15 Ιουλίου 2010

Εκλογές Δήμου Προσοτσάνης 2010. Έφη Μαναρίδου: Οι δημότες του δήμου Προσοτσάνης να τιμωρήσουν με την ψήφο την αλαζονεία.

Συνέντευξη στην εργασία..συν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
 
• «Ο κ. Φατράλης διαχειρίσθηκε την εξουσία χωρίς τόλμη και γενναιότητα, κάνοντας απεγνωσμένες προσπάθειες να εδραιωθεί σε μια παράταξη η οποία τον θεωρούσε "ξένο σώμα", δημιουργώντας αμέσως πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις»

  • «Σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης της οποίας ηγείται σήμερα ο κ. Φατράλης μέχρι το έτος 2006 τον "κοσμούσαν" με ό, τι πιο χυδαίο και συκοφαντικό εμπεριέχει το ελληνικό λεξικό»

  • «Καλώ το λαό του διευρυμένου πλέον Δήμου Προσοτσάνης ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων να τιμωρήσει με την ψήφο του όλους αυτούς που συμπεριφέρονται αλαζονικά απέναντι του, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποκομίζουν προσωπικά οφέλη εις βάρος του λαού και λειτουργούν βάναυσα εις βάρος του»

 Η κ. Μαναρίδου εξηγεί την ενασχόληση της με τα κοινά και εξηγεί: 
«Δεν πολιτεύθηκα ούτε για να ενισχύσω το εισόδημα μου με κάποια μηνιαία αποζημίωση, ούτε να διορίσω τα παιδιά μου σε θέσεις του δημοσίου, ούτε για να αναθέτω έργα στον σύζυγο μου, στα ανίψια, στα αδέρφια και στα ξαδέρφια μου. Μακριά από εμένα τέτοιες συμπεριφορές. Αυτά θα τα βρείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία του δήμου Προσοτσάνης και όχι σε εμένα».

  «Όλες οι επιλογές των προμηθευτών του Δήμου και οι απευθείας αναθέσεις των έργων τόσο του Δήμου όσο και των Νομικών Προσώπων γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα με αυστηρά πολιτικά κριτήρια» τονίζει η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Προσοτσάνης.
.
.
.



Ερώτηση: Κα Μαναρίδου θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και για την παρουσία σας στα κοινά του Δήμου Προσοτσάνης;

  Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη αυτή και για τη δυνατότητα που μου δίδεται να μιλήσω για τόν τόπο μου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Προσοτσάνη. Είμαι δικηγόρος από το έτος 1995.
Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών αγοριών ηλικίας 12 και 9 ετών.
Στις εκλογές του 2006 έθεσα υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του κ. Αγγέλου Λύσσελη και οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και εκλέχθηκα πρώτη Δημοτική σύμβουλος στην παράταξη μου αλλά και πρώτη δημοτική σύμβουλος στο τοπικό διαμέρισμα Προσοτσάνης από το οποίο κατάγομαι, στο σύνολο των υποψηφίων και των τριών παρατάξεων που κατήλθαν στις εκλογές. Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για εμένα και από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ως δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρίσκομαι με κάθε τρόπο δίπλα στους συμπολίτες μου και να τους βοηθώ όσο μπορώ.



Ερώτηση: Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

 Κε Λάτσα να σας πω πως ασχολούμαι με τα κοινά ακόμη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, ο μόνος λόγος για τον οποίο πολιτεύθηκα ήταν ένας και μοναδικός: να βοηθήσω τον τόπο μου και τους συνανθρώπους μου.
Η τοπική κοινωνία με γνωρίζει από μικρό παιδί.
Η πορεία του καθενός από εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά καθώς και η στάση απέναντι στη ζωή σε μία τόσο μικρή και κλειστή κοινωνία λίγο πολύ είναι γνωστή.
Δεν πολιτεύθηκα ούτε για να ενισχύσω το εισόδημα μου με κάποια μηνιαία αποζημίωση, ούτε για να διορίσω τα παιδιά μου σε θέσεις του δήμου, ούτε για να αναθέτω έργα στον σύζυγο μου, στα ανίψια,
στα αδέρφια και στα ξαδέρφια μου.
Μακριά από εμένα τέτοιες συμπεριφορές.

