4 Φεβρουαρίου 2014

Πετρούσα: Τη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της «Γιορτής των Γραμμάτων»

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης,
ο Πετρουσιώτης καθηγητής Θεολογίας
Πύρος Αντώνιος

«Γιορτή των Γραμμάτων»

Οι φωτογραφίες από το facebook του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της «Γιορτής των Γραμμάτων» από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Προσοτσάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούσας. 

Συμμετείχαν ακόμη το Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του και η χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας»


Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Μ.
αντιστράτηγος ε.α. κ. Θεόκλητος Ρουσάκης
Πρακτική της Εταιρείας (Ε.Δ.Μ.) είναι κάθε χρόνο να εορτάζει τη συγκεκριμένη γιορτή σε διαφορετική Κοινότητα της περιφέρειας Δράμας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θέλοντας έτσι να περάσει τα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Την εκδήλωση άνοιξε τμήμα της χορωδίας «Οι Δομέστικοι της Δράμας» υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόριο Παπαεμμανουήλ ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους αφιερωμένους στην εορτή των Τριών Ιεραρχών αλλά και της Υπαπαντής του Χριστού. 

 Για το θέμα της ημέρας «Η επικαιρότητα της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών», μίλησε ο τέως καθηγητής Θεολογίας και Πετρουσιώτης στην καταγωγή κ. Αντώνιος Πύρος, ο οποίος συνεπήρε το κοινό, που με πολύ ενδιαφέρον τον παρακολούθησε. 
Η ομιλία ήταν πλήρης και κατανοητή. 

Αναφέρθηκε στο βίο και στα έργα των τριών αυτών Αγίων (Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη Χρυσόστομο και Γρηγόριο Θεολόγο), στον λόγω καθιέρωσης αυτής της γιορτής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή εποχή (ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση, κατάσταση της παιδείας) και στα πάντα επίκαιρα διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε από τη διδασκαλία των παραπάνω αγίων εφαρμόζοντάς τα στη ζωή μας.

Ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μαθητών της Πετρούσας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Λυκείων, Γυμνασίων, Ε’ & Στ’ Δημοτικού) αλλά και των επιτυχόντων σε σχολές Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. κατά την περσινή σχολική χρονιά, που ήταν ιδιαίτερα πολλοί μαθητές και με αξιόλογες επιδόσεις. 
Έπειτα, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με δύο παιδικά χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας που χόρεψαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία οργανοπαικτών της μακεδονικής λύρας και του νταχαρέ. 

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο λόγο του το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Μ. και εκπαιδευτικός κ. Αριστείδης Μάττας. 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Μ. αντιστράτηγος ε.α. κ. Θεόκλητος Ρουσάκης απένειμε πλακέτα στον ομιλητή κ. Αντώνιο Πύρο.
Ο Πρόεδρος της Πετρούσας κ. Μάττας και ο Αντιδήμαχος κ. Ντεμίρης
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας της Πετρούσας πάτερ Παντελεήμονας, ο Βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης Δ., ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγ., ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πετρούσας κ. Μάττας Αθ., ο πρώην Βουλευτής κ. Σμολοκτός Ν., οι αντιδήμαρχοι Δήμου Προσοτσάνης κ.κ. Παυλίδης Π. και Ντεμίρης Αθ., οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Φατράλης Β. και Αθανασιάδης Θ., εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μέλη της Ε.Δ.Μ. και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών οι οποίοι κατέκλεισαν την αίθουσα.
Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή, τους συνδιοργανωτές, όλους τους συμμετέχοντες, αλλά κυρίως την πρόεδρο του Πολιτ. Συλλ. Πετρούσας κα Ντομπρίκη Ευαγγελία και τους συνεργάτες της, για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.