Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θα είναι φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Χιλιάδες υποψήφιοι θα κληθούν σε λίγες μέρες να επιλέξουν σπουδές που επιθυμούν αλλά συγχρόνως θα τους δίδουν και ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι υποψήφιοι περιμένουν την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για να κάνουν ευκολότερα τις επιλογές τους, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει μείωση των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λόγω της συγχώνευσης και κατάργησης σχολών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά».
Υποψήφιοι μίλησαν στην WEB tv του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι κυρίως η οικονομική κρίση επηρεάζει αποφασιστικά τις σπουδές, αφού οι επιλογές θα γίνουν με γνώμονα την ευκολότερη εξεύρεση εργασίας στο τέλος των σπουδών τους.
Συγχρόνως πολλοί είναι οι υποψήφιοι που πιστεύουν ότι δεν αρκεί το πρώτο πτυχίο για την εξεύρεση εργασίας. Θέλουν να προχωρήσουν και για την απόκτηση εξειδίκευσης για να διευκολυνθούν μέσα σε ένα επαγγελματικό τοπίο που μέρα με τη μέρα δυσκολεύει.
Εφιάλτης για πολλούς υποψήφιους και τις οικογένειές τους είναι το ενδεχόμενο να επιτύχουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο στην περιφέρεια, καθώς δηλώνουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν για να σπουδάσουν.
Στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο όμως μίλησε και ο καθηγητής μαθηματικών- ερευνητής , Στρ. Στρατηγάκης, συμβουλεύοντας τα παιδιά «να ακολουθήσουν τις επιθυμίες και τις επιταγές της καρδιάς τους, καθώς σε περίπου μια πενταετία που θα βγουν στην αγορά για εξεύρεση εργασίας, κανένας δεν μπορεί από τώρα να προδικάσει ποια θα είναι η εικόνα των επαγγελμάτων». Ωστόσο, φαίνεται ότι τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση τώρα και ενδεχομένως θα εξακολουθήσουν να έχουν είναι, όπως λέει ο καθηγητής, αυτά που σχετίζονται με τα παραϊατρικά επαγγέλματα , την μηχανολογία, την ηλεκτρολογία και την πληροφορική.
Ένας από τους συμβούλους σταδιοδρομίας της Εταιρείας «Employ» o Χρήστος Ταουσάνης, υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι υπό προϋποθέσεις εξειδικεύσεων σπουδών αλλά και ανάπτυξης ορισμένων κλάδων στη χώρα μας θα έχουν ενδεχομένως καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο υγείας-πρόνοιας, φαρμακολογίας, τουρισμού, ειδικής αγωγής, γεωργίας, γεωπονίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.
Πηγή : http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr