31 Δεκεμβρίου 2017

Ανατολική Ρωμυλία: Τα έθιμα-χαντέτια του Δωδεκαημέρου. Πρωτοχρονιάτικα έθιμα. Το δρώμενο της Καμήλας.

Το δρώμενο της Καμήλας.

της Ελένης Δάγκα 
απόσπασμα έρευνας της σκηνογράφου-ενδυματολόγου 
(υποψήφιας διδάκτορος τμήματος Θεάτρου -Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ) 

Το δρώμενο της Καμήλας, ιδιαίτερα διαδεδομένο στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, στη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη (από τον Πόντο ως την Πόλη και από την Ουκρανία ως την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη νότια Αυστρία και τη Σλοβενία), εμφανίζεται ως μεταμφίεση τελετουργικού χαρακτήρα με «αόριστη γονιμοποιητική σημασία».[1] 

Το έθιμο, που με διαφορετικές παραλλαγές –αλλά πάντα πάνω στο ίδιο μοτίβο- το συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα,[2] 
συνηθίζεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας 
μέσα στις γιορτές του Δωδεκαημέρου,
 και πιο συγκεκριμένα, κατά την παραμονή της πρωτοχρονιάς. 

Ο Β. Πούχνερ (Λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια) υποστηρίζει, βέβαια, 
πως στον ελληνικό χώρο καλούνται «καμήλες» οι μεταμφιεσμένοι 
και μουτζουρωμένοι με καπνιά,
ντυμένοι με κουρέλια,
Βώλακας
 προβιές και κουδούνια.[3] 

Εντούτοις, όσο κι αν μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Θράκης δεν αναφέρθηκε ποτέ αυτός ο χαρακτηρισμός –που δεν μπορούμε, φυσικά, να αμφισβητήσουμε πως ίσως ισχύει για άλλες περιοχές της Ελλάδας- για τους ‘μουτζουρωμένους’ της αποκριάς ή άλλων εθίμων.

Ο σκοπός του εθίμου της Καμήλας, μοιάζει να έχει χαθεί, μαζί με την προέλευσή του. 

Όπως κάθε αγερμός έχει σαν στόχο την ανταλλαγή ευχών για ‘καλοχρονιά’, γονιμότητα και υγεία. Άγνωστοι όμως παραμένουν οι λόγοι κατασκευής ενός τέτοιου ομοιώματος.

 Η καμήλα πιστεύεται, μας είπαν, ως ζώο που συμβολίζει την αφθονία. 

Θεωρούμε, όμως, πως αυτή είναι, μάλλον, μία εκ των υστέρων εξήγηση των σύγχρονών μας –ή λίγο γηραιότερων- που τους τέθηκε αυτό το ερώτημα. 

Υπάρχει, πάντα, και η προφανής απάντηση ότι το πλούσιο εμπόριο ερχόταν στη Θράκη από το Βυζάντιο και την Ανατολή με καμήλες, γι’ αυτό και οι νέοι έμαθαν να συλλέγουν τα συμβολικά ‘δώρα’ του αγερμού τους με αυτό το υπομονετικό ζώο. 

Ή αντίθετα, ότι αφού ο κίνδυνος της επιδρομής κατέφθανε στην Ευρώπη από την Ανατολή και την Οθωμανική αυτοκρατορία με καμήλες, οι Βαλκάνιοι ξόρκισαν τους φόβους τους με μια ‘μαγική’ ιεροπραξία που αντικαθιστούσε το αρνητικό με το θετικό.[4] 

Όπως και να έχει ο συμβολισμός του ομοιώματος δεν μας είναι ξεκάθαρος.[5]

Ακόμη και τα παιχνίδια της με τον καμηλιέρη, όταν προσποιείται πως πεθαίνει κι έπειτα ανασταίνεται με την προσφορά κρασιού ή άλλων δώρων δεν φαίνεται να έχουν την ίδια σκοπιμότητα με το θάνατο και την ανάσταση του Τζαμαλάρη στο συγγενικό της έθιμο της σποράς. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο δρώμενο είναι αρκετά φτωχό σε συμβολισμούς, αντίθετα πλουσιότερο σε δράση που συμβαίνει προς χάριν των θεατών, κάτι που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα σε επόμενη ενότητα.    
             
