1 Μαΐου 2014

Παύλος Άγγελος Κουγιουμτζής: Μια ακόμη μεγάλη διεθνής διάκριση για τον Πετρουσιώτη Καλλιτέχνη. Η δική του ελληνική “Νίκη” στην καρδιά του Βανκούβερ.

T
Η "Νίκη" του Πετρουσιώτη Καλλιτέχνη
Παύλου Αγγελλου Κουγιουμτζή
στο Βανκούνερ

Η ελληνική “Νίκη” στην καρδιά του Βανκούβερ

 

Τέσσερα χρόνια μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, το γλυπτό "Νίκη" του Παύλου-Άγγελου Κουγιουμτζή δώρο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κοσμεί εδώ και λίγες ημέρες το κέντρο της πόλης.

Η πόλη του Βανκούβερ κοσμείται πλέον από το γλυπτό της «Νίκης», έργο του καλλιτέχνη Παύλου-Άγγελου Κουγιουμτζή, δωρισμένο στο δήμο Βανκούβερ από το δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας επ’ ευκαιρία της τέλεσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010.
Τα αποκαλυπτήρια σε κεντρικό σημείο της πόλης πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Βανκούβερ κ. Ρόμπερτσον, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ κ. Κρεμμύδας και ο γιος και συνεργάτης του γλύπτη κ. Κουγιουμτζής, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση αυτή.
Nike1
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βανκούβερ κ. Κερασιώτη. Την τελετή, που έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από Έλληνες των κοινοτήτων του ευρύτερου Βανκούβερ, παρακολούθησαν περίπου 350 άτομα.
nike-agalma vankouver2
Ο γλύπτης Παύλος-Άγγελος Κουγιουμπτζής είναι αρχιτέκτων, ζωγράφος και γλύπτης, ο οποίος έχει ειδικευτεί στα μεγάλα μοντέρνα γλυπτά με έμπνευση κυρίως από την αρχαία ελληνική κληρονομιά.
nike2
Πηγή: ΑΠΕ

Η Νίκη του Πετρουσιώτη Καλιτέχνη
Παύλου Αγγελλου Κουγιουμτζή
στο Βανκούνερ
 Το άγαλμα της Νίκης κοσμεί το κέντρο του Βανκούβερ 


Το άγαλμα της Νίκης κοσμεί πλέον το κέντρο του Βανκούβερ. Το άγαλμα αποτέλεσε δώρo της πόλης της Ολυμπίας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και σηματοδοτεί την είσοδο του Βανκούβερ στις Ολυμπιακές Πόλεις.

 Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γωνία των δρόμων Thurlow και Cordova για τα επίσημα αποκαλυπτήρια.

Το άγαλμα που σύμφωνα με εφημερίδες του Καναδά, αξίζει περίπου 500 χιλιάδες δολάρια, έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό Έλληνα γλύπτη Παύλο Άγγελο Κουγιομτζή. Το ύψος του είναι 3,8 μέτρα και ζυγίζει 900 κιλά.

 Η Ολυμπία δίνει ανάλογα αγάλματα σε Ολυμπιακές πόλεις από το 1996. Ο Ηλίας Κρεμμύδας, ο γενικός Πρόξενος του Καναδά, δήλωσε πως το άγαλμα αντιπροσωπεύει μια τριπλή νίκη.

«Είναι μια νίκη για την πόλη του Βανκούβερ, η οποία έγινε Ολυμπιακή πόλη πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι μια νίκη για την Ελλάδα, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της με τον Καναδά και ειδικότερα με το Βανκούβερ. Το άγαλμα είναι μια τεράστια νίκη για το σύνδεσμο μεταξύ του Βανκούβερ και της Ελλάδας». 

Ο Δήμαρχος του Βανκούβερ Gregor Robertson, δήλωσε πως κύριος λόγος για την καθυστέρηση, καθώς το άγαλμα βρίσκεται 4 χρόνια στον Καναδά, είναι ότι η διάθεσή τους να το τοποθετήσουν δίπλα στο Jack Poole Plaza.

Πηγή: http://www.ellines.com/good-news/12211-to-agalma-tis-nikis-kosmei-to-kentro-tou-bankouber/