Αυτά θα τα βρείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία του δήμου Προσοτσάνης και όχι σε εμένα.


Ερώτηση: Εξ όσων γνωρίζω όμως δεν πολιτευτήκατε για πρώτη φορά το έτος 2006.
Πολιτευθήκατε και το έτος 1998 και μάλιστα υπήρξατε κάποτε συνεργάτης του σημερινού Δημάρχου κ. Βασιλείου Φατράλη.

Βεβαίως. Στις εκλογές του έτους 1998 ήμουν υποψήφια δημοτική Σύμβουλος με τον τότε νεοσύστατο και ανεξάρτητο συνδυασμό του σημερινού δημάρχου και μάλιστα συνέλεξα και πάλι τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων αλλά δεν εκλέχθηκα διότι με τον τότε ισχύοντα Νόμο εκτός από τον αρχηγό της τότε παράταξης κ. Φατράλη εκλέχθηκε ως δημοτικός σύμβουλος ο τότε εκλεγμένος Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Χαριτωμένης.
Ξεκινήσαμε την εποχή εκείνη με τον κ. Φατράλη και τη βοήθεια πολλών φίλων μία παράταξη ανεξάρτητη μακριά από τις επιρροές των κομμάτων και με μοναδικό μας γνώμονα την προσφορά στον
τόπο μας.
  Την εποχή εκείνη τόσο εγώ - νεαρή δικηγόρος τότε - όσο και ο κ. Φατράλης δεχόμασταν ανελέητες και άδικες επιθέσεις από τα στελέχη του εκλιπόντος Δημάρχου Γιώργου Μακρή.
Αρκεί να σας πω ότι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης της οποίας ηγείται
σήμερα ο κ. Φατράλης την εποχή εκείνη αλλά και μέχρι το έτος 2006 τον «κοσμούσαν» με ό, τι πιο χυδαίο και συκοφαντικό εμπεριέχει το ελληνικό λεξικό.
Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι τον θεωρούσαν τότε «ανάξιο» για τη θέση του Δημάρχου, ψυχρό επιχειρηματία και πολλά άλλα τα οποία δεν μου επιτρέπεται να εκφράσω σε δημόσιο λόγο, σήμερα είναι στενοί - στενότατοι συνεργάτες του στο βωμό των 1.000 και 1500 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα ή ελάμβαναν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αποζημίωση σε διάφορες
θέσεις, ή στο βωμό του βολέματος των συγγενών και πολιτικών φίλων τους.

Οι χθεσινοί του συκοφάντες είναι οι σημερινοί τιμητές του.

Πολλές φορές τους παρακολουθώ κατά τη διάρκεια των διαφόρων συνεδριάσεων να τον υπερασπίζονται με περισσό σθένος και η μόνη φράση που έρχεται στο μυαλό μου είναι «η απόλυτη γελοιότητα».

Η πολιτική αξιοπρέπεια είναι φράση άγνωστη στους ανθρώπους αυτούς.

Και βέβαια δεν ομιλώ για όλους τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης. Αυτοί που θα διαβάσουν την συνέντευξη αυτή ξέρουν πολύ καλά για ποιους μιλάω.

  Το έτος 2002 δεν πολιτεύθηκα για λόγους οικογενειακούς και μετά τη διάλυση της παράταξης του κ. Φατράλη με την οποία πολιτεύθηκα αρχικά, επέλεξα το 2006 να κατέλθω στις εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Δημοτική Συνεργασία» στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο κ. Αγγελος Λύσσελης.


Ερώτηση: Δεν θεωρείτε άδικο να κατηγορείται ο σημερινός δήμαρχος για επιλογές και πράξεις για τις οποίες δεν έχει ευθύνη αφού ανέλαβε το Δήμο μετά το θάνατο του Γιώργου Μακρή;

Καταρχήν είναι γνωστό ότι ο σημερινός δήμαρχος δεν εμφανίσθηκε ξαφνικά στην παράταξη του εκλιπόντος Γιώργου Μακρή μετά το θάνατο του.
Προσχώρησε στην παράταξη του τελευταίου πολύ πριν τις εκλογές του έτους 2006.
Τουλάχιστον 8 με 10 μήνες ενώ ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση συμπεριφερόταν ως δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και είχε ενσωματωθεί πλήρως σε
αυτήν, διότι ήταν προφανές ότι υπήρξε συμφωνία για τη διάδοχη κατάσταση στις επόμενες εκλογές.

