27 Αυγούστου 2010

Δημοτικές Εκλογές Προσοτσάνη 2010: Συνέντευξη Βασίλη Φατράλη: Θέλει πολιτική Στήριξη αλλά δηλώνει ανεξάρτητος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ρια Κυριακίδου (Χρονικά 27.08.2010)


«Τα προβλήματα των δημοτών δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα, είναι κοινά για όλους. Επομένως, ο κομματισμός επί της ουσίας δεν υπάρχει στην παράταξη μας»

«Θα ζητήσω στήριξη»

«Το ψηφοδέλτιο είναι ανεξάρτητο. Υπάρχουν ηχηρά ονόματα από όλους τους χώρους. Παράλληλα, είναι ανεξάρτητο λόγω της νοοτροπίας  που έχουν οι συνεργάτες μου αλλά και εγώ ο ίδιος, κάτι που το απέδειξα στη πορεία μου ως δήμαρχος,
Τα προβλήματα των δημοτών δεν έχουν καμία σχέση με τα κόμματα, είναι κοινά για όλους. Επομένως, ο κομματισμός επί της ουσίας δεν υπάρχει στην παράταξη μας.
Θα ήταν καλύτερο όλα τα κόμματα να είχαν αποσυρθεί από αυτή τη διαδικασία και να μας άφηναν ήσυχους. Παρά ταύτα όμως, δυστυχώς παρεμβαίνουν.
Επειδή κάποιοι που διεκδικούν το δήμο ζήτησαν στήριξη θα ζητήσω -δεν το κρύβω- και εγώ τη στήριξη.
Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει».

Την επανεκλογή του στο, διευρυμένο πλέον, Δήμο Προσοτσάνης διεκδικεί ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Φατράλης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Χρονικά» κάνει τον απολογισμό της θητείας του, αναφέρεται στο όραμα του για την περιοχή, μιλά για τις σχέσεις με του  συνδημότες του.

Παράλληλα δίνει διευκρινήσεις για το μεγάλο θέμα που είχε προκύψει με το έλλειμμα που υπήρχε στο Δήμο τονίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση.

Ο κ. Φατράλης δηλώνει ότι θα ζητήσει χρίσμα, αν και θα προτιμούσε τα κόμματα να μένουν «μακριά» από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ψηφοδέλτιο του είναι ανεξάρτητο και συμμετέχουν σε αυτό υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Κύριε Φατράλη, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πως είναι τα πράγματα για το συνδυασμό σας;

Πάνε πολύ καλά! Ήδη έχουμε ανακοινώσει τα 30 από τα 41 ονόματα του κεντρικού ψηφοδελτίου μας. Πρόκειται για αξιόλογα πρόσωπα. Αν και έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας, είμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης και για τα τοπικά συμβούλια. Πιστεύω ότι με λίγη προσοχή και πολύ δουλειά θα πετύχουμε το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα! Παράλληλα, συζητώ με συνεργάτες από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τόσο από το σημερινό Δήμο Προσοτσάνης όσο και από το Δήμο Σιταγρών που θα συνενωθούμε.

Όπως είδαμε, ήδη έχετε κάνει «δυνατές» μεταγραφές...

Αν δει κανείς τα ονόματα που έχω ανακοινώσει θα το διαπιστώσει! Θεωρούσα ότι θα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση για μένα στο νέο δήμο, όμως το ευχάριστο είναι ότι οι καινούριοι συνδημότες από την περιοχή του Δήμου Σιταγρών μας αγκάλιασαν με πολύ αγάπη. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο.



Τα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, με το πολυσυζητημένο έλλειμμα, ξεπεράστηκαν;

Το έλλειμμα που υπήρχε όταν ανέλαβα εγώ, το οποίο προέκυψε το 2005 και το 2006, ήταν της τάξης του 1.020.000 ευρώ. Όταν έγινα δήμαρχος το Νοέμβριο του 2007, η πρώτη μου κίνηση ήταν να ενεργήσω -με έγγραφα μου και πολλές επισκέψεις- ώστε να έρθουν στο δήμο ελεγκτές του δημοσίου.

Μάλιστα, από τον Ιανουάριο ταυ 2008, ανέλαβα εγώ τις πληρωμές -άνω των 500 ευρώ- με επιταγές κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες ήρθε διαχειριστικός έλεγχος,επαναλαμβάνω με δικές μουε νέργειες, έγινε ο έλεγχοςκαι βγήκαν τα πορίσματα για το ποσό του ελλείμματος που σας προανέφερα.

Από αυτό, οι 698.500 ευρώ ήταν τα χρήματα που δόθηκαν, με αποδείξεις, σε δημότες για διάφορες εργασίες που έγιναν.

Αυτά ελέγχθηκαν όλα, μια-μία απόδειξη και βρέθηκε ότι όντως είναι έτσι.
Το ποσό των 301.500 ευρώ πάρθηκε από ένα υπάλληλο. Αυτός είναι υπόλογος και υπόχρεος και στους τόκους. Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Ακόμα δεν τελεσιδίκησε η υπόθεση.


