1 Μαρτίου 2012

Κι όμως ο καφές ωφελεί!

Κατά καιρούς έχουν αποδοθεί στον καφέ πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία που αργότερα έχουν διαψευσθεί από τους ερευνητές.

Στην ουσία πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή φυτικών θρεπτικών συστατικών που τονώνουν τον οργανισμό όπως το καφεϊκό, φερουλικό και χλωρογόνο οξύ.



Ο καφές προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για περιπτώσεις καρκίνου, διαβήτη και πρόωρης γήρανσης.

Ο καφές θεωρείται πλέον και ασπίδα κατά του καρκίνου, κάτι που οφείλεται στο καφεϊκό και χλωρογόνο οξύ που περιέχει.



Πίνοντας καφέ περιορίζετε τις πιθανότητες για διαβήτη.

 Το καφεϊκό οξύ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ το χλωρογόνο οξύ εμποδίζει την ελευθέρωση του γλυκογόνου από το συκώτι, που είναι ουσιαστικά η αποθηκευμένη γλυκόζη.

Το καφεϊκό οξύ πιθανότατα προστατεύει και την καρδιά από την αρτηριοσκλήρωση, μία κατάσταση κατά την οποία σκληρές πλάκες δημιουργούνται στα τοιχώματα των αρτηριών και εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.

 Εξασφαλίζει επομένως την κακή κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου από και προς την καρδιά.

Τέλος, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν το αντίθετο, έχει βρεθεί ότι βοηθάει την απώλεια κάποιου βάρους.

 Υπάρχουν ενδείξεις ότι συντελεί στην αύξηση της θερμογέννεσης, η οποία είναι ένας ακόμα τρόπος να κάψετε περιττές θερμίδες.

Μπορεί το πράσινο τσάι να υπερέχει σε αυτές τις ιδιότητες όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και την αποτελεσματικότητα του καφέ.

 Απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί, συμβάλετε μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της υγείας σας.

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι όχι παραπάνω από δύο φλιτζάνια. Αποφύγετε στον καφέ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.

Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα