4 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ: Αρμοδιότητες Δημοτικών Συμβούλων.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ 

 
Προσοτσάνη 3-1-2011
Του “Χray” από το dimosprosotsani.   (Κλικ για να συνδεθείτε).

Με την ορκωμοσία του Δημάρχου Προσοτσάνης, των δημοτικών Συμβούλων, την εκλογή του Προέδρου και αντιπροέδρου του Δ.Σ.,   τις εκλογές των Προέδρων και των Αντιπροέδρων των δημοτικών κοινοτήτων της Προσοτσάνης και της Πετρούσας, 
με την εκλογή μελών της οικονομικής 
και επιτροπής ποιότητας Ζωής  
 αλλά και με  την εγκατάσταση του κ. Λύσσελη στο δημαρχείο έκλεισε
ο πρώτος κύκλος
των τυπικών διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία . 

Οπότε έχουμε:

Δήμαρχος: Άγγελος Λύσσελης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Ευθυμία Μαναρίδου
Αντιπρόεδρος: Βουγιουκλής Ηλίας
Μέλη οικονομικήςΕπιτροπής:
1.      Ανθίτσας Α
2.      Τζώρζης Γ.
3.      Θεοδωρίδου Χ.
4.      Μεσονύκτης Κ.
5.      Γεωργιάδης Γ.
6.      Σαρίδης Α.
                                   
Μέλη Επιτροπής ποιότητας Ζωής:
1.      Ντεμίρης Α.
2.      Παπαμιχαήλ Γ.
3.      Τσελεγκίδης Α.
4.      Καραγιαννίδης Α.
5.      Καραγιαννίδης Ι.
6.      Αθανασιάδης Θ.

Φυσικά στην τοπική κοινωνία όλες οι παραπάνω διαδικασίες τροφοδοτούν ανάμικτα συναισθήματα αφού πολλοί συνήθως αναμένουν  την ανάληψη κάποιας θέσης από προσφιλές πρόσωπο στην δημοτική ιεραρχία ενώ  άλλοι σιωπούν έχοντας στο βάθος του μυαλού τους αισιόδοξες άλλα και απαισιόδοξες σκέψεις για την πορεία και το μέλλον της νέας δημοτικής αρχής.

Στους μαζικούς χώρους συγκέντρωσης των δημοτών τόσο της Προσοτσάνης όσο και των τοπικών διαμερισμάτων άρχισαν δειλά – δειλά και οι πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις για τα δημοτικά ζητήματα που εστιάζονται κυρίως στις παρακάτω ενότητες.

1.                            Στις ικανότητες των προσώπων που αναλαμβάνουν διάφορες θέσεις και κατά πόσο μπορούν να πετύχουν στο έργο που τους ανατέθηκε με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.


2.                            Ένα μεγάλο μέρος των δημοτών του παλαιού δήμου της  Προσοτσάνης  συνεχίζουν να αναλύουν ακόμη το εκλογικό αποτέλεσμα. 
                Εδώ διασταυρώσαμε σε πολλές συζητήσεις τον καταλογισμό ευθυνών 
στο κ. Β. Φατράλη κυρίως
για την αλαζονεία,
την υπεροψία,
την αντιλαϊκή του συμπεριφορά
για τις λάθος επιλογές στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του.
                 Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι συζητήσεις περιστρέφονται αποκλειστικά  γύρω από τα ζητήματα κάλυψης ή αδράνειας  στις υποθέσεις  διαφθοράς που έσκασαν στον δήμο της Προσοτσάνης. 

Από την άλλη πλευρά στον παλιό δήμο Σιταγρών   και στα χωριά του κάμπου μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για μια πετυχημένη θητεία από τον Α. Λύσσελη. 
Σε ότι αφορά τον Θ. Αθανασιάδη,  του καταλογίζουν ότι λειτούργησε οικογενειοκρατικά και ότι   απαξίωσε  τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου κυρίως με  λάθος επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις.
Εγκατέλειψε τον δήμο και τα νομικά πρόσωπα σε τραγική κατάσταση.
Σε ότι αφορά το διαδημοτικό οδικό δίκτυο, τα οικονομικά του δήμου, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τους συμβασιούχους υπαλλήλους κ. αλ. οι εικόνα που άφησε ήταν απαράδεκτη.
Φρόντισε όμως για την πάρτη του,   στην νέα οικονομική  επιτροπή να συμμετέχει ο ίδιος ως εκπρόσωπος της παράταξης του έτσι ώστε να έχει γνώση των οικονομικών και των εκτελούμενων έργων. Φυσικά, «ο νοών νοείτο».


3.                           Στην εφαρμογή κάποιων κανόνων πειθαρχίας  που αφορούν την ασυδοσία ορισμένων  δημοτικών συμβούλων , προέδρων κ.λ.π σε ότι αφορά την συμπεριφορά τους σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα. 
Όταν δηλαδή  φροντίζουν  προκλητικά για  την «βόλεψη» τους αλλά  και για κάποιους κολλητούς τους.
Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι αυτού του είδους οι δημοτικοί παράγοντες  παραβλέπουν και    αποκλείουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις ή λειτουργούν σε βάρος μεμονωμένων δημοτών  χωρίς μάλιστα να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις  εκβιάζουν με μεγάλη θρασύτητα  τους δημάρχους  έχοντας ως μοναδικό όπλο τους ψήφους που έφεραν στην παράταξη του.

4.                            Στον μεγάλο προβληματισμό που επικρατεί στις κοινωνίες των τοπικών κοινοτήτων ότι δεν εκπροσωπούνται πολιτικά  και δεν ακούγεται η φωνή τους σε πολλά ζητήματα  που αφορούν την  συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων. 
Αφού κατά πάγια τακτική  αυτούς που εκλέγουν τους αγνοούν   προκλητικά ή τους μεταχειρίζονται επιλεκτικά μεταβιβάζοντας τις ευθύνες στους Δημάρχους.
Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με αυτό το ζήτημα;
Τι θα κάνει ο δήμαρχος;
Θα συνεχίσει να πετάει  το μπαλάκι στους παράγοντες των τοπικών κοινοτήτων αγνοώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το βάρος των προβλημάτων και την πρόοδο των  τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων;

5.                            Τι θα γίνει με την προώθηση της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης αλλά και την ενίσχυση της πολιτικής λογοδοσίας;
Όταν στην ιστοσελίδα του δήμου έχουν πρόσβαση περίπου ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% - 18% που είναι κυρίως νέοι ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την πληροφόρηση των αγροκτηνοτρόφων, των ηλικιωμένων κ.λ.π.
Τι θα γίνει με το δίκτυο της ευρυζωνικής κάλυψης του δήμου Προσοτσάνης το οποίο έχει υλοποιηθεί εδώ και δυο χρόνια αλλά δεν έγινε η τελική σύνδεση  του δικτύου ώστε να παρέχονται   δωρεάν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους επιχειρηματίες, στους μαθητές και  στους  δημότες των πιο απομακρυσμένων  κοινοτήτων; 


Αυτά και άλλα πολλά ζητούν άμεσες απαντήσεις και λύσεις αφού  αφορούν την καθημερινότητα και κυρίως τη νεοσύστατη επιτροπή ποιότητας ζωής που ούτως  η άλλως μπαίνει στο στόχαστρο της  τοπικής κοινωνίας από τώρα και στο εξής.


“Xray”