είχαν υποβληθεί μόνο 1,9 εκατ. δηλώσεις, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων.


 Δηλαδή, λίγες μέρες πριν λήξουν οι προθεσμίες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων. 


Στο υπ. Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, αλλά θα αρνηθούν να υποβάλουν ακόμη και τη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις. 


Για να μη δημιουργηθεί μια νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου, και αυξηθούν κατακόρυφα οι ανείσπρακτες οφειλές που ήδη υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα (φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) σε περισσότερες από τρεις δόσεις. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται προβλέπει την καθιέρωση τουλάχιστον έξι δόσεων. 


Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των περισσότερων δόσεων θα έχουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) και ενδεχομένως τα νοικοκυριά, που εκτός από τον φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και φόρους στην ακίνητη περιουσία. 


Ο φόρος εισοδήματος, που φέτος περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος,
 καταβάλλεται σε μία έως 3 το πολύ δόσεις, ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου. 


Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, τότε εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις


Αν βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι διμηνιαίες δόσεις περιορίζονται σε δύο, 


ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή του. 


Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων, έχουν αποφασίσει φέτος να εντοπίσουν όλους όσοι δεν υποβάλλουν μέχρι τις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. 
Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών, θα διενεργήσει διασταυρώσεις για να ελέγξει ποιοι από όσους υπέβαλαν πέρυσι δήλωση δεν έκαναν το ίδιο και φέτος. 


Όσοι διαπιστωθεί ότι δεν υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις τους θα παραλάβουν ειδοποιήσεις ή θα λάβουν τηλεφωνικές κλήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες θα κληθούν να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα στις ΔΟΥ.

από το "Ξυπνήστε Ρε"