13 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Λύση στο παρά... ένα για το πετρέλαιο

 Κατατέθηκε σήμερα (12.10.2012) το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο diesel κίνησης.

Η εξίσωση του φόρου γίνεται στα επίπεδα των 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται σήμερα στο diesel κίνησης.

 Παράλληλα, με την τροπολογία καθορίζεται και ότι η επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα γίνεται μέσω των τραπεζών.

 Από την εξίσωση του φόρου προκύπτει ότι από τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην τιμή 1,30-1,35 ευρώ ανά λίτρο, αντί 1-1,05 που θα τιμολογούνταν αν δεν γινόταν η εξίσωση και ίσχυε ο περυσινός χαμηλός φόρος.
 Θετικά είναι τα νέα για όσους έχουν πετρελαιοκίνητη ΙΧ καθώς λόγω της εξίσωσης το diesel κίνησης θα πωλείται από τη Δευτέρα έως και 0,1 ευρώ λιγότερο, δηλαδή από τιμές άνω του 1,50 ευρώ που πωλείται σήμερα, θα πωλείται πέριξ του 1,4 ευρώ.

 Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

 "Ενώπιον μιας γκάφας άνευ προηγουμένου βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές καθώς μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης και ενώ μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η απόφαση που θα καθορίζει την εξίσωση και το ύψος του ΕΦΚ για τα diesel κίνησης και θέρμανσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι εταιρείες από το ΥΠΟΙΚ η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί τη Δευτέρα αργά το πρωί.

 Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η καθυστέρηση;

Οι εταιρείες που καθημερινά εκτελωνίζουν νωρίς (από τις 6) και ανάλογα με τις παραγγελίες, τις ποσότητες που έχουν ανάγκη, δε θα γνωρίζουν με ποιο φόρο να εκτελωνίσουν:

με τον αυξημένο στα 412 ευρώ που ισχύει σήμερα για το diesel κίνησης, ή με το μειωμένο στα 330 ευρώ.

 Εάν εκτελωνίσουν με αυξημένο φόρο κινδυνεύουν εφόσον υπογραφεί πχ στις 11 το πρωί η απόφαση, να βρεθούν στις αποθήκες με πετρέλαιο που έχουν αγοράσει με 412 ευρώ, το οποίο θα πρέπει ωστόσο να πουλήσουν με μειωμένο φόρο στους πελάτες τους.

 Για να εκτελωνίσουν, από την άλλη μεριά, με το νέο μειωμένο φόρο, θα πρέπει να υπάρχει υπουργική απόφαση, διαφορετικά δε θα δεχθούν –όπως άλλωστε οφείλουν– οι τελώνες.

Με απλά λόγια καμία εταιρεία, μέχρι να υπογραφεί η απόφαση, δεν πρόκειται να εκτελωνίσει πετρέλαιο τη Δευτέρα το πρωί, με κίνδυνο να βρεθεί να χάνει το μεσημέρι 82 ευρώ το χιλιόλιτρο.  

Ένα καθαρά τεχνικό θέμα δηλαδή, πιθανότατα θα αφήσει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης την αγορά. Και εάν για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα να καθυστερήσει μία μέρα η διανομή (με δεδομένες μάλιστα και τις καιρικές συνθήκες), δε συμβαίνει το ίδιο με το diesel κίνησης.

Και αυτό γιατί εκτός από τους ιδιώτες οδηγούς που χρησιμοποιούν diesel, μια σειρά από επαγγελματίες, από τα ταξί και τις μεταφορικές μέχρι τις βιοτεχνίες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τις ανάγκες τους, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καύσιμα.

 Να σημειώσουμε τέλος ότι μέχρι χθες το βράδυ, γίνονταν συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ καθώς η αγορά έχει ενημερώσει για τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης.

 Η πρόταση που έχει γίνει – προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα, είναι η απόφαση να υπογραφεί σήμερα το απόγευμα, καθώς από πλευράς υπουργείου υποστηρίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω βουλής.

 Μία άλλη λύση που έχει προταθεί χωρίς να είναι βέβαιο ότι λύνει τα προβλήματα είναι να αποσταλεί εγκύκλιος στα τελωνεία. Η εικόνα πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ πνίγεται σε μια κουταλιά νερό, δύσκολα μπορεί να ξεριζωθεί από το μυαλό..."

 Πηγή:www.capital.gr