Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2013
θα ανακοινωθούν
την Παρασκευή 21 Ιουνίου.
Οι υποψήφιοι από τις αρχές Ιουλίου θα μπορούν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνουν πυρετωδώς αυτές τις ημέρες την επεξεργασία των στοιχείων ώστε να δοθούν τελικά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.Ήδη από την Πέμπτη θα αρχίσει η αποστολή των αποκομμάτων και των καταστάσεων από τα βαθμολογικά κέντρα προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να σημειωθεί πως από την Παρασκευή οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τις βαθμολογίες τους και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου www.minedu.gov.gr .
Ως προς τις τάσεις στις βάσεις θα υπάρξει μικρή άνοδος βάσεων από τις βαθμολογίες των 16.000 μορίων και κάτω, λόγω της συνολικής μείωσης των εισακτέων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (νομικές, ανθρωπιστικές σπουδές) όπου δεν μειώθηκαν τελικά οι εισακτέοι στις Σχολές της «κορυφής». Επίσης στα ΤΕΙ, λόγω της μείωσης των εισακτέων αναμένονται ανοδικές τάσεις στα περισσότερα επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο, 4ο και 5ο).
Αντίθετα, τεράστια θα είναι εφέτος τα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά και τη Φυσική, ενώ επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της χώρας.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα τα γραπτά ήταν γενικά καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, όπως ανέφεραν βαθμολογητές από κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φροντιστών, οι βάσεις αναμένεται να σημειώσουν πτωτική τάση στα 2ο και 4ο επιστημονικά πεδία, δηλαδή σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές, λόγω της ποιότητας και της δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική Κατεύθυνσης και στα Μαθηματικά. Την ίδια στιγμή, οι βάσεις σε Ιατρικές, Νομικές και Τμήματα Ψυχολογίας εικάζεται ότι δεν θα σημειώσουν σημαντικές μεταβολές.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των θέσεων μειώνεται κατά 8,94% σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου θα εισαχθούν το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 69.288 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Το 25% των Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «σβήστηκαν» από τον ακαδημαϊκό χάρτη με το σχέδιο «Αθηνά».
Ωστόσο, στα Πανεπιστήμια ο αριθμός των εισακτέων αυξάνεται, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ οι εισακτέοι μειώνονται κατά 28,1%. Παράλληλα, στην ειδική σειρά, δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.