20 Δεκεμβρίου 2012
Ρύπανση του περιβάλλοντος και του σπιτιού από τα καυσόξυλα!!
Tρελάθηκαν οι μετρητές στη Θεσσαλονίκη
Του Θαναση Tσιγγανα
Τέλη Νοεμβρίου, οι αρμόδιοι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης είδαν τα όργανα στους σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης να «τρελαίνονται».
Μέσα σε πέντε ώρες εμφάνισαν τέτοιες υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων PM-10, που έθεσαν τις υπηρεσίες σε κατάσταση επαγρύπνησης. Η έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου πρόδωσε την αιτία. Τα τζάκια της πόλης έκαιγαν «στο φουλ». Την επομένη... φύσηξε ο Βαρδάρης και το επεισόδιο ρύπανσης δεν είχε συνέχεια.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού κακού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του. Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό που θα αποκομίσει το κράτος από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θα το πληρώσει στο πολλαπλάσιο για το περιβάλλον.
«Αρκετοί δυσφορούν από την έντονη μυρωδιά καμένου ξύλου στην ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν τα κρύα σφίξουν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Κ. Φυτιάνος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια απ’ ό,τι ένας καλοσυντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα»!
Προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί αλλά και σε συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ-10 τη χειμερινή περίοδο σε συνδυασμό με συνθήκες άπνοιας και υγρασίας.
Μιαν άλλη διάσταση επισημαίνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Μάξιμος Πετρακάκης:
«Το χειρότερο είναι ότι πολλοί αγνοούν την εσωτερική ρύπανση του σπιτιού από το τζάκι, που πολλές φορές είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική.
Είτε για λόγους οικονομίας είτε άγνοιας καίνε στο τζάκι όχι ξύλα δρυός, οξιάς ή ελιάς που θεωρούνται καλύτερα, αλλά κατεργασμένα, όπως νοβοπάν, ξύλα από έπιπλα επικαλυμμένα με βερνίκι και λαδομπογιά και άλλα υλικά, που απελεθευρώνουν τοξικές ουσίες».
Γι’ αυτό, προσοχή!
Πηγή: Καθημερινή