28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ροδιά ! Στροφή προς εναλλακτικές καλλιέργειες!


Χίλιοι μύριοι καλογέροι σε ένα ράσο τυλιγμένοι… Ρόδι.. ένα σούπερ φρούτο που γεννάει ελπίδες στους παραγωγούς!
Η ροδιά ανήκει στις δενδρώδεις καλλιέργειες που ευδοκιμούν στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Κρήτη. Το ρόδι, χάρις την υπεροχή του σε διατροφική αξία κέρδισε πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και ενθάρρυνε αρκετούς παραγωγούς να στραφούν στην εντατική παραγωγή και καλλιέργεια της ροδιάς.


Η καλλιέργεια της ροδιάς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος καθώς καταφέρνει και προσαρμόζεται το ίδιο εύκολα τόσο σε ξηρικά εδάφη όσο και σε πιο εύφορα γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξή της στα εδάφη της Κρήτης. Επιπλέον, στην καλλιέργειά της είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστη και ευδοκιμεί είτε με συστηματική είτε με περιστασιακή φροντίδα. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με χαμηλό κόστος παραγωγής ανά στρέμμα και υψηλή στρεμματική απόδοση. Ειδικότερα και ανάλογα με την ένταση (συστηματικότητα) καλλιέργειας, η απόδοση ενός στρέμματος με ροδιές διακυμαίνεται μεταξύ 1.500 – 3.000 κιλών.

Τόσο το συμβατικό, όσο και το βιολογικό ρόδι απολαμβάνουν υψηλών κατά κανόνα τιμών τόσο μεταξύ διαφόρων χωρών, όσο και στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Για παράδειγμα πρόσφατες τιμές παραγωγού για συμβατικά ρόδια έχουν καταγραφεί με διακύμανση από 85 λεπτά έως 1,2 ευρώ, ενώ για βιολογικά ρόδια δύο φορές τουλάχιστον υψηλότερες. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η καλλιέργεια της ροδιάς αφενός έχει μεγάλη ακαθάριστη αξία παραγωγής ανά στρέμμα και αφετέρου χαμηλό κόστος ανά στρέμμα, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των πλέον σημαντικών προς εγκατάσταση και ανάπτυξη δενδρωδών καλλιεργειών.

Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων

Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών συστατικών στο χυμό του ροδιού, και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από την δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η χρήση του ροδιού δεν περιορίζεται μόνο ως φρούτο, αλλά και ως χυμός ή βάση για είδη ζαχαροπλαστικής και φαρμακευτικά σκευάσματα. Στη μαγειρική, το ρόδι χρησιμοποιείται ως ωμό ή αποξηραμένο φρούτο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μεμονωμένα ή να συνοδεύσει κρύα πιάτα και σαλάτες.

Στα ράφια των καταστημάτων ο καταναλωτής μπορεί να βρει αρκετά προϊόντα παράγωγα μεταποίησης του ροδιού. Πέραν του χυμού, ο οποίος είναι και ο πιο δημοφιλής στους καταναλωτές χάριν των αντιοξειδωτικών του χαρακτηριστικών, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα όπως μαρμέλαδα, σιρόπι (γρεναδίνη), πάστα, ξίδι, και αλκοολούχα ποτά.