23 Οκτωβρίου 2011

Φορολογία για τους Ομογενείς μονίμους κατοίκους εξωτερικού.

Παρέμβαση Δρας. Όλγας Σαραντοπούλου, Γραμματέως ΣΑΕ, στον Υπουργό Οικονομικών κ.Ευάγγελο Βενιζέλο ,για την φορολογία Ελλήνων εξωτερικού.

Εν όψει της ψήφισης του νέου φορολογικού πολυνομοσχεδίου την πέμπτη 20. Οκτωβρίου, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου, ζήτησε με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο,
την εξαίρεση από το καθεστώς

φορολογίας για τους Ομογενείς μονίμους κατοίκους εξωτερικού
.
Συγκεκριμένα η κα Σαραντοπούλου πρότεινε:

1-την κατάργηση του άρθρου 16 του νόμου 3842/10 που ορίζει τεκμαρτό εισόδημα για ακίνητη περιουσία.
2- την επαναφορά της απαλλαγής από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από Ομογενείς, με εισαγωγή συναλλάγματος.
3-να θεσπιστεί κατώτατο αφορολόγητο όριο για εισοδήματα που αποκτούν οι ομογενείς στην Ελλάδα.
4-να αφαιρούνται από τον φόρο οι δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποιούν οι Ομογενείς κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι οι Ομογενείς φορολογούνται στις χώρες όπου διαβιούν.

Η κυρία Σαραντοπούλου υπογράμμισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να χαραχτεί στρατηγική φορολογικής διευκόλυνσης των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Επεσήμανε ότι οι Ομογενείς είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ενώ διαχρονικά έρχονται αρωγοί προς την γενέτειρα με την δωρεά, την ευεργεσία και την ανιδιοτελή προσφορά.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ τόνισε ότι η Ομογένεια αποτελεί το μεγάλο διεθνές κεφάλαιο της Ελλάδας και ότι έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης της γενέτειρας.
Απηύθυνε δε έκκληση στον κύριο Υπουργό να αντιμετωπίσει το θέμα φορολόγησης των Αποδήμων Ελλήνων με ιδιαίτερη ευαισθησία.


Προς Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο
Αθήνα
Κοιν.: Αξ.Υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη,
Αξ.Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής,
για τον Ελληνισμό της Διασποράς κ.Ηλία Καρανίκα και Μέλη
Εξοχ.Πρέσβη κ.Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Γενικής
Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ΥΠΕΞ,
Πρόεδρο ΣΑΕ κ.Στέφανο Ταμβάκη και Μέλη Προεδρείου ΣΑΕ
ΟΜΜΕ

Θέμα: Φορολογία Ομογενών


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Επιτρέψτε μου, με την ιδιότητά της Γραμματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) να θέσω υπόψη σας το σοβαρό θέμα της Φορολογίας Ομογενών.
Οι Απόδημοι Έλληνες διαμαρτύρονται αισθανόμενοι ότι αδικούνται από το νέο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν με τη φορολογική δήλωση του 2011. Πρόκειται, όπως καλά γνωρίζετε, για την φορολογία με 5%, επί ποσού τεκμαρτού, για ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3842/10.
Ειδικότερα, με το άρθρο 16, όσοι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού έχουν στην Ελλάδα: Σπίτι, διαμέρισμα ή μονοκατοικία, που είτε αγόρασαν είτε κληρονόμησαν στο παρελθόν, που δεν το είχαν ενοικιάσει κατά το 2010, φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από ενοίκια!

Μάλιστα συμβαίνει και το εξής ανεπίτρεπτο: Καμία δαπάνη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού κατά την επίσκεψη και παραμονή τους στην Ελλάδα. Εντούτοις εάν είναι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου και ποτέ να μην έχουν επισκεφθεί τη γενέτειρα, θεωρείται, για την εφορία, ότι ήρθαν στην Ελλάδα και τους κοστολογεί ως δαπάνη διαβίωσής τους με 3.000 Ευρώ, εάν ο υπόχρεος είναι ανύπαντρος, και 5.000 εάν είναι παντρεμένος!

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε και το τεκμήριο αυτοκινήτου, με το οποίο επίσης επιβαρύνονται οι Ομογενείς –τότε κ.Υπουργέ- αντιλαμβάνεται ο καθένας το φορολογικό βάρος το οποίο καλούνται να επωμιστούν οι συμπατριώτες μας Ομογενείς, οι οποίοι δεν ζουν καν στην Ελλάδα παρά μόνο έρχονται για σύντομη διαμονή.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, έχει καταργηθεί η απαλλαγή από το Φόρο Μεταβίβασης για το ακίνητο που αγοράζει ο Έλληνας του Εξωτερικού στην Ελλάδα, με εισαγωγή συναλλάγματος.

Οι Ομογενείς υφίστανται και άλλη φορολογική αδικία.
Δεν θεωρείται –και επομένως δεν απαλλάσσεται από το φόρο- ως πρώτη κατοικία το μοναδικό διαμέρισμα που ενδεχομένως έχουν (αγοράσει ή κληρονομήσει) στην Ελλάδα, έστω και αν στο εξωτερικό καταβάλουν ενοίκιο για την κατοικία τους!

Κι όμως, ο Ομογενής, Κύριε Υπουργέ, όχι μόνο είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τη γενέτειρα, είναι διαχρονικά και ευεργέτης, με το νοσοκομείο, το γηροκομείο, το σχολείο, την εκκλησία, το έμβασμα και όσα άλλα η φιλοπατρία και η αγάπη στην οικογένεια του επιβάλλουν να πράττει.

Το συμφέρον της Ελλάδος επιβάλλει να χαραχτεί στρατηγική φορολογικής διευκόλυνσης των Ομογενών. Επιτρέψτε μου τις ακόλουθες προτάσεις:

1-την κατάργηση του άρθρου 16 του νόμου 3842/10 που ορίζει τεκμαρτό εισόδημα για ακίνητη περιουσία.
2- την επαναφορά της απαλλαγής από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από Ομογενείς, με εισαγωγή συναλλάγματος.
3-να θεσπιστεί κατώτατο αφορολόγητο όριο για εισοδήματα που αποκτούν οι ομογενείς στην Ελλάδα. (Να ληφθεί υπόψη ότι φόρους πληρώνουν κανονικά στις χώρες όπου είναι εγκαταστημένοι).
4-να αφαιρούνται από τον φόρο οι δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποιούν οι Ομογενείς κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Θα επιθυμούσα, τέλος, να υπογραμμίσω κ.Υπουργέ ότι η Ομογένεια αποτελεί το μεγάλο διεθνές κεφάλαιο της Ελλάδας και έχει επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης της γενέτειρας.
Παρακαλώ θερμά, Κύριε Υπουργέ, όπως επιληφτείτε το θέμα φορολόγησης των Αποδήμων Ελλήνων με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Με εκτίμηση,
Dr. O.Sarantopoulos
Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου
Απόδημου Ελληνισμού ΣΑΕ