31 Αυγούστου 2014

ACK Arbeitsgemeinschaft: Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για την Ημέρα της ΔημιουργίαςΗ Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετέχει στην φετινή κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Δημιουργίας, που διοργανώνει το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο.

Οπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, 

“Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας είναι – ως γνωστό – από πολλών δεκάδων ετών μέλος της ACK και μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος είχε προτείνει την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους), ως ημέρα προσευχής των εκκλησιών για τη δοξολόγηση του Θεού και τη συνειδητοποίηση της δικής μας ευθύνης για τη δημιουργία. 


Το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και την έθεσε από τo 2010 σε εφαρμογή. Την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους διοργανώνεται εναλλακτικά σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας η κεντρική και επίσημη εκδήλωση της ACK με προσευχή και δοξολογία, κήρυγμα, και επιστημονική ημερίδα, ή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέματα που έχουν σχέση με το θέμα αυτό. Παράλληλα διοργανώνονται και σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο ανάλογες εκδηλώσεις των τοπικών εκκλησιών.

Με ευχές και ευχαριστίες

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας

Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου”

“Θαυμασμός, Ερευνα, Πράξη”

Η Οικουμενική Ημέρα της Δημιουργίας στις 4 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο διαφωτίζει τη σχέση πίστης και επιστήμης.

Με μια ακολουθία στον ναό αγ. Λουδοβίκου Μονάχου, με ένα ορθόδοξο αγιασμό ενός παραποτάμου στον αγγλικό κήπο και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, διοργανώνει το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γερμανίας (ACK) τη φετινή Ημέρα της Δημιουργίας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο. 


Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: 

“Θαυμασμός, Ερευνα, Πράξη – μαζί στη διακονία της Δημιουργίας”. 

Θα λάβουν μέρος ο ο Πρόεδρος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο ευαγγελικός Επίσκοπος της Βαυαρίας κ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, ο πρόεδρος της ACK επίσκοπος κ. Καρλ-Χάιντς Βίσεμαν, η αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής κ. Εντελγκαρντ Μπουλμάν και ο ιατρός και καθηγητής βιοηθικής κ. Εκαρτ Νάγκελ.

Από το 2010 εορτάζει η ACΚ κάθε χρόνο την Οικουμενική Ημέρα της Δημιουργίας, εφαρμόζοντας την πρόταση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου „να προσευχόμαστε μια φορά το χρόνο από κοινού στον Δημιουργό“. 

Η Ημέρα αυτή εορτάζεται παγγερμανικά και δίνει την αφορμή να υμνήσουμε από κοινού τον δημιουργό και συγχρόνως να συνειδητοποιήσουμε και τη δική μας ευθύνη για τη φύλαξη και διατήρηση της δημιουργίας. 

Εφέτος η παγγερμανική κεντρική εκδήλωση της Ημέρας της Δημιουργίας θα λάβει χώρα με το τίτλο 
“Θαυμασμός, Ερευνα, Πράξη – μαζί στη διακονία της Δημιουργίας”
 την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μόναχο. Στην εκδήλωση αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύμπραξη επιστήμης και χριστιανικής πίστης για τη διαφύλαξη της δημιουργίας.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στις 5 μ.μ. με μια ακολουθία στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της ACK επίσκοπος κ. Δρ. Καρλ-Χάιντς Βίσεμαν, ο επίσκοπος Δρ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος. 

Ακολούθως θα τελεστεί η ορθόδοξη ακολουθία του αγιασμού σ’ένα παραπόταμο του γειτονικού κήπου, που φέρει το όνομα “αγγλικός κήπος”. 

Στις 7 μ.μ. θα αρχίσει η συζήτηση σχετικά με το θέμα της ημερίδας στην Καθολική Ακαδημία της Βαυαρίας με τον επίσκοπο κ. Δρ. Χάινριχ Μπέτφορντ-Στρομ, την αντιπρόεδρο της Γερμανικής Βουλής, κ. Εντελγκαρντ Μπουλμάν, τον διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής στη πόλη Εσσεν, καθηγητή κ. Δρ. Εκαρτ Νάγκελ και τον διευθυντή του Γραφείου της Γερμανικής Βουλής για τη Διερεύνηση των τεχνικών επακολούθων, καθηγητή κ .Δρ.  Αρμιν Γκρούνβαλτ. 

Η συζήτηση θα μαγνητοσκοπηθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ARD-Alpha και θα μεταδοθεί αργότερα στην εκπομπή “Denkzeit”.

Πηγή:  EuroPolitis