Έγινε αμέσως στενός συνεργάτης του αειμνήστου Δημάρχου και είχε άμεση και ενεργό συμμετοχή τόσο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις εκλογές του 2006 όσο και στην εν γένει λειτουργία της παράταξης του.
Μετά την εκλογή του ήταν ο πρώτος στη σειρά Αντιδήμαρχος Οικονομικών, επίσης ήταν αναπληρωτής Δημάρχου, με ενεργό ρόλο στη Διοίκηση του Δήμου.

  Στο σημείο όμως αυτό οφείλω να πω ότι μετά τον θάνατο του Γιώργου Μακρή, ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του κάτω από πολύ άσχημες και τραγικές συνθήκες, παίρνοντας πάνω του ένα βάρος για το οποίο δεν ήταν απόλυτα υπεύθυνος και μετά την εκλογή του κ. Φατράλη στη θέση του Δημάρχου, είχα την ελπίδα ότι ο τελευταίος θα συγκρουσθεί με πρακτικές και ανθρώπους του παρελθόντος, με τα μικροσυμφέροντα που διοικούσαν το Δήμο, με την αδιαφάνεια, και γενικά με το κατεστημένο το οποίο οδήγησε το Δήμο μας να γίνει γνωστός για την κακοδιαχείριση και για παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν εις βάρος του λαού.

Πίστευα λοιπόν πως θα διοικούσε δίκαια και με αξιοκρατία.


Και αυτό το λέω διότι όσο και ο ίδιος ήταν στην αντιπολίτευση εξαπέλυε «δριμύ κατηγορώ» κατά όλων αυτών των πρακτικών και του κατεστημένου. Δυστυχώς διαψεύσθηκα πανηγυρικά από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του.


Ερώτηση: Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν έκανε προσπάθειες για σωστή και χρηστή διοίκηση;

  Κατά τη γνώμη μου καμία απολύτως ουσιαστική προσπάθεια. Κάθε του κίνηση και ενέργεια είχε ως απώτερο σκοπό την εκλογή του από το εκλογικό σώμα στις εκλογές που ερχόταν και όχι την αποκατάσταση της τάξης στο Δήμο ο οποίος είχε μετατραπεί σε ιδιωτική επιχείρηση.
  Εξαρχής διαχειρίσθηκε την εξουσία χωρίς τόλμη και γενναιότητα, κάνοντας απεγνωσμένες προσπάθειες να εδραιωθεί σε μια παράταξη η οποία τον θεωρούσε «ξένο σώμα», δημιουργώντας αμέσως πολιτικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Συνέχισε προκλητικά την ίδια πολιτική του παρελθόντος.


Ερώτηση: Τι εννοείται λέγοντας «πολιτικές και άλλες εξαρτήσεις»;

   Αρκεί να σας πω ότι από τις πρώτες του αποφάσεις ως Δήμαρχος υπήρξε ο απευθείας διορισμός του παιδιού της δημοτικής συμβούλου κ. Αναστασίας Ζάμπα και νυν αντιδημάρχου του - ως ειδικό σύμβουλο στο γραφείο του με μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.
Να επισημάνω βέβαια ότι η συγκεκριμένη κυρία ήταν μία εκ των τριών δημοτικών συμβούλων η οποία δεν τον εψήψισε για να καταλάβει τη θέση του Δημάρχου στις εσω-παραταξιακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά το θάνατο του Δημάρχου!

Οι λόγοι του διορισμού του παιδιού της φυσικά αυτονόητοι!!

  Σας λέω λοιπόν με βεβαιότητα πως αυτός ο νεαρός επιστήμονας ο οποίος είναι πολύ αξιόλογο παιδί και διαπιστώνω ότι προσφέρει έργο στο Δήμο, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση εάν δεν ήταν παιδί της συγκεκριμένης δημοτικής συμβούλου.
Πολύ απλά το παιδί αυτό χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος την στήριξη της μητέρας του.
Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία ο σημερινός Δήμαρχος ασκεί Διοίκηση: καθαρά κριτήρια ψηφοθηρίας και προσωπικού οφέλους.
Αυτού του είδους την πολιτική συμπεριφορά και πρακτική καταγγέλλω.

Αλλά και για να πάω ακόμη πιο πέρα, όλες οι επιλογές των προμηθευτών του Δήμου και οι απευθείας αναθέσεις των έργων τόσο του Δήμου όσο και των Νομικών Προσώπων γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα με αυστηρά πολιτικά κριτήρια.

Στους «εκλεκτούς» και σε αυτούς που θα μας φέρουν τις περισσότερες ψήφους αναθέτουμε τα καλύτερα και πιο προσοδοφόρα έργα.

Και προκαλώ τον οποιαδήποτε να ρίξει μια ματιά σε όλα τα σχετικά παραστατικά για να διαπιστώσει την επανάληψη των ίδιων και ίδιων προσώπων καθώς και των προσώπων που ήταν και είναι παντελώς αποκλεισμένα από το Δήμο.
Αυτή είναι η πολιτική που ασκείται σήμερα στο Δήμο.
Όποιος έχει το σθένος να αντιδράσει σε αυτό το καθεστώς ή δεν είναι πολιτικός φίλος του Δημάρχου και των στελεχών του αποκλείεται αυτόματα από οτιδήποτε έχει σχέση με το Δήμο.

Η ισότητα, η ισονομία και η αξιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο!!!!!!!!

  Και για να μην παρεξηγηθώ σας διευκρινίζω ότι τίποτα προσωπικό δεν έχω με τα στελέχη και τους φίλους της διοικούσας παράταξης και σε ένα ανθρώπινο επίπεδο μπορώ να πω πως πολλοί είναι φίλοι μου. Θεσμικά όμως και από τη θέση μου οφείλω να κρίνω και πολλές φορές να κατακρίνω τις πολιτικές τους συμπεριφορές.


Ερώτηση: Δεν μπορείτε όμως να αμφισβητήσετε ότι ο νέος Δήμαρχος έβαλε τάξη στα οικονομικά του Δήμου, διότι προσωπικά γνωρίζω ότι απαγόρευσε την διακίνηση χρημάτων απευθείας από το Ταμείο του Δήμου όπως γινόταν παλιότερα, και επιτρέπει τις πληρωμές μόνομε τραπεζικές επιταγές.

  Κύριε Λάτσα εγώ δεν μένω σε αποφάσεις βιτρίνας.
Και εγώ στον αντίλογο θα σας πω το εξής στο οποίο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι αναγνώστες σας: ο οικονομικός επιθεωρητής προέβη στο διαχειριστικό έλεγχο του Δήμου ο οποίος αφορά τα έτη 2005, 2006, 2007 και το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε έλλειμμα ποσού 1.000.027,61 ευρώ. Να θυμίσω ότι από το Νοέμβριο του έτους 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος Δήμαρχος.

Κατά το επόμενο έτος, δηλαδή το έτος 2008 και ενώ επαναλαμβάνω Δήμαρχος ήταν ο Βασίλης Φατράλης και όχι ο Γιώργος ο Μακρής ως έλλειμμα διαπιστώθηκε το ποσό του 1.028.000 ευρώ.

Αυτό δεν το λέω εγώ το λένε οι δύο ισολογισμοί του Δήμου ετών 2007 και 2008, το λέει επίσης η πορισματική έκθεση των ελεγκτών, έγγραφα τα οποία είναι στη διάθεση σας.

Πως λοιπόν μπήκε τάξη στα οικονομικά, όταν απευθείας τον πρώτο χρόνο της θητείας του ως Δήμαρχος διαπιστώθηκε έλλειμμα της τάξεως των 28.000 ευρώ;
Έτσι μπαίνει τάξη στα οικονομικά;
  Να δηλώσω ότι και για το θέμα αυτό θα απευθυνθούμε αρμοδίως. Άλλωστε θα απευθυνθούμε και στα αρμόδια όργανα για το γεγονός ότι από το μήνα Μάιο όφειλε ο Δήμαρχος να διενεργήσει και να ολοκληρώσει ΕΔΕ εντός τριάντα ημερών όπως διατάχθηκε από την Περιφέρεια με σχετική παραγγελία για το οικονομικό έλλειμμα και αυτός αδιαφορεί.


