24 Ιουνίου 2010

Οικολογική Καταστροφή: Εντυπώσεις από τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πετρούσας(23.6.2010)

Χθες Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010 έγινε το έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο με πολυάριθμη συμμετοχή χωριανών.

Παρέστησαν και Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Νομαρχίας, συγκεκριμένα ο κ. Μελισσινός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας και ο κ. ΙΟΒΗΣ από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής( αν και δεν προσεκλήθει όπως είπε και ο ίδιος!!!).

Η εντύπωση μου ήταν ότι στάλθηκαν για να μας καθησυχάσουν και να μαλακώσουν την οργή και αγανάκτηση των Πετρουσιωτών.

Λίγο-πολύ μας είπαν ότι δεν είναι και τόσο δραματική η κατάσταση και αυτό το ισχυρίστηκαν χωρίς να υπάρχουν εργαστηριακά μετρήσεις και αποτελέσματα.

Ο κ. Ιόβης επανειλημμένα ανέφερε ότι στα οπωροκηπευτικά δεν έχουμε πρόβλημα, λίγο πλύσιμο και όλα είναι εντάξει.
Το ξανατονίζω το είπε επανειλημμένα χωρίς να έχει στα χέρια του στοιχεία!!! .

Οι έλεγχοι που θα γίνουν από τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» και το « ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ» Πανεπιστήμιο είναι χρονοβόρες δηλαδή θα αργήσουν να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Θεωρούνται όμως «ύποπτα» , και αυτό χωρίς να υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα, το γάλα, τα αυγά, τα ελαιώδη, το κρέας από ζώα που βόσκησαν τις ημέρες της καταστροφής στην ύπαιθρο.

Το γάλα πρέπει να συλλέγεται από τους κτηνοτρόφους αλλά δεν μπορούν να το δώσουν ( με εξαίρεση την ΝΕΟΓΑΛ η οποία συνεχίζει να συλλέγει) και δεν μπορούν να το πετάξουν.

Είπαν ότι θα αποζημιώσει η Νομαρχία τους κτηνοτρόφους για το γάλα που θα καταστραφεί.

Στα κοπάδια σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την εστία της πυρκαγιάς απαγορεύεται η ελεύθερη βοσκή. Δημιουργείται όμως έτσι ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της Πετρούσας γιατί οι περισσότεροι έχουν ζώα ελευθέρας βοσκής, επομένως πρέπει να αγοράσουν ζωοτροφές.
Εδώ είπαν οι Υπεύθυνοι ότι θα συνδράμει η Νομαρχία.

Υπόψιν έθεσα στους Υπεύθυνους ότι ολόκληρο το Χωριό είναι μέσα στην ακτίνα
των 5 χιλιομέτρων, μέχρι τον Λάκκο.
Με τα παιδιά μας που έρχονται σε επαφή με χόρτα και δέντρα και με το επιφανειακό νερό τι θα γίνει?

Απάντηση καμμία.

Στις ερωτήσεις για το φυτικό κεφάλαιο (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) δήλωσαν και οι δύο ότι δεν είναι αρμόδιοι να απαντήσουν.

Αυτά για τους Υπευθύνους.

Στην Συνεδρίαση ήταν παρόντες ο κ. Δήμαρχος, ο κ. Λύσσελης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ.Ηλιάδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Αισθητή ήταν η απουσία του κ. Κότιου ο οποίος είναι έμμισθος και το όλο θέμα είναι της αρμοδιότητάς του.
Είναι αντιδήμαρχος Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για θέματα Πετρούσας.

Σε όλη τη συνεδρίαση, που έγινε χωρίς τάξη γιατί όποιος ήθελε έπαιρνε τον λόγο, και σε αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο πρόεδρος του χωριού, ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις και κριτικές.

Αίσθηση έκανε η απουσία προτάσεων από τον κ. Δήμαρχο Προσοτσάνης ο οποίος σε όλη την συνεδρίαση δεν τοποθετήθηκε ούτε πρότεινε και έδωσε την εντύπωση ότι είναι αδιάφορος και αμέτοχος με την όλη υπόθεση διαχείρισης της οικολογικής καταστροφής.

Δεν τον αγγίζει φαίνεται η καταστροφή.

Προσωπικά επιρρίπτω ευθύνες και στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο για αδράνεια.

Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να κινητοποιήσουν Τοπικό Συμβούλιο και τους φορείς.

Σε εύστοχη τοποθέτηση συγχωριανού γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Πετρούσας την Κυριακή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αλλά την Δευτέρα το βράδυ μοιράστηκαν φυλλάδια με οδηγίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην γνωρίζουν ΕΓΚΑΙΡΑ τι ακριβώς έγινε και να μην μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και παιδιά τους, ενώ στο Ξηροπόταμο γνώριζε ο Κόσμος από την Κυριακή το πρωί, ο κ Δήμαρχος ΔΕΝ ΕΝΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ!!!!

Στην αγωνία των κτηνοτρόφων που δεν τους παίρνουν οι εταιρείες τα γάλατα τους και δεν μπορούν να τα πετάξουν γιατί θα αποζημιωθούν για τις ποσότητες αυτές, πρέπει όμως να τις αποθηκεύουν και δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους, θα περίμενα από τον Δήμαρχο να ευαισθητοποιηθεί και να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε απόγνωση.

Στο θέμα του ελέγχου και της μέτρησης του μεγέθους της ρύπανσης, αντί να περιμένουμε πότε θα έρθουν τα πρώτα αποτελέσματα, θα περίμενα από τον Δήμαρχο να πάρει τα ηνία στα χέρια και να δώσει σε ιδιωτικά εξειδικευμένα εργαστήρια δείγματα από την Πετρούσα για να φύγουμε από την αμφιβολία.

Εμείς όμως είμαστε ο φτωχός συγγενής.

Δεν περισσεύουν λεφτά για το χωριό μας. 

Αλλού σπαταλούνται χιλιάδες ευρώ για έργα βιτρίνας.
Για ένα τέτοιο όμως θέμα δημόσιας υγείας που κρατάει όλη τη Πετρούσα σε αγωνία και αμφιβολία ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

Προσωπικά έμεινα απογοητευμένος από την Συνεδρίαση γιατί ήταν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια. Μετά από το καπνό και την στάχτη που φάγαμε από την πυρκαγιά μας ρίξανε στάχτη στα μάτια οι υπεύθυνοι και οι νομαρχιακοί και οι δημοτικοί.

Το μόνο ευχάριστο ήταν η μεγάλη συμμετοχή των χωριανών.

Τέλος θέλω να παραθέσω την γνώμη που έδωσε στα ΜΜΕ ο καθηγητής κ. ΟΥΖΟΥΝΗΣ, ο οποίος είναι ΓΝΩΣΤΗΣ του αντικειμένου.
Απόσπασμα από την εφειμερίδα "ΗΧΩ" της Δράμας:
http://www.hxo.gr/news.php?subaction=showfull&id=1277360501&archive=&start_from=&ucat=1

"...Πάντως, ο κ. Ουζούνης χαρακτήρισε το συµβάν ως "µία από τις µεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές σ’ ολόκληρη την περιοχή" κι άφησε να εννοηθεί ότι οι συνέπειες θα είναι µεγάλες και όχι µόνο βραχυπρόθεσµες......"