Η μεταμφίεση και ο τρόπος κατασκευής του ομοιώματος της καμήλας είναι γνωστός και παντού ο ίδιος. 

Μπάμπιντεν Πετρούσα Δράμας
Ο Καμηλιέρης ή Ντιβιτζής ή Χιμπιτζής που συνοδεύει το ομοίωμα της καμήλας ή, σε κάποιες περιοχές, το ξόανο με το μακρύ λαιμό και το σαγόνι που ανοιγοκλείνει μηχανικά είναι συνήθως μεταμφιεσμένος είτε σε ανατολίτη, είτε με προβιές, ενώ οι συνοδοί του είναι φορτωμένοι με κουδούνια και μουτζουρωμένοι, όπως άλλωστε και στα περισσότερα λαϊκά δρώμενα.

 Όσο για την κατασκευή, αν και τα όρια ανάμεσα στα τετράποδα είναι ρευστά,[6] 
εντούτοις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αφαιρετικός τρόπος με τον οποίο κατασκευαζόταν σε όλες –ανεξαιρέτως- τις περιοχές η καμήλα. 

Ηδωνίδα Γη-Διονυσιακά δρώμενα: Τα έθιμα- χαντέτια του Δωδεκαημέρου.

του ΓΕΩΡΓ.Ν.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΔΗ
"Γιορτές και Δρώμενα στο Νομό Δράμας"

Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Δράμας
Δράμα 1997


ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ
(ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ)

Το Δωδεκαήμερο πλαισιώνεται σε όλα τα μέρη με πλουσιότατη εθιμολογία,
 η οποία προσδίδει ιδιαίτερο πανηγυρικό τόνο όχι μόνο στις τρεις μεγάλες εορτές
 (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια),
 αλλά και στις ενδιάμεσες ημέρες της περιόδου αυτής.

 Παλαιότερα ήταν εντονότατα παρών και ένας δεισιδαιμονικός φόβος για νυχτερινά παράξενα όντα και αστρικές επιδράσεις, επειδή η περίοδος αυτή συμπίπτει με μια καμπή του ετήσιου κΰκλου του Ηλίου (χειμερινές τροπές).
Το Δωδεκαήμερο επίσης αποτελούσε και μια περίοδο ανάπαυλας, ιδιαίτερα για τους γεωργούς, απαραίτητης υστέρα από την εντατική εργασία της σποράς που προηγήθηκε.


Μπορούμε, γενικότερα, να παρατηρήσουμε ότι τα έθιμα του Δωδεκαημέρου παρουσιάζουν ανάμεικτο χαρακτήρα χριστιανικών εκδηλώσεων και παγανιστικών συνηθειών.
Στο βάθος υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι όλα τελούνται, την κρίσιμη αυτή εποχή των χειμερινών τροπών του Ηλίου, για την καλή χρονιά στην ευρύτερη έννοιά της, της πλούσιας καρποφορίας και της καλής υγείας.

 Στο πνεύμα αυτό της ευετηρίας κινούνται και τα έθιμα στην περιοχή της Δράμας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές που ακολουθούν.

20 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα 2017: Η εικόνα των Χριστουγέννων στο φως της ορθόδοξης ερμηνείας

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!!!!


 Χριστός επί γης, 
Υψωθήτε! 


από τον Λεωνίδα Ουσπένσκυ
Μετάφραση Β. Μουστάκη (ανατύπωση)
Λ.Ουσπένσκυ, Η Θεολογία της Εικόνας στην ορθόδοξη Εκκλησία, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1993.


Πηγή: http://www.eikonografos.com/articles/ouspensky_xristougenna_gr.php

 Την εικόνα της Γεννήσεως την βλέπουν εκείνοι που δεν είναι μπασμένοι στο πνεύμα της ορθοδόξου λατρείας φορτωμένη με περιττές λεπτομέρειες.

Η σύνθεσή της τους φαίνεται κάπως παιδαριώδης, άταχτη, περισσότερο απλοϊκή παρά σοβαρή 1.

Εν τούτοις, αυτή η αφέλεια κι αυτή η απλοϊκότητα είναι κάτι πολύ βαθύ, κάτι που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Κυρίου:
«Αμήν λέγω υμίν, ος εάν μη δέξηται την βασιλείαν του Θεού ως παιδίον, ου μη εισέλθη εις αυτήν». 

7 Δεκεμβρίου 2017

Αγγελλος Κότιος: μεγάλη ΒΡΑΒΕΥΣΗ και ΔΙΑΚΡΙΣΗ του Πετρουσιώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τη στήριξή του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης(video)

Βράβευση Καθ. Άγγελου Κότιου
 “για τη στήριξή του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης”
απο την ΠΕΔΑ και
την Ένωση Δημάρχων Αττικής
Αναδημοσίευση από το προφίλ της Development LA στο Facebook

Την Τρίτη 5/12/2017 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η ΠΕΔΑ, διοργανώνουν τα "Βραβεία Αυτοδιοίκησης" και τιμούν προσωπικότητες του δημοσίου βίου, με εγνωσμένη προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, την πολιτική.
Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων και 
ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 
Καθηγητής  Άγγελος Κότιος, 
ο οποίος θα βραβευθεί για τη "στήριξη του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης".

10 Νοεμβρίου 2017

H αγάπη των Αρχαίων Ελλήνων για το σκύλο. Die Liebe der alten Griechen zum Hund.



Αναδημοσίευση από το ellinikoarxeio.com

Η φύση αποτέλεσε για τους αρχαίους Έλληνες το πεδίο βάσης και εξέλιξης του ανθρώπου.

Παρατήρησαν με ματιά και νου οξυδερκή, ότι μέσα σε αυτήν ο άνθρωπος πάλεψε με τα στοιχεία της φύσης, έπαθε πολλά, έμαθε από τα λάθη του και τέλος φιλοσόφησε την ίδια του την ύπαρξη, δίνοντας μεγάλη σημασία και ερμηνεύοντας τα θαυμαστά της δημιουργήματα που τον περιτριγυρίζουν.

 Έτσι, αναπτύχθηκε μια άλλη, ξεχωριστή σχέση με τα ζώα, που συμπληρώνουν, μαζί με τον άνθρωπο, τις φανερές μορφές έμψυχης εκδήλωσης της φύσης. 

Το ζώο που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των όντων, μετά τον άνθρωπο και έχει άμεση σχέση με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου είναι ο σκύλος.

29 Οκτωβρίου 2017

Μακεδονικός Αγώνας στην Πετρούσα-Πλεύνα.

ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, 
ένας Ρωμιός σλαβόφωνος Μακεδόνας ήρωας
από την Πλεύνα.

Φωτογραφίες του δημοσιογράφου κ. Σπύρου Λάτσα.
Με μεγάλη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε την 29η Οκτωβρίου 2017 στην Πετρούσα η απόδοση τιμής σε έναν μεγάλο Μακεδόνα πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, τον εθνομάρτυρα Αθανάσιο Βαλαβάνη από την Πλεύνα-Πετρούσα.
Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου για την ανάδειξη των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα στη Μητρόπολη Δράμας.
Η σχετική ανακοίνωση  του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου:

"
 Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Δράμας καθιερώνει ἐκδηλώσεις στήν ἐνορία Ἁγίου Ἀθανασίου Πετρούσας, πρός τιμή τοῦ ἀειμνήστου ἐθνομάρτυρα Ἀθανασίου Βαλαβάνη καθώς καί τῶν ἄλλων Ἑλλήνων πατριωτῶν πού θυσιάστηκαν τήν περίοδο τοῦ Μακεδονικοῦ Ἀγώνα.

