3 Ιουλίου 2014

Πανελλήνιες 2014: Χαμηλώνει ο πήχης εισαγωγής σε τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ

πανεπιστημια2
Που ανεβαίνουν, που πέφτουν οι βάσεις

«Χαμηλώνει» ο πήχης εισαγωγής σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που θα υπάρχει από τρίτεκνους και πολύτεκνους, οι οποίοι θα μπορούν στη συνέχεια να μετεγγραφούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.


Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών έχει ένα νέο δεδομένο, την ενσωμάτωση των θέσεων από τις ειδικές κατηγορίες (20% των θέσεων) σε αυτές της γενικής σειράς.


Άνοδος στη Νομική και στην Ιατρική, κάθοδος στις Οικονομικές

 

Από τις βαθμολογίες των υποψηφίων προκύπτει η ανοδική τάση για τα τέσσερα πρώτα πεδία του μηχανογραφικού δελτίου ενώ για το 5ο πεδίο υπάρχει η εκτίμηση ότι οι βάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τις περσινές με ελάχιστες αυξομειώσεις.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν επισημάνει ότι σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι βαθμολογίες είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ αντίθετα οι βαθμολογίες σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Βιολογία οι βαθμολογίες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΒΑΘΜΟΙ
Ωστόσο αναφέρεται ότι δεν έχουν μπει υψηλές βαθμολογίες σε μαθήματα που θεωρούνται «εύκολα» όπως η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Όπως και να” χει η αγωνία των υποψηφίων θα πάρει παράταση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Άνοδο των βάσεων για το 2014 αναμένεται στα χαμηλόβαθμα τμήματα και τις μεσαίες σχολές, που αναμένεται να ανακοπεί από το γεγονός ότι στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών, των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων.
Η άνοδος των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα τα οποία θα δίνουν το δικαίωμα της μετεγγραφής. Άνοδος στις περιζήτητες Νομικές – Ιατρικές και πτώση στα ΟικονομικάΟριακή άνοδος θα υπάρχει στις περιζήτητες σχολές Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας, αλλά και στις Ιατρικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πτώση αναμένεται στις επίσης περιζήτητες Οικονομικές σχολές των μεγάλων πόλεων

 

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών, Κοινωνικών Επιστημών)

•Οριακή άνοδος στις περιζήτητες σχολές Νομικής, Φιλολογίας, Ψυχολογίας.
•Σημαντική αύξηση σε περιφερειακά τμήματα τα οποία έχουν αντίστοιχα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Φιλολογίες και Παιδαγωγικά Τμήματα στην Περιφέρεια.
πανελλαδικεσ

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

•Σταθερότητα στα περιζήτητα τμήματα •Σημαντική αύξηση στα Περιφερειακά Τμήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)
•Οριακή άνοδος των Ιατρικών Σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος στις περιφερειακές Ιατρικές •Ανοδος στα ΤΕΙ της Νοσηλευτικής της περιφέρειας. 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήμες)
•Οριακή άνοδος στις περιζήτητες σχολές των Μηχανικών Υπολογιστών, των Μηχανολόγων και των Πολιτικών Μηχανικών.
•Η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη σε όλα τα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα. 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)


•Πτώση στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων λόγω της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων
•Μικρή άνοδος στα περιφερειακά τμήματα τα οποία οδηγούν μέσω μετεγγραφής στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δευτέρα – Τρίτη οι βαθμοί των Πανελλαδικών Ενα εικοσιτετράωρο απομένει από την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, οπότε -σε συνδυασμό και με τις προτιμήσεις στα Μηχανογραφικά δελτία- θα είναι ασφαλέστερα τα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων.
Τα φετινά θέματα έφεραν σαφώς καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε Μαθηματικά γενικής παιδείας και θετικής κατεύθυνσης, σε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.πηγη-exedra.gr

Από τον/την Newsroom