12 Αυγούστου 2010

Δημοτικές Εκλογές Προσοτσάνη 2010: Συνέντευξη Άγγελου Λύσσελη: Ο κ. Φατράλης είναι ανεπαρκής ως Δήμαρχος


 Εφημερίδα «Ψίθυροι Press» 12.08.2010
Αγγελος Λύσσελης
Εκπαιδευτικός-
Υποψ. Δήμαρχος Προσοτσάνης


"Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη περίοδος διοίκησης στον Δήμο Προσοτσάνης από την περίοδο Φατράλη"

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον υποψήφιο Δήμαρχο
Προσοτσάνης κ. Αγγελο Λύσσελη.

Κρίνει ότι η συνένωση των Δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη καθώς υπάρχει επικοινωνία των κατοίκων των δύο Δήμων και έχουν κοινούς αναπτυξιακούς στόχους.

Χαρακτηρίζει την τετραετία που ολοκληρώνεται δραματική για τον Δήμο Προσοτσάνης από κάθε άποψη.

Αναφέρθηκε στο έλλειμμα και στην δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δηλώνει τέλος, ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος σης εκλογές του Νοεμβρίου και υπογραμμίζει ότι οι βασικές αρχές της παράταξης του είναι εντιμότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.

-κ. Λύσσελη, πώς βλέπετε την διοικητική μεταρρύθμιση και την συνένωση των Δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών;
 

-Είναι ένα άλμα για την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας, το οποίο όμως θα προσδώσει τα οφέλη του στην κοινωνία και στους πολίτες αν υπηρετηθεί σωστά από τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο «Καποδίστριας» ήταν ένα εξίσου σημαντικό άλμα, από το οποίο περιμέναμε αναβάθμιση της επαρχίας και αποκέντρωση. Αυτό διαπιστώθηκε μόνο στους Δήμους που υπήρχαν τοπικοαυτοδιοικητικοί άρχοντες με όραμα, ενώ αλλού δεν είχαμε τα προσδοκούμενα οφέλη.
Σε ότι έχει σχέση με την συνένωση των Δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών, θα έλεγα ότι ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη καθώς υπάρχει επικοινωνία των κατοίκων των δύο Δήμων κυρίως αυτών της δυτικής πλευράς και υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί παράγοντες που είναι ίδιοι στις δύο περιοχές όπως αυτός της αγροτικής ανάπτυξης.

Ίσως κάποια χωριά του Δήμου Σιταγρών θα μπορούσαν να βρίσκονται στον Δήμο Δράμας όμως όπως είναι γνωστό οι Δήμοι συνενώνονται ολόκληροι.

Αυτό όμως είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να δώσουμε λύση την επόμενη τετραετία.

-Συνέβησαν πολλά στον Δήμο Προσοτσάνης την τετραετία που ολοκληρώνεται...



-Πράγματι, η τετραετία που περάσαμε ήταν δραματική από κάθε άποψη.

Μετά την πύρρειο νίκη του Γιώργου Μακρή στις εκλογές, εμφανίστηκε από την πρώτη έκθεση των ορκωτών λογιστών το έλλειμμα των 311.000 ευρώ.

Ο Δήμος τότε εμφάνισε κάποιες αποδείξεις που δεν νομιμοποιούσαν τίποτε.

Στον επόμενο έλεγχο το έλλειμμα ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ είχαμε την δραματική απώλεια του Γιώργου Μακρή. Σήμερα μετά από έλεγχο που έκανε επιτροπή ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών κατέστησε υπόλογους για το μεγάλο αυτό έλλειμμα 15 ανθρώπους υπαλλήλους του Δήμου και Αιρετούς. Την εποχή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικαστική έρευνα για το θέμα αυτό, καθώς ολοκληρώθηκε η φάση της προανάκρισης και ήδη ξεκίνησε η κύρια ανάκριση.
Πιστεύω πως η δικαιοσύνη θα αποδώσει αυτά που οφείλονται σε αυτούς που τους αναλογούν. Όμως είμαι σίγουρος πως ο Λαός του νέου μεγάλου Δήμου θα αποδώσει δικαιοσύνη που μόνο αυτός γνωρίζει, την πολιτική δικαιοσύνη.
Η έμμεση εκλογή του κ. Φατράλη δεν έδωσε τις αναμενόμενες λύσεις στον Δήμο Προσοτσάνης καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν συμπτώματα κακοδιαχείρισης και μικροοφελίστικης συμπεριφοράς.
Σε ότι έχει σχέση με το έλλειμμα του Δήμου, την εποχή του κ. Φατράλη ανέβηκε κατά 28.000 ευρώ.

-Αυτό το έλλειμμα θα μάθουμε κάποτε που διατέθηκε;

-Σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε και σήμερα που διατέθηκε το έλλειμμα. Όμως όταν η υπόθεση θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, τότε πιστεύω ότι θα γίνει φανερό που πήγε και το κάθε ευρώ. Το κακό όμως είναι ότι εκτός από την μαύρη τρύπα που εμφανίσθηκε στα οικονομικά του Δήμου και εκτός από το γεγονός ότι κάποιοι ωφελήθηκαν απ' αυτόν, σήμερα δημιουργείται μια φοβερή αναταραχή καθώς το ΣΔΟΕ απαιτεί με πρόστιμα αυτά που αναλογούν στην εφορία από όλους τους πολίτες που είχαν χωρίς ευθύνη δοσοληψίες με τον Δήμο την εποχή εκείνη.