Ἔτσι τήν Κυριακή 29 Ὀκτωβρίου θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου Πετρούσας Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο, Τρισάγιο στόν τάφο τοῦ ἐθνομάρτυρα καί κατάθεση στεφάνου." 

Όλες οι πολιτικές και τοπικές αρχές της Δράμας παρευρέθηκαν στο κάλεσμα του Μητροπολίτη και απέδωσαν τιμές στον μεγάλο αυτόν Πετρουσιώτη Αγωνιστή.

Ποίος ήταν ο Αθανάσιος Βαλαβάνης
 και ποιός ήταν ο αγώνας του 

ενάντια στην αλλοίωση της παράδοσης της Πλεύνας;
Αθανάσιος Βαλαβάνης
Ο γενναίος πρόμαχος του Ελληνισμού της Ανατολικής Μακεδονίας
και πρόεδρος της ελληνορθοδόξου-πατριαρχικής
 Κοινότητας Πλεύνας.
Του Κωνσταντίνου Ν. Μαδεμλή.

Η 29η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης ενός μεγάλου ιστορικού γεγονότος για την Πετρούσα.


Την ημέρα αυτή το 1902 εκτελέστηκε  από το βουλγαρικό κομιτάτο ο Έλληνας προεστός-τσορμπατζής Βαλαβάνης Αθανάσιος επειδή στάθηκε εμπόδιο στον εκβουλγαρισμό  δηλαδή στην αλλοίωση της ρωμαίικης  της παράδοσης της Πλεύνας.

Είναι η ημέρα αυτή που η Βουλγαρική Εξαρχία με την δολοφονία του πιο εξέχοντος Πλευνιώτη  προεστού την εποχή εκείνη, Αθανασίου Βαλαβάνη προσπαθεί να αλλάξει την παράδοση της Πλεύνας και να τρομοκρατήσει και να  φιμώσει την φωνή της ελληνικής παράδοσης της Πλεύνας.
Η αρχική ονομασία του χωριού μας ήταν Πλεύνα μέχρι της μετονομασίας της το 1927 σε Πετρούσα. Επομένως στην παρακάτω αναφορά θα χρησιμοποιώ το πρώτο όνομα του χωριού.

21 Οκτωβρίου 2017

Πως να φτιάξετε password που θα χρειαστεί 227 εκ. χρόνια να το χακάρουν

  

Οι ειδικοί του Home Office's Cyber Aware αποκάλυψαν δύο απλούς κανόνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2017 | 12:55

Όλοι ψάχνουν τους πιο "ισχυρούς" κωδικούς για να προστατευτούν από το ψηφιακό έγκλημα που όσο περνάν τα χρόνια τόσο πιο επιδέξιο και εφευρετικό γίνεται. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται σε αυτή την ανάγκη, όπως για παράδειγμα έδειξε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μεταξύ των 10 πιο συχνών κωδικών βρίσκονται το «123123» και φυσικά το «qwerty».
Αυτά είναι passwords που ένας καλός χάκερ θα χρειαστεί περίπου 1 δευτερόλεπτο για να τα "σπάσει".

16 Οκτωβρίου 2017

Η Ιστορία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου. Η λεηλασία των ιερών κειμηλίων της από τους Βουλγάρους το 1917. Αναλυτικός κατάλογος των κλεμμένων ιερών κειμηλίων!