Ερώτηση: Προσφάτως δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου το οποίο αφορά την οικονομική διαχείριση του Δήμου για τα 2005 έως 2008, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες. Ποια είναι η άποψη σας για το ζήτημα αυτό;

  Πράγματι το πόρισμα ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στην Εισαγγελία Δράμας η οποία διέταξε αμέσως προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα διότι προκύπτουν σαφείς ευθύνες τόσο για διοικητικά στελέχη του Δήμου αλλά και για αιρετά όργανα (αντιδημάρχους κ.λ.π) τα οποία δεν επέδειξαν την δέουσα προσοχή και την απαραίτητη επιμέλεια ώστε να αποφευχθεί το έγκλημα που συντελέστηκε στο Δήμο μου, δηλαδή να «κάνει φτερά» από το ταμείο του Δήμου ποσό πάνω από 1.000.000 ευρώ χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να περάσουν τα κονδύλια αυτά από τα νόμιμα όργανα όπως η Δημαρχιακή Επιτροπή και βεβαίως όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της κύριας Ανάκρισης διότι ομιλούμε για τη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων.


Ερώτηση: Όμως ο σημερινός Δήμαρχος ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε κατάχρηση των χρημάτων, αλλά τα χρήματα αποδεδειγμένα δόθηκαν σε διάφορα έργα.

   Όσο και εάν ο σημερινός Δήμαρχος κάνει απεγνωσμένες αλλά δυστυχώς για αυτόν αποτυχημένες προσπάθειες να υποβιβάσει το ζήτημα, εγώ οφείλω να σας θα σας πω ότι στο Δήμο Προσοτσάνης τα έτη 2005 έως 2008 εξελίχθηκε ένα μεγάλο οικονομικό και κυρίωςπολιτικό σκάνδαλο. 

Πολύς λόγος γίνεται από το Δήμαρχο αλλά και πολλά άλλα στελέχη του πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο Δήμο, πως για όλα φταίει ο ταμίας ο οποίος σκορπούσε τα χρήματα από το ταμείο, πως κανένας δεν γνώριζε το οτιδήποτε για αυτήν την κακοδιαχείριση και πως όλα τα χρήματα εν τέλει δόθηκαν σε διάφορα έργα για «το καλό του τόπου» καθώς όλοι όσοι εργάσθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα έλαβαν στο ακέραιο τα χρήματα τους.
Βέβαια όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν σκοπό να υποβιβάσουν το ζήτημα, αλλά όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και πλέον όλη η κοινωνία γνωρίζει τι έχει συμβεί. Και στο τέλος - τέλος κε Λάτσα για ποιο λόγο δεν ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία;

Εγώ όμως από την πλευρά μου έχω και άλλες εύλογες απορίες οι οποίες άλλωστε αποτυπώνονται και στο σχετικό πόρισμα (σελ . 37 πορίσματος ). Ποια είναι αυτά τα έργα για τα οποία δόθηκαν πάνω από 1.000.000 ευρώ; Ποιος και με ποιο τρόπο θα βεβαιώσει εμένα αλλά και όλο το λαό του Δήμου ότι τα έργα αυτά ήταν αναγκαία για το Δήμο;
Ήταν πράγματι έργα ή ήταν στο σύνολο τους εξυπηρετήσεις σε διάφορους ψηφοφόρους προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο τους;
Είναι τυχαίο πως ο μεγαλύτερος όγκος των χρημάτων κατασπαταλήθηκε στην προεκλογική περίοδο; Να υπενθυμίσω και πάλι ότι μιλάμε για 1.000.000 ευρώ.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα κατά λέξη να διατυπώσω το σχετικό σημείο του πορίσματος στη σελ. 37: «...Επρόκειτο για μετρητά που διευκόλυναν και εξυπηρετούσαν την όλη μη νόμιμη διαδικασία πληρωμής δαπανών για έργα και υπηρεσίες που όπως προαναφέρθηκε δεν είναι δυνατή η διαπίστωση της πραγματικής τους ύπαρξης ή της αναγκαιότητας τους».