Εγώ στην κατάθεση μου έκανα απαιτητά όλα τα χρήματα, μέχρι και το τελευταίο ευρώ!
Ο δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό, έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Έχουν καταλογιστεί αυτα τα χρήματα και περιμένουμε.

Ο δήμος δεν έχει καμιά σχέση με την εικόνα του 2005 και του 2006 και το τονίζω αυτό γιατί ορισμένοι συνάδερφοι μου θέλουν να παρουσιάσουν διαφορετικά τα πράγματα. Βεβαίως, πρέπει να προσθέσω πως όταν ήρθαν για το διαχειριστικό έλεγχο δεν υπήρχε και η καλύτερη κατάσταση στο ταμείο. Έγινε μια πρόχειρη καταμέτρηση που εμφάνισε 1 εκ, ακολούθως όταν έγινε με εξονυχιστικός έλεγχος βρέθηκαν άλλες 27.000 ευρώ.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση, που κόπτεται για πολλά, πρέπει να σας πω ότι όταν εγώ ξεκαθάρισα το θέμα και στις 2 Ιανουαρίου 2008 είχα κάνει όλες τις ενέργειες, η αντιπολίτευση έκανε ενέργειες προς την Εισαγγελία στις 15 Δεκεμ-2009 δηλαδή σχεδόν μετά από ένα χρόνο.

Αυτό το διευκρινίζω γιατί λένε πολλά πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Τους προκάλεσα και για μια ακόμη φορά τους προκαλώ, αν έχουν οποιοδήποτε στοιχεία να τα παρουσιάσουν, και για το σήμερα και για το τότε!



Όσον αφορά το Δήμο Προσοτσάνης, ποιά σημαντικά έργα έγιναν και ποιες προτεραιότητες θέτετε;

Πήραμε τρία έργα οδοποιίας που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ. Το ένα έχει σχέση με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου καθώς αφορά την οδική επικοινωνία του Σπηλαίου Αγγίτη με το Ιερό του Διόνυσου, με προοπτική οδικής σύνθεσης με το Σπήλαιο της Αλιστράτης.
Το άλλο έχει σχέση με το Φαράγγι Πετρούσας και την οδική αρτηρία Δράμα-Νευροκόπι προς Πετρούσα και ένα άλλο που αφορά την εξυπηρέτηση κτηνοτρόφων και γεωργών.
Από όλα αυτά φαίνεται ότι ο δήμος μας είναι οργανωμένος και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία βάση των οποίων μπορεί να ανταπεξέλθει στο στόχο του «Καλλικρατη», που κατά τη γνώμη μου είναι η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Να προσθέσω, ως προς τα έργα που έγιναν, ότι στο οδικό δίκτυο το κόστος τους ξεπέρασε τα 7 εκ. ευρω. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε την πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών, που είναι ένας πόλος οικονομικής ανάπτυξης.
Ήδη παραχωρήσαμε χώρο σε τρεις σχολές οδηγών και πιστεύουμε πως θα έρθουν και άλλες ενώ στη γύρω περιοχή θα αναπτυχθούν επαγγελματικές δραστηριότητες. Όπως καταλαβαίνετε, κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται είναι σημαντικό.

Κάνοντας ένα απολογισμό της θητείας σας, τι πιστεύετε ότι ίσως δεν πήγε και τόσο καλά;


Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, όπως στις υποδομές, στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, στο θέμα του Βιομηχανικού    Πάρκου.
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε κάποια επιμέρους θέματα, όπως αυτό του Βιολογικού Καθαρισμού που κάποια στιγμήυπολειτουργούσε.
Μαζί με τους συνεργάτες μου καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, εκπονήσαμε μελέτη η οποία πληρώθηκε από το Δήμο, πήραμε μια προέγκριση για τα περιβαλλοντικά και περιμένουμε μια δεύτερη. Περιμένουμε τα κονδύλια για να φτιάξουμε καινούριο βιολογικό.
Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο έργο που θα εξυπηρετήσει Πετρούσα, Βιομηχανικό Πάρκο, Προσοτσάνη και στη συνέχεια τα Κοκκινόγεια.

Ο προγραμματισμός μας είναι και για τα χωριά του Μενοικίου, με μικρούς βιολογικούς.
Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι αφορά την προσπάθεια μας για το Βιοτεχνικό Πάρκο. Έχουμε πολλές επιχειρήσεις και πολλές θέσεις εργασίας εκεί. Όμως, έπρεπε να ταυτοποιηθεί. Με προσπάθειες καταφέραμε να ενταχθεί, σαν αναπτυξιακός πόλος στο Νομό Δράμας, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο Τμήμα Βιομηχανίας.
Ολοκληρώσαμε μια μελέτη για τα έργα υποδομής που θα γίνουν μέσω προγραμάτων.

Προσανατολιζόμαι στη δημιουργία μιας ΑΕ, μέτοχοι της οποίας θα είναι ρσοι έχουν επιχειρήσεις στο ΒΙ.ΠΑ. μαζί με το Δήμο Προσοτσάνης, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε έργα.