Άποψη της κατεστραμμένης από τους Βουλγάρους κατά την τρίτη κατοχή (1941-1944)
Ιεράς Μονής Εικοφοίνισσας  Παγγαίου.
 Οι φωτογραφίες είναι από την δεκαετία του 1960.
Η Ιερά Μονή Εικοσοφοίνισσας σήμερα.
(Επειδή η γλώσσα του συγγράμματος " Ιστορία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου" του Κωνσταντίνου Ε. Τσίακα είναι η καθαρεύουσα
και ενδεχομένως αρκετοί να δυσκολευτούν να διαβάσουν με ευκολία το κείμενο,
για τον λόγο αυτό προσπάθησα να απλουστεύσω την έκφραση σε ορισμένες προτάσεις, χωρίς φυσικά να αλλάζει το νόημα.

Η Ανάρτηση μου αυτή περιλαμβάνει μόνο τις  επεξεργασμένες γλωσσικά σελίδες 34-47)

Στο τέλος της Ανάρτησης θα βρείτε όλο το σύγγραμμα σε μορφή issuu!)

Κώστας Ν. Μαδεμλής 

Νεότερη τύχη της Μονής

Η δράσις της Μονής από του έτους 1866 και εντεύθεν είναι εντελώς εθνικοθρησκευτική.
Το ενδιαφέρον των Μητροπολιτών στρέφεται προς αυτήν και διά της καλλιέργειας των γραμμάτων, κατόρθωσε να διασώσει τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό κατά τα δύσκολα έτη τα μετεπαναστατικά  εις  την Μακεδονίαν.


Ο εθνομάρτυς Σμύρνης Χρυσόστομος από του έτους 1902 έως 1912 αγωνίζεται  εις  ολόκληρο τον Νομό Δράμας να διαφυλάξει το ποίμνιο του από τα νύχια των Βουλγάρων και των Τούρκων.

13 Οκτωβρίου 2017

Ο Πετρουσιώτης Άγγελος Κότιος νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς!

Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΙΟΣ
Αναδημοσίευση από το AlvaVita
(Οι φωτογραφίες είναι δική μου επιλογή)
Ο Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών
 Άγγελος Κότιος
εξελέγη
νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά 
(σ.σ. ήταν ο μοναδικός υποψήφιος).
Για τις τρεις θέσεις Αντιπρυτάνεων, εξελέγησαν, κατά σειρά ψήφων, οι Καθηγητές:
Γρηγόρης Χονδροκούκης του τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας
Μάρκος Κούτρας, του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Παντελής Παντελίδης, του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης.

Το βιογαφικό του νέου Πρύτανη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

π. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2005-2008)

8 Οκτωβρίου 2017

Σύγχρονη διάσταση της παραδοσιακής μουσικής στην Πετρούσα: Ανδρέας Ρέγγης και η Λύρα του.

Μπάμπιντεν Πετρούσας
Διονυσιακά δρώμενα Ανατολικής Μακεδονίας
Ομάδα νέων μουσικών με αγάπη για την παράδοση. Αφετηρία τους, το ξεχωριστό μουσικό ηχόχρωμα της Δράμας και στόχος τους, η υπεράσπιση και η διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής.
Η ομάδα αποτελείται από τον Ανδρέα Ρέγγη, λύρα, τον Γιώργο Χατζηαλέξη, νταϊρέ και τη Βασιλική Πάλλα, τραγούδι.

Στην Πετρούσσα Δράμας λένε πως το μισό χρόνο μιλάνε για το Μπάμπιντεν* που πέρασε και τον άλλον μισό για το Μπάμπιντεν που θα ρθει. 
Βράδυ Θεοφανείων στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσσας, το τελικό στάδιο της προετοιμασίας ίσως είναι το πιο εθιστικό κομμάτι των δρωμένων. 
Η μυρωδιά των δερμάτων των αράπηδων αναμιγνύεται με την μυρωδιά του καμένου φελλού για το βάψιμο των προσώπων. 
Οι φωνές και τα πειράγματα των χωριανών παλεύουν να συνυπάρξουν με τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών.
 Τα δάχτυλα και το πρόσωπο είναι κατακόκκινα από το κρύο. 
Οι λυράρηδες φιλάν τις λύρες τρεις φορές, βγαίνουν έξω και κάπου εκεί ακούγεται η μελωδία των αράπηδων, ο Λεβέντικος...
Και κάπως έτσι ξεκινάνε όλα...
* Μπάμπιντεν: Ημέρα της μπάμπως, της μαμής. Δρώμενα διονυσιακού χαρακτήρα που γίνονται στην Πετρούσσα Δράμας, στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου.

