18 Ιουνίου 2012

Κτηνοτρόφοι Πετρούσας: ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.


Στη Πετρούσα και στο Κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας συνήλθαμε σε λαϊκή συνέλευση οι κτηνοτρόφοι του οικισμού, ύστερα από πρόσκληση της τοπικής αρχής, σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου και ώρα  8 μ.μ Στη συνέλευση εκτός του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας, ήταν παρόντες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Προσοτσάνης Ντεμίρης Αθανάσιος και Τερνεκτσής Ιωάννης (Αντιδήμαρχος) και ο Καυκάς Κωνσταντίνος, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού.
Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας σχετικά με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις κοινόχρηστων εκτάσεων βοσκής και ύστερα από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κτηνοτροφών, η συνέλευση συνέταξε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο θα αποσταλεί στα Μ.Μ.Ε του Νομού για ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και σε όλες τις αρμόδιες τοπικές, περιφερειακές και αρχές της κεντρικής εξουσίας.

Οι κτηνοτρόφοι της Πετρούσας:

1. Εκφράζουμε την έντονη οργή και αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη και ολοένα διογκούμενη παραχώρηση ή εκμίσθωση κοινόχρηστων εκτάσεων βοσκής από τους αρμόδιους τοπικούς κρατικούς φορείς σε διάφορους πραγματικούς ή κατ’ επίφαση επενδυτές σε όλο το μήκος και πλάτος των εκτάσεων, που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας. Μόνο την τελευταία διετία με την απαράδεκτη αυτή πρακτική που ακολουθείται, οι βοσκότοποι μειώθηκαν πάνω από 1.000 στρέμματα.

2 Πάνω από 60 οικογένειες του οικισμού ασχολούμαστε αποκλειστικά με την κτηνοτροφία, ένα πρωτογενή τομέα παραγωγής, από τους ελάχιστους που απέμειναν στη δύσμοιρη χώρα μας. Το ζωικό κεφάλαιο σύμφωνα με την επίσημη κατάσταση για την εισαγωγή ζώων στις βοσκές της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας ανέρχεται σε 1.360 βοοειδή, 11.045 αιγοπρόβατα και γύρω στα 60 άλογα και μουλάρια. Με τη συρρίκνωση των βοσκήσιμων εκτάσεων έχουμε περιέλθει σε απελπιστική θέση, η βιωσιμότητα του ζωικού μας κεφαλαίου έχει καταστεί όχι απλά προβληματική, αλλά θνησιγενής. 
Περιφέρουμε μαζί με τα κοπάδια μας και την απόγνωσή μας μέσα σε ανεπαρκέστατες εκτάσεις βοσκής 365 μέρες το χρόνο, βιώνοντας μια ζοφερή πραγματικότητα.

3.      Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά μας για δυναμικές αντιδράσεις, Η οργή και η απελπισία που μας διακατέχει δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την ανεξέλεγκτη πορεία που θα μπορούσαν να πάρουν τέτοιες κινητοποιήσεις. Ο κόμπος ξέφυγε πλέον από το χτένι και πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτό το παιχνίδι που παίζουν κάποιοι στις πλάτες μας. Παίζουν με το βιός μας, τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας. Ποικιλώνυμοι επενδυτές (φωτοβολταϊκά πάρκα, αποθηκευτικοί χώροι εναπόθεσης μαρμάρινων όγκων κ.λ.π) αφαιρούν ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους εκτάσεις βοσκής, χωρίς να δημιουργείται ούτε μια θέση εργασίας. Τα άδεια τεράστια ελεύθερα γήπεδα της Βιομηχανικής ζώνης Δράμας τους πέφτουν φαίνεται ακριβά. Φαίνεται ακόμα πως ο ήλιος της Πετρούσας παράγει περισσότερα βατ από τον ήλιο των άλλων περιοχών του Νομού, για να προτιμάται με τόση επιμονή.
Ακατοίκητοι οικισμοί, τεράστιες εκτάσεις ελεύθερες από ζώα και ανθρώπους υπάρχουν σε πολλά σημεία στο Νομό Δράμας. Γιατί δεν πάνε εκεί; Διότι η Πετρούσα είναι «φιλέτο». Δίπλα στη Δράμα, δίπλα στην Εθνική οδό, δίπλα σε άλλες υποδομές, όλα εύκολα για τους επενδυτές. Χωρίς πολλά περιττά έξοδα. Αυτοί λοιπόν ανεμπόδιστα καταβροχθίζουν το «φιλέτο» και σε λίγο όπως πάει η κατάσταση, εμείς οι κτηνοτρόφοι θα τρώμε τα κουφάρια των κοπαδιών μας.