Ερώτηση: Κα Μαναρίδου ας υποθέσουμε ότι στελέχη της διοικούσας παράταξης γνώριζαν την άσχημη κατάσταση του Δήμου σας και δεν αντιδρούσαν για λόγους πολιτικούς. Εσείς-και εννοώ την παράταξη σας - τι πράξατε;

  Από την αρχή της θητείας μας ασκήσαμε ουσιαστική αντιπολίτευση όπως άλλωστε το απαιτεί ο ρόλος μας.
Καταρχήν κατά τη διάρκεια του διαχειριστικού ελέγχου διαβλέπαμε ότι αυτός δεν κινούνταν σε σωστή κατεύθυνση διότι οι ελεγκτές αγνοούσαν το σκάνδαλο του Δημοτικού Γυμναστηρίου το οποίο είχε άμεση σχέση με τις οικονομικές ατασθαλίες  του Δήμου.
Με σχετική αναφορά μας απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία για να εξετάσει το ζήτημα του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου σε συνάρτηση με το οικονομικό σκάνδαλο του Δημοτικού Γυμναστηρίου.
  Σε ότι αφορά εμένα Κε Λάτσα θα σας πω τεκμηριωμένα ότι την επομένη της ορκωμοσίας μου ως δημοτική σύμβουλος κοινοποίησα στο Δήμο και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου στις 7-1-2007 έγγραφο ζητώντας την ονομαστική κατάσταση των εργαζομένων στο Δήμο καθώς και τα κονδύλια από τα οποία προέρχονταν οι πληρωμές αυτές διότι είχα την πληροφόρηση την εποχή εκείνη και προεκλογικά ακόμη ότι στο Δήμο λειτουργεί και δεύτερο Ταμείο μη νόμιμο, χωρίς όμως να μπορώ να γνωρίζω τόσο εγώ όσο και τα στελέχη της παράταξης μου με ποιόν τρόπο είχε στηθεί αυτός ο μηχανισμός και από πού προέρχονταν αυτά τα χρήματα. Περιπό να σας πω ότι προκλήθηκε στο Δήμο αναταραχή άνευ προηγουμένου.

Ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών και νυν δήμαρχος ο οποίος σήμερα ισχυρίζεται και δημόσια ότι δεν γνώριζε τίποτε για την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στα οικονομικά του Δήμου και την ύπαρξη των «μαύρων» εργαζομένων στο Δήμο, τους ενημέρωνε με πάθος την ίδια κιόλας ημέρα που στάλθηκε το έγγραφο μου στο Δήμο ότι θα απευθυνθώ με το παραπάνω έγγραφο στην Εισαγγελία και θα χάσουν τη δουλειά τους με απώτερο σκοπό να τους στρέψει εναντίον μου και να ωφεληθεί πολιτικά.

Βεβαίως τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο αισθάνομαι πλήρως δικαιωμένη διότι εξαιτίας των τότε ενεργειών μας και της πίεσης που ασκήσαμε ως αντιπολίτευση οι άνθρωποι αυτοί σήμερα εργάζονται πλέον αξιοπρεπώς και καλύπτονται και από ασφαλιστικό φορέα, κάτι το οποίο δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ακολούθησαν βέβαια πραγματικές «μάχες» στη Δημαρχιακή Επιτροπή όπου από την αρχή της τετραετίας συμμετέχω με τον συνάδελφο μου και εμπειρότατο στα πολιτικά πράγματα κ. Αντώνη Ματζιάρη.

Από την αρχή της τετραετίας γινόταν προσπάθειες για να νομιμοποιηθούν έργα τα οποία έγιναν παράτυπα τα προηγούμενα χρόνια και βέβαια όλες οι προσπάθειες της διοικούσας παράταξης έπεσαν στο κενό. Ακολούθησαν βέβαια οι αποκαλύψεις για τα ελλείμματα τόσο στο Δήμο όσο και στο Νομικό Πρόσωπο του Δημοτικού Γυμναστηρίου τα οποία είναι λίγο - πολύ γνωστά.