Ακούστε δείγμα της μουσικής τους:
Καρσί - Βαρύ αντικρυστό (Πετρούσα Δράμας)

Τα μέλη του συγκροτήματος

Ανδρέας Ρέγγης

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και κατάγεται από την Πετρούσα Δράμας, χωριό με πλούσια μουσική παράδοση. Ζει στην Αθήνα και είναι αστυνομικός. 
Με τη μουσική ασχολήθηκε από μικρός, αρχικά με την ηλεκτροακουστική κιθάρα, το μπουζούκι και αργότερα με τη μακεδονική λύρα. 
Με τη λύρα του έχει συμμετάσχει σε αρκετές μουσικές εκδηλώσεις.

Γιώργος Χατζηαλέξης

Γεννήθηκε το 1990 και είναι τελειόφοιτος προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΤΕΙ Πειραιά. Μετά από μαθήματα Αρμονίας, Θεωρίας της Μουσικής και κιθάρας, ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό χορό και τα κρουστά, δίπλα στον Μιχάλη Κλαπάκη.

Βασιλική Πάλλα

Γεννήθηκε το 1994 και φοιτά στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα κιθάρας και φωνητικής και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παραδοσιακούς χορούς. Έχει πλαισιώσει με το τραγούδι της διάφορες μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

28 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΔΡΑΜΑ και η Σφαγή της 29ης Σεπτεμβρίου 1941. Οι αιτίες και η διάσταση γενοκτονίας της αιματηρής αυτής ψευτοεπανάστασης.

Δοξάτο 1941.
 Βούλγαροι στρατιώτες και αποκεφαλισμένοι Έλληνες  

του Φώτη Τριάρχη
ΚΑΒΑΛΑ, Μάρτιος 1970 
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Είπαμε σε προηγούμενο τίτλο ότι, μόλις η Ελλάδα κατελήφθη από  τα γερμανικά στρατεύματα, οι Κομμουνιστές  που κρατούντο σε διάφορες φυλακές ή σε τόπους εξορίας, δραπέτευσαν.

Αυτό έγινε και στις φυλακές της Ακροναυπλίας, μόνο που στην περίπτωση αυτή, οι καταγόμενοι από  την  Ανατολική Μακεδονία Κομμουνιστές αρνήθηκαν να δραπετεύσουν, επειδή περίμεναν την παρέμβασή της Βουλγαρικής Πρεσβείας, δοθέντος ότι η Βουλγαρία θα ενσωμάτωνε τίς περιοχές καταγωγής τους και επομένως αυτοί θα ήταν υπήκοοί της.

22 Σεπτεμβρίου 2017

18 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ. Ένας νέος Σύλλογος γεννήθηκε στην Πετρούσα!

ΠΕΤΡΟΥΣΑ.
ο "παλιός" δημόσιος δρόμος.


Θέλω να ευχηθώ 
ΟΛΟΨΥΧΑ
 στα μέλη του νέου Πετρουσιώτικου Συλλόγου:


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ
ΥΠΟΜΟΝΗ!

Η ιστοσελίδα του νέου Συλλόγου είναι:

Αξίζει πιστεύω να μπει κανείς να μπει στην ιστοσελίδα και να διαβάσει το καταστατικό του νέου Συλλόγου.

