Εκτιμούμε ότι οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου,
δήλωσε στο esos ο αρμόδιος επί των Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής.
Πηγή: esos.gr
Πολύ μεγάλη αναμένεται να είναι η ψαλίδα
μεταξύ των λεγόμενων περιζήτητων σχολών
από τις υπόλοιπες.
Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των βάσεων για τις Πανελλήνιες του 2014, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τεράστια άνοδο στις περιζήτητες σχολές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησία», η απόσταση από τα «ρετιρέ» με τα τα«υπόγεια» θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη άνοδος, περίπου 700-800 μορίων, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ στα ύψη εκτινάσσονται οι ιατρικές. Στην Ιατρική Αθηνών, για παράδειγμα, αναμένεται να απαιτηθούν περί τα 19.260 μόρια για την εισαγωγή, όταν πέρυσι, πρώτη φορά από το 2002, η βάση είχε πέσει στα 18.916 μόρια. Μικρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις νομικές και φιλολογικές σχολές, καθώς και στις οικονομικές σχολές.
Από την άλλη, πτώση των βάσεων αναμένεται να σημειωθεί σε αρκετές μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές πανεπιστημίων, ενώ «βουτιά» θα κάνουν τα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ, όπου, στα πλέον χαμηλόβαθμα, π.χ. Τουριστικών Επαγγελμάτων, αναμένεται να υπάρξουν και κενές θέσεις.
Η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική στα πανεπιστημιακά τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου με τη βάση, για παράδειγμα, στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στη Φλώρινα να διαμορφώνεται στα 10.840 μόρια έναντι 12.004 μόρια πέρυσι. Και στο 5ο επιστημονικό πεδίο, όμως, στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο η βάση αναμένεται να πέσει 420 μόρια και να διαμορφωθεί στα 12.278 μόρια, ενώ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 8.955 μόρια έναντι 10.605 μόρια πέρυσι με την πτώση να αγγίζει τα 1.650 μόρια.
Μικρότερη αναμένεται η πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, καθώς και στα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.
Σύμφωνα με τη στατιστική μελέτη της ομάδας εκπαιδευτικών της edu4u, με επικεφαλής τον κ. Αποστόλη Κουτρουμπέλη, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», η πορεία των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο προδιαγράφεται ως εξής:
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/484125/panelladikes-2014-ektoxeyontai-oi-vaseis-stis-perizitites-sholes#ixzz3AmKzmwit