4.             Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της εταιρείας «Παυλίδης Υδραμα Α.Ε» η οποία χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση ή άδεια των αρμοδίων Αρχών προέβη σε χάραξη, διάνοιξη και κατασκευή οδικού άξονα, πλάτους 10 μέτρων περίπου, καταπατώντας μεγάλες κοινόχρηστες εκτάσεις αλλά και κατά δήλωση των θίγόμενων ιδιοκτητών, ιδιόκτητα αγροτεμάχια, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια της για ίδρυση και λειτουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού σε κοινόχρηστη έκταση βόσκής 99 στρεμμάτων.
Καλούμε τους αρμόδιους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας να απαντήσουν πειστικά από πού αντλεί τη βεβαιότητα η εταιρεία ότι θα της εκμισθωθεί η ανωτέρω έκταση, ούτως ώστε να προβαίνει προκαταβολικά σε τέτοιες άνομες ενέργειες. Δόθηκαν υποσχέσεις και από ποιους;

5.          Δηλώνουμε ρητά προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε κατά των επενδύσεων και ειδικά αυτών που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν ανεχόμαστε όμως το όποιο επιδιωκόμενο κέρδος του επενδυτή και η υπόσχεση εξασφάλισης δουλειάς σε 5, 10 ή 20 άτομα να μας οδηγήσει μαθηματικά στην καταστροφή, να χάσουμε κόπους και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής, να βρεθούμε οι ίδιοι άνεργοι και χωρίς καμία δυνατότητα να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουμε, σε μια χώρα που έφτασε να εισάγει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, αν δεν είναι επένδυση, τι είναι; Αν δεν είναι προσφορά στην Εθνική Οικονομία, τι είναι;

6.         Ασκούμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες ένα δύσκολο επάγγελμα, χωρίς Κυριακές και αργίες, χωρίς γιορτές και διακοπές, όλες τις μέρες του χρόνου. Με κατεστραμμένες ομβροδεξαμενές αφημένες στην εγκατάλειψη για ολόκληρες δεκαετίες, που δε παρακρατούν ούτε μια σταγόνα βροχής, με οδικούς άξονες δύσβατους και χωρίς στοιχειώδη συντήρηση από τότε που κατασκευάστηκαν. Και αντί της αρωγής της Πολιτείας και των αρμοδίων οργάνων της, εισπράττουμε την εχθρική διάθεση και συμπεριφορά που μας οδηγεί στον αφανισμό.

7.           Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιπολίτευση συναίνεσε για την εκμίσθωση κοινόχρηστης έκτασης βοσκής 23.300 τ.μ σε εταιρεία για να τη χρησιμοποιήσει ως χώρο απόθεσης μαρμάρων, παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Προσοτσάνης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον όλοι οι Δημοτικού Σύμβουλοι θα αντιληφθούν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και θα πράξουν ανάλογα το καθήκον τους,

8.                 Τελειώνοντας απευθύνουμε έκκληση προς όλους αυτούς που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. 


Σταματήστε πια να μας «πυροβολείτε». 


Αφήστε μας επιτέλους ήσυχους, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να μας προστατέψετε. 


Να ζήσουμε κι εμείς και τα ζωντανά μας.