9 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτικές Εκλογές Δήμου Προσοτσάνης 2014. Νέα παράταξη στο Δήμο Προσοτσάνης.Δημαρχείο Προσοτσάνης
ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ 
«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»


• Τα πρώτα ονόματα στήριξης, θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις,
αναμένεται η επιλογή του επικεφαλής υποψηφίου Δημάρχου

Δόθηκε στη δημοσιότητα, την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, η διακήρυξη αρχών της παράταξης «Αυτόνομη Αυτοδιοίκηση Πολιτών» του Δήμου Προσοτσάνης, καθώς και ονόματα πολιτών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
Η νέα αυτή παράταξη, η οποία διαθέτει πολυσυλλεκτική στήριξη, έρχεται να ταράξει τα νερά στα αυτοδιοικητικά του Δήμου και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Τα πρώτα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί έχουν προκαλέσει αίσθηση, καθώς προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, και όχι μόνο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 33 που υπογράφουν την διακήρυξη αρχών μόνο 3-4 συσχετίζονται με το χώρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επιλογή του επικεφαλής, καθώς ήδη υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας, αλλά είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις επόμενες ανακοινώσεις θα υπάρχουν και ονόματα που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση, ενδεχομένως από το σημερινό χώρο της αυτοδιοίκησης ή ακόμη και άτομα που δεν είναι ενεργά αυτή τη στιγμή, αλλά ασχολήθηκαν στο παρελθόν.

Για τη νέα παράταξη στο Δήμο Προσοτσάνης μίλησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο κ. Μπάμπης Σαμούτης, ο οποίος είναι ένας εκ των 33 που υπογράφουν τη διακήρυξη αρχών:

Σαμούτης Μπάμπης
Ο κ. Μπάμπης Σαμούτης.
«Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια σε μια διαφορετική κατεύθυνση, με ένα διαφορετικό όραμα, γιατί την αυτοδιοίκηση την θεωρούμε θεσμό, κύτταρο της Δημοκρατίας και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προέχουν οι κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες πρέπει να αγγίζουν την κοινωνία. 

Πιστεύουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της αυτό και για αυτό έχουμε μαζευτεί μια ομάδα ατόμων, πολιτικοποιημένοι, προβληματισμένοι με έντονο το κίνητρο της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας, και θεωρήσαμε σκόπιμο να δημιουργήσουμε μια παράταξη προς αυτήν την κατεύθυνση και θα παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στο γίγνεσθαι του Δήμου Προσοτσάνης.

Η αρχή έγινε με 33 άτομα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, την επόμενη βδομάδα θα παρουσιάσουμε κι άλλα και την μεθεπόμενη κι άλλα ονόματα. Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργίας της παράταξης θα καλέσουμε τα άτομα τα οποία συμπορεύονται μαζί μας σε αυτό το ωραίο αγώνα να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό σχήμα και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να εκλέξουμε και τον επικεφαλής αυτής της προσπάθειας». 

Η Διακήρυξη Αρχών

Αυτή την χρονική περίοδο βιώνουμε την πλήρη κατάρρευση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναγνωρίζεται από όλους ως το βάθρο της δημοκρατίας και που προϋποθέτει σαν βασικό στοιχείο τη λαϊκή συμμετοχή. Βιώνουμε στην ουσία την αναίρεση του θεσμού, που είναι η δημοκρατία και η λαϊκή συμμετοχή.

Ο Καλλικράτης που παρουσιάσθηκε ως μεγάλη μεταρρύθμιση και εγγυητής της διαφάνειας και αξιοκρατίας, οδήγησε την αυτοδιοίκηση στο σημερινό τέλμα.

Στην πραγματικότητα ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, στην ουσία η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, με επιβολή περιορισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση και περικοπές πάνω από το 60% της ΣΑΤΑ, με επιβολή απολύσεων καθώς και τον περιορισμό του κοινωνικού έργου της Τ.Α. Αυτή την πορεία στην ουσία στηρίζουν οι μνημονιακοί και διαπλεκόμενοι δήμαρχοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εν όψει των εκλογών του Μαϊου 2014 μεταλλάχθηκαν και γίνονται αρνητές της τρόικας και των μνημονίων.

