24 Νοεμβρίου 2010

Συνταγές για φαγώσιμη ελιά.

Τις ημέρες αυτές στην Πετρούσα, όποιος έχει ελαιόδεντρα έχει λιγάκι δουλεία. Συγκομιδή.
Οι περισσότεροι που έχουν μεγάλες ποσότητες τις δίνουν στα ελαιοτριβεία για λάδι.

Φέτος από πληροφορίες που έχω υπάρχει μεγάλη απόκλιση από καλιέργεια σε καλιέργεια.
Συγκεκριμένα έχω ένα φίλο, είναι και λίγο γκρινιάρης, που του έδωσαν 1 προς 6,30.
Δηλαδή τα 6,30 κιλά ελιά απέδωσαν 1 λίτρο λαδιού.

Γνωρίζω όμως και περιπτώσεις φίλων που πήραν 1 προς 12 και 1 προς 10.


Αυτό εξαρτάται από το πόσο ποτίστηκε το δέντρο και από το είδος και την κατηγορια και το έδαφος.
Επειδή υπάρχουν όμως αρκετοί που παρασκευάζουν για το σπίτι ελιά φαγώσιμη, σκέφτηκα να αναδημοσιεύσω κάποιες συνταγές.
Καλό θα ήταν όσοι έχετε φίλους που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, να τυπώσετε τις συνταγές και να τις μοιράσετε.
Ευχαριστώ.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΓΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ.



1η Συνταγή.

Ελιές ξυδάτες (τύπου Καλαμών)

Υλικά:
5 κιλά ελιές Καλαμών
Για την άλμη:
5 λίτρα νερό
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
100 γρ. ξύδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τις ελιές σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανα στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις διαλύουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι.
Για την άλμη: Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο.
Αφαιρούμε το αυγό, προσέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν.
Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε.

Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειάζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.


2η Συνταγή



Η συνταγήΕλιές Ξυδάτες.


Διαλέγουμε τις ελιές, τις χαράζομε όχι απαραίτητα,
τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε

σε δυνατή άρμη για δυο - τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουμε νερό.

Μετά τις ξεπλένουμε τις βάζουμε σε καινούρια άρμη και προσθέτουμε άνιθο και λεμόνι.

Tο λεμόνι βοηθά στο να μην μαυρίσουν οι ελιές και να μπορέσουν να διατηρηθούν σφιχτές.

Προσθέτουμε ξύδι το οποίο όμως δεν είναι του εμπορίου, ποτιμήστε βαρελίσιο.

Τις αφήνουμε μια δυο μέρες για τις πιάσει το ξύδι και έπειτα οι ελιές είναι έτοιμες για φάγωμα.

3η Συνταγή

Ελιές θρούμπες


Υλικά:
Ελιές πολύ ώριμες
Αλάτι χοντρό
Λίγο λάδι
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις ελιές. Σε μια πάνινη σακούλα (ή παλιά μαξιλαροθήκη) τοποθετούμε τις ελιές ανακατεμένες με χοντρό αλάτι. Πάνω από τη σακούλα βάζουμε ένα βάρος είτε πέτρα είτε κάποιο βαρύ αντικείμενο. Κάτω από τη σακούλα βάζουμε ένα ταψί για να τρέχουν μέσα του τα ζουμιά από τις ελιές. Καθημερινά όμως πλένουμε αυτό το ταψί ώστε να μην μένει το ζουμί και κάνει τις ελιές μας να χαλάσουν. Μετά από δέκα μέρες τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε ένα βάζο με λίγο λάδι.




4η Συνταγή


Παίρνουμε, λοιπόν, ελιές μαύρες ή πράσινες, οι οποίες πρέπει να είναι σφικτές και όχι πολύ ώριμες.
Τις χαράζουμε κατά μήκος τρεις φορές με ένα κοφτερό μαχαιράκι
και τις βάζουμε σε ένα δοχείο, του οποίου το μέγεθος πρέπει να είναι τόσο ώστε να γεμίσει το μισό με τις ελιές.
Το γεμίζουμε με νερό στο οποίο προσθέτουμε χοντρό αλάτι
(το οποίο παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετικά εύγευστο και στις σαλάτες).
Χύνουμε το νερό και βάζουμε καινούργιο 2 - 3 φορές την εβδομάδα και βάζουμε κάθε φορά αλάτι σε ποσότητα ανάλογη με τις ελιές.
Οπως εξηγείται στη συνταγή, το αλάτι το βάζουμε γιατί βοηθάει να διατηρηθούν οι ελιές σφικτές. Οταν, δοκιμάζοντας τις ελιές, αισθανόμαστε ότι έχουν ξεπικρίσει, τις στραγγίζουμε από το νερό.

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε πάλι χοντρό αλάτι (με μέτρο).

Τις αφήνουμε μερικές ώρες ώστε να απορροφήσουν το αλάτι και τις καλύπτουμε με ξίδι, όπου και τις αφήνουμε μερικές ώρες (οκτώ ώρες τις μαύρες και δώδεκα ώρες τις πράσινες ελιές). Τις στραγγίζουμε.
Στο μεταξύ, έχουμε κόψει σκόρδα σε χοντρά κομμάτια και σέλινο σε κομμάτια των 2 εκατοστών τα οποία έχουμε βάλει επίσης στο ξίδι για 4 ώρες.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στις ελιές.
Ολα μαζί τα τοποθετούμε σε ένα βάζο, τα καλύπτουμε με λάδι και είναι έτοιμα.
Υπάρχουν κι εναλλακτικές προτάσεις: αν π.χ. δεν αγαπάτε το ξίδι, μπορείτε όταν αλατίσετε τις ελιές να προσθέσετε ρίγανη και να τις βάλετε στο δοχείο με το λάδι.
Το λάδι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συντηρήσετε τρόφιμα.
Εγώ το χρησιμοποιώ πάντα τέτοια εποχή τόσο στις ελιές που φτιάχνω, όσο και στο πέστο από τους βασιλικούς του μπαλκονιού μου ή την πάστα ντομάτας.
Καλύπτοντάς τα με μισό δάχτυλο λάδι, προστατεύονται απόλυτα.