24 Οκτωβρίου 2010

To Nashi ! Στροφή προς εναλλακτικές καλλιέργειες!

Μιατ από τις υπερτροφές του πλανήτη......

 ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ από το Agrenda 23.10.2010. Σελ. 33

Η Κύπρος παρουσίασε την έναρξη της καλλιέργειάς του με κάθε επισημότητα.

 Σε λίγους μήνες το nashi (ή αλλιώς ασιατικό αχλάδι, αχλάδι του νερού ή ιαπωνικό αχλάδι)

θα κατακλύσει τις διεθνείς αγορές,
ανάμεσά τους και την ελληνική.

Όμως, το nashi καλλιεργείται εδώ και χρόνια στα ελληνικά εδάφη για προσωπική χρήση.

«Μήπως ήρθε η ώρα να το καλλιεργήσουμε πιο συστηματικά και για εμπορικούς σκοπούς;» 
αναρωτήθηκε μιλώντας στην Agrenda 


ο Στάθης Σαραφόπουλος,

ο οποίος καλλιεργεί 

nashi
και τζίτζιφα,

στην ακριτική Δράμα.


 Ο κ. Σαραφόπουλος είναι οικονομολόγος

και πρώην βουλευτής της ΝΔ 
και διατηρεί ένα μικρό των λίγο έξω
από την πόλη της Δράμας.

Το έχει μετατρέψει σε ένα μικρό «παράδεισο» και ξενάγησε την Agrenda στα δύο «αστέρια» του κτήματος: τα δέντρα nashi και τα τζίτζιφα.

Παραπονιέται γιατί, ενώ και τα δύο δέντρα αναπτύχθηκαν γρήγορα στα εύφορα εδάφη της Δράμας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη προβολή τους και για να στρέψει το ενδιαφέρον των αγροτών σε νέες, ποιοτικές και «χρυσοφόρες» καλλιέργειες.

«Υποτίθεται πως οι αγρότες μας πρέπει να στραφούν σε νέες, 
ποιοτικές καλλιέργειες, 
η αγορά των οποίων
δεν είναι κορεσμένη. 

Ορίστε, τα nashi και τα τζίτζιφα είναι εδώ...», είπε.

Το 2000 είχε διαβάσει σε ένα βιβλίο για το nashi και τα προτερήματά του, καθώς θεωρείται μία από τις «υπερτροφές» του πλανήτη. Παρήγγειλε σε ένα φυτώριο από τη Βέροια να του φέρει 15 δέντρα, τα οποία και «χρυσοπλήρωσε».

Τα φύτεψε στο κτήμα του και από την επόμενη χρονιά πήρε την πρώτη παραγωγή!

«Ένα από τα ισχυρά του ατού είναι το γεγονός πως μπορεί να φαγωθεί αμέσως μετά την συγκομιδή αλλά και αρκετούς    μήνες αργότερα, εφόσον φυλαχθεί στο ψυγείο.

Πρέπει να μετακινείται προσεκτικά γιατί το απαλό περίβλημα μωλωπίζεται, αλλάζει χρώμα και μαυρίζει εύκολα αν δεν το χειριστείς σωστά»,

πρόσθεσε.

Εκτός από τα nashi, ο κ. Σαραφόπουλος τρέφει μεγάλη εκτίμηση και για τα περίφημα τζίτζιφα ή πιο γνωστά ως... κιζένικοι χουρμάδες. 

Στο κτήμα του καλλιεργεί δέκα δέντρα, τα οποία είχε αγοράσει πριν από δέκα χρόνια ταξιδεύοντας στο Μαρόκο.

«Είναι πολύ εύκολα δέντρα στη καλλιέργεια τους. 
Μεγαλώνουν γρήγορα, 
δεν θέλουν πότισμα
 ράντισμα και ιδιαίτερη φροντίδα», είπε ο πρώην βουλευτής. 


Ανθοφορούν το Μάιο και από το Σεπτέμβριο ξεκινά η συγκομιδή.

Ένα δέντρο μπορεί να δώσει έως και 200 κιλά παραγωγή.

Η προετοιμασία του εδάφους και η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται όπως και στην περίπτωση των πυρηνοκάρπων.

Τα τζίτζιφα ωριμάζουν αυτή την εποχή.

 Ωστόσο, ο παραγωγός μπορεί να τα αφήσει να ωριμάσουν στο δέντρο, οπότε μαλακώνουν, μελώνουν και με το χρόνο γίνονται... χουρμάδες!


.