Είναι πια ολοφάνερο ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα αρνητικό και δυσμενές περιβάλλον για την αυτοδιοίκηση και σε ένα ασφυκτικό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, που πιέζει και δημιουργεί αρνητικούς όρους στη ζωή, την εργασία και γενικότερα στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους.

 Επιβάλλεται λοιπόν, περισσότερο από ποτέ άλλοτε να διεκδικηθεί μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του μνημονίου, η δίκαιη κατανομή των βαρών, η πάταξη της διαφθοράς, της παραοικονομίας και του πελατειακού κράτους.

 Προφανώς θα ήταν μεγάλο λάθος οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να λάβουν έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του μνημονίου, 
αφήνοντας στο περιθώριο και εκτός συζήτησης τα κρίσιμα αυτοδιοικητικά ζητήματα.

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε εμείς οι πολίτες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η προώθηση από εμάς τους ίδιους μιας αυτοδιοίκησης με κοινωνικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά.

-Θα πρέπει εμείς οι πολίτες να αγωνιστούμε για μια αυτοδιοίκηση, η οποία με τη λειτουργία της θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της, στην ορθή και διάφανη διαχείριση των υποθέσεων της και στην ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου.

-Θα πρέπει εμείς οι πολίτες να καταδείξουμε, ότι η όποια κυβερνητική εξουσία δεν αναβαθμίζεται με την επικράτηση των τοπικών κομματαρχών, αλλά με τη δημιουργία μιας τοπικής προοδευτικής πλειοψηφίας, αποτέλεσμα της λαϊκής συναίνεσης και αλληλεγγύης.

-Θα πρέπει όλοι εμείς οι πολίτες να αντιληφθούμε ότι στο πλαίσιο του σημερινού τρόπου ανάπτυξης και δημοκρατικής λειτουργίας τα τοπικά προβλήματα δεν είναι καθόλου τοπικά. Είναι κατεξοχήν προϊόντα της εξαρτημένης ανισομερούς ανάπτυξης και του δημοκρατικού ελλείμματος στο σύνολο της δομής και της λειτουργίας του κράτους. Οι αδυναμίες του κράτους μεταφέρονται στις τοπικές κοινωνίες και τα τοπικά προβλήματα δημιουργούν δυσλειτουργίες στο κράτος. Δεν πρέπει να λησμονούμε όλοι εμείς οι πολίτες ότι η δημοκρατία μας θα αποκτήσει και πάλι περιεχόμενο, όταν διευρυνθεί προς την κοινωνία και όταν η κοινωνία καθορίζει και ελέγχει τα κέντρα εξουσίας. Όταν δηλαδή κοινωνικοποιείται η πολιτική και πολιτικοποιείται η κοινωνία.

-Θα πρέπει όλοι εμείς οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία διέρχεται μια βαθιά κρίση σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και έχει επεκταθεί και στην αυτοδιοίκηση. Οι αιρετοί άρχοντες, ως αντιπρόσωποι του λαού, αθετούν τα όσα προεκλογικά υπόσχονται και γι αυτό απαιτούνται διαρκείς έλεγχοι και παρεμβάσεις του λαού διαμέσου των θεσμών λαϊκής συμμετοχής. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
-Θα πρέπει όλοι εμείς οι πολίτες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να πούμε ένα μεγάλο όχι σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι η απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και των δημοτών τους είναι το μόνο ζητούμενο μιας δημοτικής αρχής.
-Θα πρέπει όλοι εμείς να πούμε όχι σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι φορέας υλοποίησης των αντιδραστικών κρατικών πολιτικών και επιλογών

-Θα πρέπει να πούμε όχι σε μια δημοτική αρχή που θέλει να μετασχηματιστεί μόνο σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης των μνημονίων, η οποία έχει ως σκοπό την κατάρρευση της αυτοδιοίκησης.

-Θα πρέπει να πούμε όχι στην προχειρότητα των έργων και στην απουσία κάθε προγραμματισμού και ιεράρχησης τους.