Εδώ θα αναρτήσω μόνο το Άρθρο 2 του καταστατικού που αναφέρεται στους σκοπούς και στους στόχους του Συλλόγου.
.......................................................................................................................................................
Άρθρο 2
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Α) Η επιστημονικά και εμπειρικά τεκμηριωμένη διαπίστωση και καταγραφή παραλείψεων και αστοχιών που δημιουργούν κινδύνους στον πολίτη, στις προσφερόμενες σε αυτόν υπηρεσίες και στο περιβάλλον.
Ως τέτοια θεωρούνται η έλλειψη κανόνων ασφαλείας και προστασίας, για να επιτυγχάνεται η ασφάλεια όλων των πολιτών σε καθημερινές συνθήκες αλλά και σε φυσικές καταστροφές.
Ο Σύλλογος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι΄ αυτά, σε χώρους σχολείων, πάρκων, γηπέδων, δημοσίων κτιρίων, οργανισμών και υπηρεσιών (σωστά ελεγχόμενες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις , μέτρηση ακτινοβολιών κτλ.).
 Γενικότερα δε ενδιαφέρεται εθελοντικά για όλους τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης και του περιβάλλοντος της.

10 Σεπτεμβρίου 2017

Πότε έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους;

Wann und wie wurde die Hauptstadt 
des neuen griechischen Staates nach Athen verlegt?
Αθήνα-Athen
Ιστορικές αποκαλύψεις για την Αθήνα-Πρωτεύουσα 
Κωνσταντίνος Σωτ. Κωτσοβίλης.
Τα στοιχεία είναι από το Βιβλίο 
"Die Griechische Kirche in München"
σελίδα 135

Egid Ritter von Kobell, 
 bayerischer Staatsrat i. o. D. und
  2. Mitglied der Regentschaft Griechenlands (Ende Juli 1834 - Ende Mai 1835)

Από την Εφημερίδα Εστία

Το Διάταγμα στα
γερμανικά
Το Διάταγμα στα
ελληνικά
Ο Έγκιντ φoν Κομπέλλ (1772 - 1847) είναι το πρόσωπο-κλειδί για την ανακήρυξη των Αθηνών ως πρωτεύουσας της Ελλάδος! 

Αυτό ανακοίνωσε, βάσει αγνώστων και ανεκδότων στοιχείων από τα Βαυαρικά αρχεία στο Μόναχο, 
ο ιστορικός κ. Κωνστ. Σωτ. Κωτσοβίλης στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία. 

Ο εν λόγω Βαυαρός αντικατέστησε (τέλος Ιουλίου 1834) στο Συμβούλιο της Αντιβασιλείας τον ανακληθέντα γνωστό νομομαθή Καθηγητή φον Μάουρερ.

Εντυπωσιακός όμως είναι και ό λόγος για τον οποίο ο Κομπέλλ 
προέκρινε την Αθήνα 
έναντι της Κορίνθου, των Μεγάρων και του Πειραιώς.
Σημειωτέον ότι, συμφώνως προς όσα ανακοινώθησαν
δεν ετίθετο καν θέμα περί 
 Αθηνών. 

 Όπως αναφέρουν τα τεκμήρια πού παρουσιάσθηκαν,
 ο
 Κομπέλλ γνωρίζοντας από στήθους
τον Επιτάφιο Περικλέους του Θουκυδίδη
,
 όπου αναφέρεται
 
η Αθήνα ως “κέντρον παιδεύσεως της Ελλάδος”, 
ουσιαστικώς επέβαλε την Αθήνα ως πρωτεύουσα.



Αντίστοιχος με την συνεισφορά του υπήρξε και η τιμή πού απένειμαν δια ψηφίσματος οι πτωχές τότε αρχές των Αθηνών με συνεργία του κλήρου στον Βαυαρό ευεργέτη τους.

Η Αθήνα κηρύσσεται πρωτεύουσα από την 1η (13η) Δεκεμβρίου του 1834.