5 Μαρτίου 2012

Έρευνα: Δεν είναι και τόσο αθώα η ασπιρίνη.

Βρετανία: Δεν είναι και τόσο αθώα η ασπιρίνη
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης υποτίθεται ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νέα επιστημονική έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αμφισβητεί τα οφέλη αυτά.

Η έρευνα αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και διαπίστωσε ότι τέτοιοι ασθενείς όχι μόνο δεν ωφελούνται από την καθημερινή χρήση ασπιρίνης, αλλά ότι αυξάνει κιόλας τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

"Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση την οποία να γνωρίζουν είναι πολύ πιο περιορισμένα απ΄ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί...να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράο Σεσασάϊ του πανεπιστημίου του Λονδίνου St George's.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ ένας στους 120 που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σημαντική αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.

Ο Σεσασάϊ είπε ότι με αφορμή αυτά τα ευρύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Αντί για γενικές συστάσεις--είπε ο ίδιος--η θεραπεία με ασπιρίνη θα πρέπει να γίνεται "πιο επιλεκτικά και σε ατομικό επίπεδο"

από τα ΕΠΊΚΑΙΡΑ Online