Θλίβομαι όμως ακόμη περισσότερο για την υποκρισία και το απόλυτο ψεύδος πολλών στελεχών της παράταξης αυτής (και δεν εννοώ μόνο δημοτικούς συμβούλους αλλά και φίλους και στελέχη της παράταξης ) τα οποία αντί να ντρέπονται για το κατάντημα του Δήμου μας το οποίο αυτοί προκάλεσαν, διατυμπανίζουν παντού ότι όλα είναι τακτοποιημένα στο Δήμο, ότι για όλα φταίει η αντιπολίτευση που διασύρονται στα Δικαστήρια όταν την ίδια στιγμή ήδη χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, όταν την ίδια στιγμή η τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Γυμναστηρίου κ. Σοφία Καμπουρίδου ανακαλύπτοντας το μέγα σκάνδαλο της μη ύπαρξης των 620.000 ευρώ στο ταμείο του Νομικού Προσώπου παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου και ανεξαρτητοποιήθηκε αποχωρώντας από την παράταξη αυτή και παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από πολλά στελέχη της διοικούσας παράταξης να κρατήσει το «στόμα της κλειστό», αυτή αποκάλυψε στο τέλος τόσο το έλλειμμα από το ταμείο το οποίο αποδεδειγμένα δεν γνώριζε, αλλά και το γεγονός ότι άρον -άρον ύστερα από τις ασφυκτικές της πιέσεις και μετά το θάνατο του Δήμαρχου κατατέθηκε το άνω ποσό στον λογαριασμό του Νομικού προσώπου και έτσι αποκαλύφθηκε το συνολικό έλλειμμα του Δήμου το οποίο άγγιξε το 1.000.000 ευρώ.


Ερώτηση: Ας έρθουμε λίγο και στα της . παράταξης σας στην οποία όπως ακούγεται από κάποια στελέχη σας υπάρχουν γκρίνιες.

   Κοιτάξτε, θεωρώ λογικό να υπάρχουν γκρίνιες και παράπονα διότι βλέπουν τα στελέχη μας και οι φίλοι της παράταξης αυτής ότι όλα αυτά τα χρόνια δίνεται ένας έντιμος αλλά δυστυχώς άνισος αγώνας. Ένας αγώνας ο οποίος λόγω εξωγενών παραγόντων δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να οδηγήσει σε νίκη. Και σας ρωτάω Κε Λάτσα: Πως θα μπορούσε η παράταξη μου στις προηγούμενες εκλογές να κερδίσει, όταν τα τελευταία προεκλογικά χρόνια 2005 -2006 η διοικούσα παράταξη σκόρπισε μέσα στο Δήμο 1.000.000 ευρώ σε «ζεστό χρήμα» καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους;

Όταν κρατούσε επί χρόνια όμηρους εργαζομένους στο Δήμο με τις συνεχείς υποσχέσεις ότι κάποια στιγμή θα τους ταχτοποιήσει εργασιακά; Όλοι αυτοί ξέρετε είχαν οικογένειες και είναι ψηφοφόροι του Δήμου.

Ας ρωτήσετε λοιπόν τους φίλους τους παράταξης μου αλλά και ορισμένους φίλους της διοικούσας παράταξης οι οποίοι βλέπουν επί καθημερινής βάσεως, εννοείται ακόμη και σήμερα, τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους, τους λεγόμενους «κολλητούς», να τους ανατίθενται δουλειές και οι ίδιοι να αποκλείονται από το Δήμο επειδή δεν είναι ψηφοφόροι της διοικούσας παράταξης ή είναι φίλοι αυτής αλλά τόλμησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τα κακώς κείμενα στο Δήμο, πως νοιώθουν για αυτή την γεμάτη αναξιοκρατία και ανισότητα συμπεριφορά των διοικούντων;
  Οφείλω να σας πω ότι υπό ένα τέτοιο καθεστώς ήταν πραγματικός άθλος για την παράταξη μου η συλλογή τόσων πολλών ψήφων και το γεγονός ότι το 2006 στον «πόντο» δεν πήραμε τις εκλογές λόγω της άδικης ύπαρξης του 42%.
  Εξάλλου είναι επίσης λογικό κάποια στελέχη μας ύστερα από τόσα χρόνια αγώνων να μην θέλουν να κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές.
Εμείς ήδη φροντίσαμε - εάν εκφράσουν αυτή τους την επιθυμία - να είμαστε σε θέση να ανανεώσουμε τις υποψηφιότητες τους με εξίσου αξιόλογα στελέχη.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εξελίξεις στο Δήμο μου σήμερα απέδειξαν ότι το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών του έτους 2006 στο Δήμο Προσοτσάνης δεν αποτύπωσαν την πραγματική και ελεύθερη βούληση του λαού, αλλά ήταν ένα «βίαιο» αποτέλεσμα το οποίο καθορίσθηκε από τα οικονομικά σκάνδαλα και τις οικονομικές εξαρτήσεις.

