25 Απριλίου 2010

Πετρούσα: Θέλει προσοχή από τους υπεύθυνους να μην γίνουμε ο σκουπιδότοπος της περιοχής.


 Αναδημοσιεύω άρθρο από τοπική Εφημερίδα γιατί  όταν το διάβασα 
ανησύχησα για τον ΧΥΤΑ που είναι να γίνει στην Δράμα.
 Να προσέξουν οι υπεύθυνοι φορείς του Δήμου Προσοτσάνης 
 ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ και γίνει στην Πετρούσα!!!  
 Διαβάστε με προσοχή την τελευταία παράγραφο!!

"Λουκέτο" στους ΧΑΔΑ στις 16 Ιουλίου



Την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριµµάτων (ΧΑΔΑ), έως τις 16 Ιουλίου σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος σε κοινή επιστολή µε το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην επιστολή επισηµαίνεται ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει, έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενηµέρωση για τις ενέργειές τους για τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην περιοχή τους, όπου θα περιγράφουν αναλυτικά πώς θα εξασφαλίσουν τα παραπάνω.
Τονίζεται επίσης ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσους ΧΑΔΑ δεν έχει γίνει ακόµη αυτό και να προγραµµατιστεί η κατασκευή των υποδοµών διαχείρισης απορριµµάτων.
Στους γενικούς γραµµατείς των Περιφερειών υπενθυµίζεται ότι εκκρεµεί ακόµη η πλήρης συµµόρφωση της Ελλάδας µε την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Οκτώβριος 2005) που αφορά στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασµό µε την κατασκευή έργων υποδοµής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα µε στοιχεία του 2009 λειτουργούσαν 1.000 ανεξέλεγκτες χωµατερές - ΧΑΔΑ, αλλά στην πραγµατικότητα, από καταγραφές της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, υπήρχαν διάσπαρτες περί τις 3.066, συνολικής έκτασης πάνω από 40.000 στρέµµατα, σε όλη την επικράτεια. Πολλές φαίνονται στους επίσηµους υπολογισµούς ως ανενεργές αλλά στην ουσία λειτουργούν.

Τι θα γίνει στο νοµό Δράµας;



Η είδηση δηµιουργεί προβληµατισµό ειδικά σε νοµούς, όπως ο δικός µας, όπου δεν έχει προχωρήσει καθόλου ο σχεδιασµός για τη διαχείριση των απορριµµάτων. 


Ουσιαστικά στο νοµό δεν υπάρχει κανένας Χώρος Υγειονοµικής Ταφής Απορριµµάτων (ΧΥΤΑ) και είναι ενδιαφέρον το τι θα συµβεί από τις 16 Ιουλίου και µετά αν εφαρµοστεί η απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Υπενθυµίζεται ότι οι Χ.Α.Δ.Α. έπρεπε να έχουν κλείσει από την Πρωτοχρονιά του 2009, στη βάση σχετικής δέσµευσης της χώρας µας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "ΗΧΩ" Δράμας. http://www.hxo.gr/