10 Ιουλίου 2013

Πανελλήνιες 2013: Πέφτουν οι βάσεις σε Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Φυσικομαθητικές σχολές


panellinies

Την κίνηση των φετινών βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των μηχανογραφικών δελτίων παρουσιάζει το Έθνος.


Οι προβλέψεις βασίζονται στα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής δείχνει γενικευμένη πτώση των βάσεων εισαγωγής η οποία συμπαρασύρει και την πλειονότητα των περιζήτητων / υψηλόβαθμων τμημάτων.

Οι χειρότερες επιδόσεις σε 15 από τα 22 μαθήματα των Πανελλαδικών οδηγούν σε υποχώρηση των βάσεων σε σχολές όπως οι Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Φυσικομαθητικές κ.ά.
Ωστόσο, η πτώση των βάσεων δεν θα είναι για όλα τα τμήματα.

Ανοδικά θα κινηθούν, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των ειδικών, οι βάσεις στις περισσότερες Στρατιωτικές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος κατά 30%. Ο ανταγωνισμός σε αυτές τις σχολές θα είναι αυξημένος και για έναν πρόσθετο λόγο, καθώς είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν απευθείας στο Δημόσιο.

Οι δυσκολότερες πανελλαδικές των τελευταίων ετών

Οι Πανελλαδικές του 2013, πάντως, χαρακτηρίστηκαν ως οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κάτι που φάνηκε και από τη μεγάλη μείωση των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα και σε όλες τις κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των φετινών αριστούχων ανήλθε σε 4.651 από 6.810 πέρυσι. Η μείωση είναι δραματική καθώς έφτασε το 31,7% συγκριτικά με το 2012.
Η εικόνα των αριστούχων ανά κατεύθυνση έχει ως εξής:

Θεωρητική: Ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε σε 2.211 από 3.100 που ήταν πέρυσι με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 28,6%.

Θετική: Οι αριστούχοι ανήλθαν φέτος σε 1.384 από 1.957 την περσινή χρονιά. Το ποσοστό μείωσης φτάνει το 29,2%.

Τεχνολογική 2: Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση όπου συμμετείχαν και οι περισσότεροι υποψήφιοι, η μείωση των αριστούχων έφτασε το 39,7% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, μεταξύ 18-20 έγραψαν 966 υποψήφιοι και στις περσινές εξετάσεις 1.602.

1ο Επιστημονικό Πεδίο -  Πτώση στις Νομικές Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης «σκόνταψαν» στα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας κ.α. Μεταξύ 18-20 έγραψαν μόλις 548 μαθητές από τους 32.291 που διαγωνίστηκαν στο μάθημα οι οποίοι αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους.

Αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής, καθοδικά θα κινηθούν οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων στη σχολή της Θράκης, ενδέχεται να σημειωθεί μικρή άνοδος.

Μικρή πτώση θα υπάρχει σε ορισμένα τμήματα Φιλολογίας όπως σε αυτά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ πιθανότατα θα κινηθούν ανοδικά ορισμένες σχολές της περιφέρειας όπου το «ψαλίδι» στους εισακτέους ήταν μεγάλο.

Οριακή πτώση αναμένεται και για τις περισσότερες σχολές Ψυχολογίας ενώ για τμήματα χαμηλών και μεσαίων βαθμολογίων τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι βάσεις θα σημειώσουν μικρή άνοδο εξαιτίας των λιγότερων θέσεων που θα διατεθούν.

2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο - Ευκολότερη πρόσβαση στις Φυσικομαθηματικές σχολές.
 «Βουτιά» στις Πολυτεχνικές

Θεαματική πτώση στα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου πεδίου και μικρότερη υποχώρηση των βάσεων στις φυσικομαθητικές σχολές του 2ου πεδίου, δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων.

 Η πτώση στο 4ο πεδίο αναμένεται να παρασύρει σχεδόν όλα τα τμήματα, ακόμη και τα υψηλόβαθμα και σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 400 με 500 μόρια. Καθοδικά θα κινηθούν όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μπορεί να αυξήθηκαν οι θέσεις, ωστόσο η δραστική μείωση των αριστούχων τόσο στη Θετική όσο και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση από τις οποίες τροφοδοτούνται αυτά τα τμήματα, οδηγούν σε αισθητή πτώση. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και σε περιφερειακά ιδρύματα που φιλοξενούν πολυτεχνικές σχολές.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι υποψήφιοι που έγραψαν μεταξύ 14 και 17 χιλιάδων μορίων που οδηγούν στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, αυξήθηκαν οριακά. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετοί αριστούχοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε πιο υψηλόβαθμα τμήματα, θα οδηγηθούν στις φυσικομαθητικές σχολές. Η πτώση σε αυτές τις σχολές αναμένεται με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις Πολυτεχνικές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο - Κάτω από τα 19.000 μόρια ο πήχης στις Ιατρικές

Με λιγότερα από 19.000 μόρια αναμένεται να εισαχθούν φέτος όλοι υποψήφιοι που θα δηλώσουν Ιατρικές σχολές.
Οι επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που οδηγούν σε αυτές (Βιολογία και Χημεία) είναι πολύ χειρότερες από πέρυσι. Όσον αφορά δε για τους υποψηφίους που βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, μειώθηκαν σε 216 από 509 πέρυσι.

Ως εκ τούτου, πτώση θα υπάρχει σε όλες τις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές όπου παρατηρείται και μία μικρή αύξηση των θέσεων. Μικρή πτώση προβλέπεται και για τις υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Προς τα κάτω θα κινηθούν τμήματα Φυσικοθεραπείας,
Νοσηλευτικής, Μαιευτικής κ.ά. Θα υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εξαιρέσεις όπου οι βάσεις ίσως σημειώσουν μικρή άνοδο. Πρόκειται για σχολές της περιφέρειας στις οποίες μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων, όπως για παράδειγμα στη Νοσηλευτική Ηπείρου και Κρήτης.

Αναφορικά με τις 5 Στρατιωτικές σχολές του πεδίου, (Ιατρικό, Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικό, Κτηνιατρικό και Φαρμακευτικό) οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν σε περσινά επίπεδα και σε ορισμένες θα υπάρξει μία μικρή άνοδος.

5ο Επιστημονικό Πεδίο - Πτώση σε δεκάδες τμήματα

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων για δεκάδες τμήματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αριστούχοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 μειώθηκαν δραματικά σε σχέση με πέρυσι κατά σχεδόν 40%. Όσον αφορά στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) οι αριστούχοι έφτασαν το 18,69% όταν πέρυσι ήταν 33,80%.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 20.477 που εξετάστηκαν στο μάθημα, αρίστευσαν 3.827 υποψήφιοι, αριθμός που θεωρείται μικρός για το συγκεκριμένο μάθημα.

Σχετικά με την πορεία των βάσεων, θα είναι πτωτική σε όλα σχεδόν τα πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, υπάρχουν αρκετά καινούργια τμήματα τα οποία προέκυψαν κυρίως από συγχωνεύσεις, στα οποία είναι αδύνατη η εκτίμηση των βάσεων.

Σε κάποια άλλα, κυρίως της περιφέρειας, όπου παρατηρείται μείωση στις θέσεις, ενδεχομένως υπάρχει συγκράτηση των βάσεων, ακόμη και οριακή άνοδος.

Πηγή: Έθνος Παιδεία