Είναι βέβαιο ότι η παράταξη μου θα κατέλθει στις προσεχείς εκλογές συσπειρωμένη και πιο δυνατή από ποτέ. Με σημαία μας την εντιμότητα και την ειλικρινή διάθεση για προσφορά στα κοινά όπως πάντοτε.
Σίγουρα σε όλη μας την πορεία κάναμε και λάθη.
Το σοβαρό είναι ότι τα αναγνωρίζουμε και προχωρούμε.
Σήμερα πέρα από τους ανθρώπους που είναι πολλά χρόνια κοντά μας, μας πλαισιώνουν άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ψηφίσει την παράταξη μου και εκτιμούν τον έντιμο αγώνα μας και την ειλικρινή διάθεση μας για κοινωνική προσφορά.
Κλείνοντας, θεωρώ δε αυτονόητο ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός είναι σεβαστές. Αρκεί αυτές να εκφράζονται με πολιτικό ήθος και αντικειμενικά να έχουν ρεαλισμό και παράσταση νίκης.


Ερώτηση: Ποια είναι η άποψη σας για τον «Καλλικράτη» και για τη συνένωση του Δήμου Προσοτσάνης με το Δήμο Σιταγρών;

  Είμαι υπέρ της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης αλλά θεωρώ ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι τα όρια των νέων Δήμων και οι συνενώσεις για τις οποίες πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν, αλλά ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων ενός σύγχρονου Κράτους, μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Καλλικράτη είναι η δημιουργία ισχυρών τοπικών αρχών με κατοχυρωμένους πόρους, η δημιουργίας Δήμων με αρμοδιότητες στην κοινωνική πολιτική, την απασχόληση, το περιβάλλον, την ενέργεια, την παιδεία, την πολεοδομία, την υγεία την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Με άξιο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε ότι αφορά τη συνένωση του Δήμου Προσοτσάνης με το Δήμο Σιταγρών προσωπικά πιστεύω πως θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου πολύ ισχυρού Δήμου με σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς.


Ερώτηση: Κυρία Μαναρίδου, κλείνοντας, κι αφού σας ευχαριστήσω, θέλω να μου πείτε, αν θα είστε εκ νέου υποψήφια. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του Δήμου Προσοτσάνης;

  Είμαι υπερήφανη για τον τόπο όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω.

Δυστυχώς όμως οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών, η πολιτική η οποία ασκούνταν και ασκείται σήμερα με γνώμονα τα μικροσυμφέροντα, το «βόλεμα» των ολίγων και εκλεκτών και όχι το συμφέρον του λαού, η δίψα για εξουσία και το γάντζωμα σε αυτήν και όχι για κοινωνική προσφορά καθώς και η έλλειψη αξιοκρατίας οδήγησαν το δήμο μου σε αυτές τις άσχημες καταστάσεις, τον έκαναν πρωτοσέλιδο και τον έφεραν στην πρώτη γραμμή για οικονομικά και άλλα σκάνδαλα.

Καλώ το λαό σε συστράτευση, καλώ το λαό του διευρυμένου πλέον Δήμου Προσοτσάνης ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων να τιμωρήσει με την ψήφο του όλους αυτούς που συμπεριφέρονται αλαζονικά απέναντι του, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποκομίζουν προσωπικά οφέλη εις βάρος του λαού και λειτουργούν βάναυσα εις βάρος του.

Και βεβαίως να δηλώσω ότι «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» θα είμαι εκ νέου υποψήφια και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το τόπο μου.


Σας ευχαριστώ.