21 Απριλίου 2013

Πανελλήνιες 2013: Πως δημιουργούνται οι ισχυρότεροι κωδικοί πρόσβασης



Από 16 - 26 Απριλίου 2013 
η απόκτηση κωδικού ασφαλείας
 για το μηχανογραφικό δελτίο και οι αιτήσεις υπαγωγής σε ειδική περίπτωση

Όλοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2013 που θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο είτε με τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ (90% και 10%) είτε με τα ΕΠΑΛ Α΄,
πρέπει από
 16-4-2013 ως 
26-4-2013
 να προσέλθουν στο Λύκειο τους [σε αυτό που υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση (90% ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) ή που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο (10%)]
για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας password.

Την ίδια περίοδο όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων (και των ειδικών περιπτώσεων υποψηφίων εκκλησιαστικών λυκείων και Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης) προσκομίζουν στο ίδιο Λύκειό τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται παρακάτω, για έλεγχο και αποκτούν και αυτοί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας password.

Επίσης, μόνο όσοι συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 (είτε με τα ΓΕΛ είτε με τα ΕΠΑΛ), πρέπει ως 26-4-2013 να αποκτήσουν από το Λύκειό τους το Δελτίο Εξεταζομένου (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄). Αυτό δηλαδή δεν αφορά τους αποφοίτους-υποψηφίους με το 10%. Θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία, να προηγηθεί η χορήγηση του δελτίου εξεταζομένου πριν τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας.

Μετά τις ανωτέρω διαδικασίες και το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Στα συνημμένα ο/η υποψήφιος/α θα βρει αναλυτικές πληροφορίες για όλη την διαδικασία καθώς και τα ανάλογα με την περίπτωσή του έντυπα προς συμπλήρωση.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας




(Συμβουλή: Τον κωδικό πρόσβαση γράψτε τον σε χαρτί και αποθηκεύστε τον ασφαλές σημείο στο σπίτι σας.
 ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ!!!!!!.)


Πως δημιουργούνται οι ισχυρότεροι κωδικοί πρόσβασης

Ο  άνθρωπος είναι ον με ισχυρή φαντασία, η οποία σταματά να λειτουργεί όταν του ζητήσεις να δημιουργήσει ένα κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι ένα γενικό φαινόμενο στον κόσμο των υπολογιστών, σύμφωνα με το οποίο οι κωδικοί που επιλέγουμε για τους λογαριασμούς μας (facebook, e-mail κτλ) στερούνται φαντασίας. Υπάρχει όμως μία πολύ καλή τεχνική ώστε να φτιάξουμε εύκολους κωδικούς οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατο να παραβιαστούν.

Η τεχνική

Παίρνουμε μία μικρή πρόταση που αποκλείεται να ξεχάσουμε. Σε αυτό το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε την πρόταση της Microsoft “Where do you want to go today” που ήταν το marketing μήνυμα των windows 98.

Βλέπουμε τα γράμματα που το απαρτίζουν και επιλέγουμε να αντικαταστήσουμε μερικούς χαρακτήρες, επίσης αφαιρούμε τα κενά. Για παράδειγμα:

ο → #
d → $
a → @
e → 3
w → W
Επομένως, ο νέος μας κωδικός έχει γίνει: Wh3r3$#y#W@ntt#g#t#$@y

Αυτός ο κωδικός μπορεί να θεωρηθεί αδύνατο να παραβιαστεί γιατί περιέχει χαρακτήρες μικρούς και κεφαλαίους, αριθμούς, σύμβολα και είναι 22 χαρακτήρες σε μήκος.

Οι συνολικοί συνδυασμοί χαρακτήρων με τόσα πολλά γράμματα είναι πάνω από 4.671.147.246.865.510.000.000.000.000.000.000.000.000.000.

Ένας τέτοιος κωδικός θα χρειαζόταν “565 septillion years” για να παραβιαστεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδαHowSecureIsMyPassword που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Πλέον, το μόνο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι οι αντικαταστάσεις χαρακτήρων καθώς και η πρόταση που χρησιμοποιήσαμε για την βάση του κωδικού.

Όσο απλή διαδικασία και αν φαίνεται, είναι αρκετή για να κρατήσει τους επίδοξους μακριά από τα προσωπικά μας δεδομένα.

Επίσης, αυτός είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιείται από τα άτομα του χώρου των υπολογιστών.

Αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε την τεχνική, θα αισθανθείτε σίγουροι ότι δεν θα βρεθεί κανένας να σπάσει τον κωδικό σας.

Πηγή odysonline