-Κατά τα άλλα πώς κρίνετε το έργο Προσοτσάνης;


-Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη περίοδος διοίκησης στον Δήμο Προσοτσάνης.
Ο κ. Φατράλης μην ξεχνάμε ότι δεν εξελέγη από τους δημότες και φάνηκε στο διάστημα της διοίκησης του ότι είναι ανεπαρκής ως Δήμαρχος.

Όλη του η δραστηριότητα έχει ένα μόνο σκοπό...
Την εκλογή του ως Δήμαρχος.

Συμπτώματα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης εντοπίζονται καθημερινά.

Αρκετά απ' αυτά έχουμε καταγγείλει σε δημόσιες δηλώσεις μας και όλα τα έχουμε καταγγείλει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για παράδειγμα να σας πω ότι αρκετές φορές έχουμε εντοπίσει υπαλλήλους του Δήμου και μηχανήματα να εργάζονται σε ιδιοκτησίες.

-Εσείς κ. Λύσσελη το έχετε δηλώσει ότι θα είστε υποψήφιος και πάλι στον Δήμο Προσοτσάνης. Προσβλέπετε σε συνεργασίες με κόμματα αλλά και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής;

-Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η παράταξη μας υπηρέτησε τον τόπο όσο καλύτερα μπορούσε από την θέση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να προσδοκούμε σήμερα την στήριξη των πολιτών των σημερινών Δήμων.

Ζητάμε την στήριξη του καθενός είτε είναι κόμμα είτε φορέας είτε πολίτης. Βεβαίως μακριά από εμάς άνθρωποι που βαρύνονται με περιστατικά κακοδιαχείρισης και μη έντιμης συμπεριφοράς. Πολλά θα αλλάξουν στον νέο μεγάλο Δήμο Προσοτσάνης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Εντιμότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση για το συμφέρον του κάθε πολίτη είτε αυτός μας ψήφισε είτε όχι, θα είναι οι βασικές αρχές με τις οποίες θα διοικήσουμε τον τόπο.

-Τελικά πόσο πικρό είναι να φτάνετε τέσσερις φορές κυριολεκτικά στην βρύση και να χάνετε την εκλογή για ελάχιστους ψήφους;

-Στην πολιτική ζητούμενο δεν είναι μόνο η νίκη. Είναι η γενικότερη συμπεριφορά και η καθημερινή στάση απέναντι στα προβλήματα των συμπολιτών. Όλα αυτά τα χρόνια και ξεπερνώντας την πίκρα για τις ήττες με ελάχιστες ψήφους, σταθήκαμε δίπλα στους συνδημότες και όσο μπορούσαμε με τις προτάσεις μας άλλες φορές και την αντίδραση μας κάποιες άλλες, μοχθήσαμε για το συμφέρον του τόπου. Οι φετινές εκλογές όπως δείχνει η αντίδραση του κόσμου αυτήν την εποχή, θα είναι το ορόσημο για την αλλαγή πλεύσης στον Δ¨ημο με μοναδικό  σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη.

-Είναι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης ένα μεγάλο σχολείο;

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτική συμπεριφορά του Έλληνα. Μην ξεχνάμε ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μαζί με την Εκκλησία οι δύο πυλώνες που κράτησαν δεμένους τους Έλληνες με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της χώρας.

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πάλι παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όμως πολλές φορές το θεσμικό πλαίσιο και άλλες φορές οι άνθρωποι που την υπηρετούν έκαναν δραματικό κακό και στον τόπο και στην ίδια την Αυτοδιοίκηση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» με τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές που επιφέρει πιστεύω πως θα είναι το άρμα για το ξεπέταγμα της Αυτοδιοίκησης η οποία θα μπορέσει να εργαστεί προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας. Σημαντικό βέβαια λόγο θα παίξουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν σε αυτόν τον χώρο.

-Πότε θα ανακοινώσετε πρόγραμμα και υποψηφίους;

-Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κάνουμε την διακήρυξη αρχών της παράταξης μας και θα ανακοινώσουμε το ψηφοδέλτιο μας, το οποίο σε ότι έχει σχέση με το σημερινό Δήμο Προσοτσάνης θα είναι ανανεωμένο σε ένα μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους καταξιωμένους και έντιμους -το τονίζω αυτό- και σε ότι έχει σχέση με το σημερινό Δήμο Σιταγρών ανθρώπους που έχουν σημαντική δυναμική στην κοινωνία της περιοχής τους, έντιμους που θα φέρουν την ανατροπή στην κατάσταση του Δήμου αυτού.

-Φυσικά γνωρίζετε πολύ καλά την περιοχή Σιταγρών. Μπορεί να πετύχει το πάντρεμα των δύο Δήμων;

-Όπως προανέφερα, υπάρχει σημαντική κοινή αναπτυξιακή προοπτική για τους δύο σημερινούς Δήμους. Πάνω σε αυτήν θα εργαστούμε και με παρεμβάσεις θα δώσουμε λύση σε σημερινά προβλήματα του Δήμου Σιταγρών που είναι απορίας άξιο που δεν αντιμετωπίσθηκαν τόσα χρόνια.

-Καλό αγώνα, καλή συνέχεια...


-Ευχαριστώ πολύ εσάς και την Εφημερίδα «Ψίθυροι Press» για την πρόσκληση σας.



.