20 Ιουνίου 2013

Πανελλήνιες 2013: «Ελάχιστα τα άριστα»


Αύριο Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα αναρτηθούν στα σχολεία όλης της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.


Η αγωνία των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη φέτος μετά τη δυσκολία που καταγράφηκε σε θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων, σε όλες τις κατευθύνσεις.

Δυσκολία η οποία αποτυπώθηκε στην πλειοψηφία των γραπτών.

Τα άριστα γραπτά είναι ελάχιστα, αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα. 
Οι υποψήφιοι φαίνεται ότι παγιδεύτηκαν από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ορισμένων ζητημάτων, αλλά και την πληθώρα των ερωτημάτων που τέθηκαν σε αρκετά από τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρισης των βαθμολογιών και των σχετικών ελέγχων.

Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου, το πρωί, θα ξεκινήσει η αποστολή των αποκομμάτων και των καταστάσεων από τα βαθμολογικά κέντρα προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε από το πρωί της Παρασκευής θα αρχίσουν να φτάνουν σε όλα τα Λύκεια της χώρας τα βαθμολογικά στοιχεία και αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, θα αναρτηθούν περίπου στη 1 το μεσημέρι. 

Παράλληλα οι υποψήφιοι, εκτός από τα σχολεία, θα μπορούν να βλέπουν τις βαθμολογίες τους μπαίνοντας με τον 8ψήφιο κωδικό τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι το πρώτο στάδιο που θα οδηγήσει σε κάποιες ασφαλείς εκτιμήσεις για το ύψος των βάσεων εισαγωγής στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η τελική διαμόρφωση θα γίνει βάσει των επιλογών των υποψηφίων μέσω των μηχανογραφικών τους δελτίων.

 Προς το παρόν, οι γενικές εκτιμήσεις αναφέρουν αυξομειώσεις στο σύνολο των σχολών. Ανοδο βλέπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης, οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι σημείωσαν αισθητή πτώση.

Ειδικότερα στο 1ο επιστημονικό πεδίο, δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις Νομικές Σχολές, στα τμήματα Ψυχολογίας, καθώς και στα Παιδαγωγικά.

 Αντίθετα στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλες τις σχολές. 

Στο 3ο πεδίο, που είναι οι επιστήμες της υγείας, αναμένεται να μην υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ η αυξημένη ζήτηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για πτώση των μορίων εισαγωγής.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται καθοδική πορεία των βάσεων για τις περισσότερες σχολές.

Φέτος εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική η τάση σε αρκετά τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων και κυρίως σε αυτά που εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση. Κι αυτό διότι το σχέδιο «Αθηνά» έχει μειώσει τις θέσεις εισαγωγής.

Πηγή: ethnos