21 Ιουνίου 2010

Οικολόγοι Δράμας: Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε στη Δράμα.

Την ανάρτηση αυτή την κάνω για να δείξω πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.
Το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροποτάμου όταν ρωτήθηκε για την εγκατάσταση της εν λόγω επιχείρησης στις 22 Μαρτίου 2009,  ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ γιατί όπως θα διαβάσετε παρακάτω :
.επειδή δεν υπάρχουν συνθήκες φύλαξης και ασφαλείας και επειδή πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής: παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως επιληφθείται του θέματος και η Διεύθυνση Πολεοδομίας και περιβάλλοντος να μην προβεί σε έγκριση αδειοδότησης….

Το Τοπικό Συμβούλιο προέβλεψε αυτή την καταστροφή!!!!!!


Αναδημοσίευση από την δραμινή εφημερίδα τα "ΧΡΟΝΙΚΑ". ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρία Κυριακίδου

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μονάδα συγκέντρωσης μεταχειρισμένων ελαστικών -τα οποία στη συνέχεια επρόκειτο να προωθηθούν γιο ανακύκλωση στη Βιομηχανική Περιοχή, κοντά στα Μάρμαρα Παυλίδης και λίγα χιλιόμετρα από τον Ξηροπόταμο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 2:10 τα ξημερώματα της Κυριακής, από κεραυνό σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς επικρατούσε κακοκαιρία και σημειώθηκαν καταιγίδες. Αμέσως πήρε διαστάσεις εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών και χιλιάδες ελαστικά, που ήταν σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, μετατράπηκαν σε πύρινο εφιάλτη. Η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα αποπνικτική, με τις τεράστιες φλόγες να είναι ορατές από μακριά και τον πυκνό καπνό να τυλίγει τα πάντα. Μετά από πολλές ώρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, τέθηκε υπό έλεγχο συνέχιζε όμως το καταστροφικό της έργο καίγοντας τα ελαστικά.

Σ. Νταγλής: «Βιβλική καταστροφή»

Η τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Σταύρος Νταγλής.

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Δράμα. Τεράστιος όγκος διοξινών, αιθάλης, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων καρκινογόνων χημικών ουσιών, διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσουν. Το μόνο σίγουρα είναι ότι όλα αυτά θα καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα και θα την «πληρώσουμε» όλοι μας. Αυτό που έγινε είναι οικολογικό έγκλημα και πολλοί στη Δράμα έχουν ευθύνη. 

Από αύριο το πρωί η εισαγγελέας θα ... πιάσει δουλειά.

Είναι πρωτοφανές το κακό, βιβλική η καταστροφή. 

Επικοινώνησα με τον καθηγητή του ΔΠΘ στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Κώστα Ουζούνη, και αυτό που τόνισε είναι πως η φωτιά πρέπει να σβήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να σταματήσει αυτή η διοχέτευση διοξινών στην ατμόσφαιρα.
Η έκταση είναι τεράστια και υπάρχουν χιλιάδες ελαστικά που καίγονται.
Το τοξικό νέφος, λόγω της φοράς του ανέμου, είχε αρχικά «κατεύθυνση» προς Βουλγαρία, απ' όπου υπήρχαν και έντονες αντιδράσεις, ενώ στη συνέχεια «γύρισε» προς Παγγαίο, Προσοτσάνη και Σέρρες.

Είμαστε διαρκώς σε επαφή με ειδικούς επιστήμονες γιατί, προφανώς, θα χρειαστεί να γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις σχετικά με τις ποσότητες των τοξικών ουσιών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα» δήλωσε στα «Χ» ο κ. Νταγλής.



Τα έγγραφα που προειδοποιούσαν

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το Τοπικό Διαμέρισμα Ξηροποτάμου απέστειλε στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης' (Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, βιομηχανίας και Τεχνικών υπηρεσιών καθώς και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας όπως και στην Πυροσβεστική υπηρεσία) τουλάχιστον 3 έγγραφα διαμαρτυρίας που επισημαίνουν τους κινδύνους από πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών.

1. Το πρώτο στις 22 Μαρτίου 2007 ανάμεσα στα άλλα αναφέρει επί λέξει : «....Η συγκεκριμένη έκταση εκμισθώθηκε με σκοπό την εγκατάσταση μονάδας ανακύκλωσης παλιών ελαστικών αυτοκινήτων και συγκεκριμένα: Συλλογή και προσωρινή αποθήκευση-εγκατάστα-ση μηχανήματος κοπής των ελαστικών σε μέγεθος 13-73 χιλιοστά-συσκευασία του παραγόμενου υλικού και πώληση του σε εταιρείες ανακύκλωσης. Η ανωτέρω εταιρεία εκτός του ότι δεν πληρεί τους όρους για τους οποίους έγινε η εκμίσθωση, κατέλαβε παράνομα έκταση μεγαλύτερη των 30.000 τμ, επί της οποίας σωρεύει δεκάδες χιλιάδες παλιά ελαστικά.

Επεδεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι -επειδή κατελήφθη παράνομα κοινόχρηστη έκταση- επειδή δεν υπάρχουν συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας και επειδή πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής:
Παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως επιληφθείτε του θέματος, προς αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

2.Το τοπικό διαμέρισμα Ξηροποτάμου επανέρχεται τον Αύγουστο του 2007 και αφού επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του αναφέρει: ...

Επειδή δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικοί όροι...επειδή δεν υπάρχουν συνθήκες φύλαξης και ασφαλείας και επειδή πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής: παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας όπως επιληφθείται του θέματος και η Διεύθυνση Πολεοδομίας και περιβάλλοντος να μην προβεί σε έγκριση αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων και η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης να προβεί άμεσα σε Διοικητική Αποβολή για την αποκατάσταση της νομιμότητας»

3. Αμέσως μετά (22 Αυγούστου 2007), ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Δημήτριος Καραγιαννίδης στέλνει υπόμνημα στον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Ξηροποτάμου με το οποίο διαβεβαιώνει ότι «...ουδείς κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ή μόλυνσης του περιβάλλοντος υφίσταται από τα αποθηκευμένα ελαστικά» και ότι «ήδη έχει συνταχθεί και εγκριθεί περιβαλλοντική μελέτη» .Επίσης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «...η λειτουργία αυτής της μονάδας αποθήκευσης ελαστικών είναι 'ανώδυνη' από απόψεως πρόκλησης πυρκαγιάς και μόλυνσης του περιβάλλοντος, επι πλέον δε ο χώρος αυτός επιβλέπεται επι 24ώρου βάσεως από security από λόγους υπεβολικής πρόνοιας εκ μέρους μου διαθέτει ανάλογο αριθμό πυροσβεστήρων..."»


4. Το Τοπικό διαμέρισμα Ξηροποτάμου όμως δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας επανέρχεται στις 29 Μαίου 2008 και ξαναστέλνει έγγραφο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας με το οποίο επισημαίνει στην υπηρεσία ότι «...μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την κατά το νόμο συμμόρφωση της εταιρείας «Δ.Κ ΚΥΚΑΟΣ ΑΒΕΕ» (σ.σ η ονομασία της εταιρείας που μαζεύει τα ελαστικά) και «παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας το συντομότερο δυνατό να επιληφθείτε του θέματος προς αποκατάσταση της νομιμότητας» Αυτή η αλληλογραφία (δεν ξέρουμε αν υπάρχει άλλη) είναι ενδεικτική και πιστοποιεί το αληθές των ισχυρισμών του προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ξηροποτάμου ότι «εμείς φωνάζαμε και προειδοποιούσαμε αλλά οι υπηρεσίες δεν μας άκουγαν»

Αρνήθηκε ο Δ. Δράμας

Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας σε συνεδρίαση του στις 28 Ιανουαρίου του 2008 δεν συναινούσε στην παραχώρηση του χώρου για τα ελαστικά συντασσόμενο με το Δ.Δ Ξηροποτάμου.



Ενισχύσεις από γύρω περιοχές

Μόλις ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, αμέσως σήμανε συναγερμός! Στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν οχήματα και πυροσβέστες ενώ πολύ γρήγορα ήρθαν ενισχύσεις και ειδικά, μεγάλα οχήματα της πυροσβεστικής, από Νευροκόπι, Ελευθερούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Σταυρό Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το πρωί, στην περιοχή βρέθηκε και ο περιφερειακός διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Αρσενίου. Ο κ. Αρσενίου, μαζί με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, Μάριο Αποστολίδη, συντόνιζαν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, χθες το πρωί στο γραφείο του Νομάρχη, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής και για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών.

Στο έργο της κατάσβεσης, εκτός από τα 11 πυροσβεστικά οχήματα και τους 22 πυροσβέστες, που έκαναν ρίψεις νερού και ειδικών υλικών κατάσβεσης, συνέβαλαν οχήματα της Νομαρχίας, του Δήμου Δράμας και ιδιωτών. Σ' αυτήν την άνιση μάχη, με τον μαύρο καπνό να είναι ορατός από χιλιόμετρα με το πρώτο φως της ημέρας, οι πυροσβέστες στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, έριχναν άμμο, χώμα και μουργκάνα (υπολείμματα από επεξεργασία μαρμάρου).


Ανάστατοι οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου

Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν από τα ξημερώματα της Κυριακής οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου. Η ανησυχία τους ήταν έκδηλη και η «μαύρη»

απειλή, με τις όποιες συνέπειες στο άμεσο μέλλον -αλλά και με την πάροδο του χρόνου-, τους αναστάτωσε. «Στον Ξηροπόταμο επικρατεί αναβρασμός! Γίναμε Μεξικό. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και αποπνικτική. Πέρα από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, έρχεται να προστεθεί η
μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» είπε στα «Χ» ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ζήσης Σολάκης.

Αλληλογραφία από το Μάρτιο του 2007

Τον «κώδωνα του κινδύνου» είχε κρούσει από το Μάρτιο του 2007 ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ξηροποτάμου. Μιλώντας στα «Χ» δεν έκρυψε την αγανάκτηση του, όσο και των κατοίκων της περιοχής, για την εξέλιξη. «Εμείς φωνάζουμε εδώ και τρία χρόνια, με δεκάδες έγγραφα, για αυτήν την ιστορία! Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε πουθενά! Το Τοπικό Συμβούλιο, σε όλες αυτές τις αποφάσεις της εκμίσθωσης και των παραχωρήσεων ήταν αρνητικό αλλά κάποιες υπηρεσίες, δυστυχώς, δεν λάβανε υπόψη τη γνώμη του συμβουλίου και  των κατοίκων του Ξηροποτάμου. Δυστυχώς, τώρα είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το αποτέλεσμα. Αντιδρούσαμε από το 2007, επειδή
προνοήσαμε ότι ίσως κάτι θα συμβεί, και προσπαθούσαμε να προλάβουμε. Όμως δεν εισακουστήκαμε πουθενά, οι υπηρεσίες δεν κάνανε τίποτα και τώρα να τα τραγικά αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Σολάκης.