-Θα πρέπει να πούμε ναι στο σωστό προγραμματισμό και ιεράρχηση των έργων με τη συμμετοχή του δημότη, στην ορθολογική και διάφανη διαχείριση κάθε οικονομικού πόρου του Δήμου.

-Θα πρέπει επιτέλους όλοι εμείς οι πολίτες να αγωνιστούμε για να ηττηθούν τα κατεστημένα των αντιλαϊκών δομών και κομματικών μηχανισμών.

Πιστεύουμε, ότι, εφόσον συμφωνούμε με τις παραπάνω ιδέες και αρχές, μπορούμε από κοινού να προχωρήσουμε στον καθορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων, να καταστρώσουμε ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό πλαίσιο αγώνων, να ταξιδέψουμε με το ίδιο όνειρο, συστεγάζοντας τις αγωνίες μας και δημιουργώντας το δικό μας τοπικό αυτοδιοικητικό κίνημα που θα παρέμβει δυναμικά στις τοπικές εξελίξεις, με τη διαφορετική μας άποψη για όλα τα σημαντικά προβλήματα των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και των συνδημοτών μας.

Καλούμε όλους όσους συμμερίζονται τις αγωνίες μας, τις ιδέες και τις αρχές μας να συμμετέχουν στην μεγάλη και κοινή προσπάθεια μας για τη διεκδίκηση της συμμετοχής όλων μας στις θεσμικές λειτουργίες και στην ανάδειξη της αυτοδιοίκησης σε κύτταρο δημοκρατικής λειτουργίας με συμμετοχή και έλεγχο της κοινωνίας.

Μιας αυτοδιοίκησης παράγοντας ανάπτυξης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής μέσα από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Όλοι εμείς που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι καλούμε όλους τους συμπολίτες μας με τον ανάλογο προβληματισμό να συμπορευθούν και συστρατευθούν μαζί μας, ώστε με την συμμετοχή όλων μας να γίνουν πράξη οι ιδέες και οι αρχές μας.

Οι καταρχήν συμμετέχοντες στην δημιουργία αυτής της προσπάθειας

1. Δημητριάδης Νίκος Αργυρούπολη
2. Κοσμίδης Μιχάλης Καλή Βρύση
3. Φουλίδης Γιώργος Σιταγροί
4. Παχατουρίδης Στέλιος Περιχώρα
5. Μοσχίδης Σάκης Φωτολίβος
6. Τσαουσίδης Θανάσης Κοκκινόγεια
7. Στόικος Κώστας Πετρούσα
8. Τσελεμπής Θανάσης Γραμμένη
9. Σαμούτης Μπάμπης Κοκκινόγεια
10. Δικμάνης Βασίλης Πετρούσα
11. Φεστερίδης Χρίστος Περιχώρα
12. Αγγελούσης Στέφανος Πετρούσα
13. Καρολίδης Δημήτρης Πετρούσα
14. Δημητριάδης Μπάμπης Φωτολίβος
15. Βελιγιάντζος Βαγγέλης Προσοτσάνη
16. Γαίδας Γεώργιος Πετρούσα
17. Ροδίτης Νικόλαος Πετρούσα
18. Μορφίδης Κώστας Προσοτσάνη
19.Τσιολερίδου Δέσποινα Μικρόπολη
20. Βαμβακίδης Μανώλης Γραμμένη
21. Δομούζη Ντίνα Μαυρολεύκη
22. Σαβαΐδης Μπάμπης Χαριτωμένη
23. Κότιος Θόδωρος Πετρούσα
24. Καρνετζή Κούλα Μικρόπολη
25. Κύρτσης Θεοχάρης Πετρούσα
26. Ντίνας Θεοφάνης Πετρούσα
27. Τρέπκας Δημήτρης Πετρούσα
28. Τσανάκας Ζήσης Προσοτσάνη
29. Ζουρνατζής Ιωάννης Μικρόκαμπος
30. Στεφανάκη Ζωή Φωτολίβος
31. Δικμάνης Μιλτιάδης Πετρούσα
32. Αφεντουλίδης Αριστείδης Σιταγροί
33. Ουρούμης Σίμος Πετρούσα