13 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 6 ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΣΑ


Δεν άφησαν καντήλι!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ρία Κυριακιδου από την εφημερίδα "Χρονικά" 13.10.2010, σελ 7

Ολόκληρη «επιχείρηση» με ... ευάλωτο στόχο το κοιμητήριο της Πετρούσας έστησε μια ομάδα «μακροχέρηδων» Βουλγάρων!
Η 6μελής σπείρα, μία γυναίκα και πέντε άνδρες, «ξήλωναν» οπό τους τάφους μεταλλικά αντικείμενα -καντήλια και βάζα- με σκοπό να τα μεταφέρουν στη χώρα τους, να τα λιώσουν και να τα μεταπωλούν σε μάντρες παλιών σιδερικών.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι" της Πετρούσας αντίκρισαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας την εικόνα των βανδαλισμένων τάφων, από όπου είχαν αφαιρεθεί μεταλλικά αντικείμενα.

Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, ενημέρωσαν για το συμβάν την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες ζητώντας παράλληλα από τη δύναμη του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου να είναι ιδιαίτερα σχολαστική στους ελέγχους της κατά τη διέλευση Βουλγάρων από τον τελωνειακό σταθμό Εξοχής προς τη γείτονα χώρα.

Η κινητοποίηση γρήγορα «απέδωσε καρπούς» καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου, στον Έλεγχο Διαβατηρίων Εξοχής Δράμας, σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε δύο Ι.X.E. αυτοκίνητα, όπου επέβαιναν οι 6 Βούλγαροι, βρέθηκαν τα κλοπιμαία και τα διαρρηκτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν -επιμελώς κρυμμένα, τόσο στο χώρο των αποσκευών, όσο και των επιβατών- 85 χάλκινα ανθοδοχεία κοιμητηρίων και μεγάλος αριθμός κομματιών από τεμαχισμένα χάλκινα καντήλια, 1 τσεκούρι, 4 μαχαίρια, 2 βαριοπούλες, 8 ζευγάρια γάντια, ένας φακός και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

Όπως προέκυψε από τηνπροανάκριση, οι αλλοδαπό είχαν αφαιρέσει τα αντικείμενα τις βραδινές ώρες της περασμένης Κυριακής προς το πρωί της Δευτέρας από τάφους των κοιμητηρίων στην Πετρούσα Δράμας, προκαλώντας παράλληλα σημαντικές φθορές σε αυτούς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρους-τους προσήχθησαν στην Εισαγγελέα Πλημμελιοδικών Δράμας.

Τρίτο «χτύπημα»στο νομό Δράμας

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο «κρούσμα» βανδαλισμών τάφων μέσα στον τελευταίο χρόνο στη Δράμα!
Οι ιερόσυλοι κλέφτες «χτύπησαν» πριν μήνες στα κοιμητήρια της Αγοράς, των Κουδουνιών και του Μικροχωρίου.
Από τις δύο τελευταίες περιοχές είχαν αφαιρέσει, από τους τάφους, συνολικά 33 μεταλλικά καντήλια, συνολικής αξίας περίπου 1.400 ευρώ.

Η σύλληψη των δυο δραστών, επίσης Βουλγάρων, έγινε στις 6 Οκτωβρίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, σε συνεργασία με το Κέντρο Επαφής του Αστυνομικού Τμήματος Προμαχώνα Σερρών.

Μπορεί να πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες από τότε που λεηλατήθηκαν τα κοιμητήρια των χωριών Κουδούνια και Μικροχώρι (συγκεκριμένα στις 5 και 11 Μαρτίου), ωστόσο η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας δεν εγκατέλειψε τις έρευνες και κατάφερε να εντοπίσει τους Βούλγαρους που διέπραξαν τις κλοπές!