Ως προς τα οικονομικά του Δήμου, τι γίνεται;


Ο δήμος στον Ισολογισμό του 2009 έχει «ταμείο», ικατατεθειμένα σε τράπεζες, περίπου 880.000 ευρώ. Έχει ίνα παίρνει από συνδημότες μας και από ανταποδοτικά τέλη περίπου 400.000 ενώ τα χρέη του είναι περίπου 215.000. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση και αυτό το λένε τα επίσημα έγγραφα. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Εξάλλου, παρά τις μειώσεις που είχαμε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ άλλοι δήμοι ήδη άρχισαν να κλονίζονται, εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν μας προβληματίζουν οι περικοπές.



Γενικά, πως χαρακτηρίζετε τη στάση της αντιπολίτευσης;

Απραξία! Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που μπορώ να δώσω. Δεν υπάρχει καμία πρόταση τους. Σκοπός της είναι να μην γίνονται έργα ώστε να μη φαίνεται η διοίκηση που ασκούμε. Με το μόνο που ασχολούνται είναι να ψάχνουν λεπτομέρειες για να μας κατηγορούν. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση, δηλαδή να ασκούν κριτική που θα συνοδεύεται με την ανάλογη πρόταση. Δυστυχώς, μόνο μεγάλα λόγια είναι!
Εγώ ήμουν αντιπολίτευση δύο τετραετίες και γνωρίζω καλά πως πρέπει να ασκείται η σοβαρή.

Αν επανεκλεγείτε, ποιο είναι το όραμα σας;

Το όραμα μου είναι να συνεχίσω όλα τα έργα που σας προανέφερα, ειδικά τα έργα υποδομής. Να δούμε τις ομάδες εκείνες που έχουνε πρόβλημα στην περιοχή μας και να προσφέρουμε όσα το δυνατόν περισσότερα μπορούμε. Προβλήματα υπάρχουν, θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Το όραμα μας είναι ο Δήμος Προσοτσάνης να είναι πρώτος!

Ποιο είναι το σύνθημα σας όσο αφορά τις σχέσεις με τους δημότες;

"Η πόρτα του δημάρχου ήταν και πάντα θα είναι ανοιχτή" . Οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό. Ακούμε τα προβλήματα τους, προσπαθούμε να επιλύσουμε όσα από αυτά μπορούμε γιατί δεν μπορούν όλα να λυθούν.

Μιλώντας στους ψηφοφόρους, για ποιους λόγους θα τους ζητούσατε να σας τιμήσουν εκ νέου με την ψήφο τους;

Αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι. Αυτό όμως που θα τους έλεγα είναι να ψηφίσουν έναν άνθρωπο τον οποίο βλέπουν πως όσο καιρό είναι δήμαρχος ασχολείται με τα προβλήματα του δήμου πάνω από 12 ώρες την ημέρα!
Είμαι περίπου τρία χρόνια δήμαρχος. Από τις 7:30 το πρωί, καθημερινά -εκτός κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων- είμαι στο Δημαρχείο. Αν πιστεύουν ότι δεν εργάστηκα για το δήμο να μην με ψηφίσουν. Αν με είδαν και με βλέπουν ναεργάζομαι και αν κρίνουν τα έργα που έγιναν στο δήμο να με ψηφίσουν".





Για τη συνένωση των δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών

«Οι δήμοι Προσοτσάνης και Σιταγρών είναι δύο δήμοι με διαφορετικές ταχύτητες. Ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ένας παλιός δήμος, οργανωμένος.
Οι προηγούμενοι δήμαρχοι δούλεψαν πάρα πολύ καλά και τον οργάνωσαν. Είναι ο πρώτος περιφερειακός δήμος στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ο μοναδικός που υλοποίησε έργα από το Δ' ΚΠΣ στο Νομό Δράμας.

Σε πρώτη φάοη, εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να ενσωματώσουμε σε αυτή τη διαδικασία και την οργανωτική ετοιμότητα και το σημερινό Δήμο Σιταγρών, ώστε να «απολαύσει» από πλευράς έργων αλλά και από πλευράς άλλων στοιχείων που υπάρχουν στο δήμο μας -ιδιαίτερα για την τρίτη ηλικία κα» τους νέους- όπου είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι, όπως επίσης στα θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Πρέπει να δούμε την επικοινωνία όσον αφορά το οδικό σύστημα, τα έργα υποδομής που χρειάζεται να γίνουν καθώς και ότι άλλο απαιτείται.

Σκοπός μας είναι η καλή οργάνωση και η αποφυγή της οποιαδήποτε ταλαιπωρίας ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών, θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, σύμφωνα με τον πρόγραμμα  μας, δεν θα χρειαστεί καμία μετακίνηση των δημοτών των Σιταγρών προς την έδρα του Δήμου για κάτι απλό που χρειάζονται.
Θα γίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Φωτολίβος και όλα θα πάνε άριστα. Επιπλέον, με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» θα μας δοθεί n ευκαιρία να Λειτουργήσουμε, σταδιακά, νέα ΚΕΠ στο Φωτολίβος, τη Μαυρολεύκη, Σιταγρούς κλπ».