7 Δεκεμβρίου 2017

Αγγελλος Κότιος: μεγάλη ΒΡΑΒΕΥΣΗ και ΔΙΑΚΡΙΣΗ του Πετρουσιώτη Καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τη στήριξή του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης(video)

Βράβευση Καθ. Άγγελου Κότιου
 “για τη στήριξή του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης”
απο την ΠΕΔΑ και
την Ένωση Δημάρχων Αττικής
Αναδημοσίευση από το προφίλ της Development LA στο Facebook

Την Τρίτη 5/12/2017 και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Ένωση Δημάρχων Αττικής και η ΠΕΔΑ, διοργανώνουν τα "Βραβεία Αυτοδιοίκησης" και τιμούν προσωπικότητες του δημοσίου βίου, με εγνωσμένη προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, την πολιτική.
Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων και 
ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 
Καθηγητής  Άγγελος Κότιος, 
ο οποίος θα βραβευθεί για τη "στήριξη του στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης".


Στο πρόσωπο του κ. Κότιου, τιμάται - μεταξύ άλλων - η προσφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και οι επιστήμονες και συνεργάτες του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), οι οποίοι απαρτίζουν μια συνεκτική και απολύτως “αυτοδιοικητική” επιστημονική κοινότητα που μελετά και πραγματεύεται τα ζητήματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τους ΟΤΑ, προάγοντας την σημασία της “τοπικότητας” και του διακριτού αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.

Υπερήφανα, λοιπόν, θα είμαστε εκεί για να τον τιμήσουμε και να τον χειροκροτήσουμε και σας καλούμε να έρθετε για να μοιραστούμε τη στιγμή αυτή!

Άγγελος Κότιος και Αυτοδιοίκηση:
 τα «χνάρια» του στην επιστήμη


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τιμώμενο πρόσωπο, Καθηγητής Άγγελος Κότιος

Σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το διδακτορικό του στη διεθνή οικονομική από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν (Tübingen) της Γερμανίας, όπου εκπόνησε και μεταδιδακτορική διατριβή. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Τύμπιγκεν, Θεσσαλίας και Πειραιώς. Στο διάστημα 1995-2008 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο διετέλεσε και αντιπρύτανης. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα βιβλία, άρθρα και ερευνητικές εργασίες στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά στα πεδία της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, των διεθνών νομισματικών και εμπορικών σχέσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής, των διεθνών οικονομικών κρίσεων και της κρίσης της Ευρωζώνης.

Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά προγράμματα και μελέτες εφαρμοσμένης έρευνας, κυρίως στα πεδία της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος για οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα επί σειρά ετών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο Άγγελος Κότιος, τίμησε και τιμά το χώρο της Αυτοδιοίκησης, απο κάθε θέση και εάν βρίσκεται, διδάσκοντας και μελετώντας τα ζητήματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων στους ΟΤΑ κοκ. Έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για την αυτοδιοίκηση, ενώ έχει επιβλέψει πολυάριθμες διπλωματικές εργασίες πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το ρόλο της σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Άγγελος Κότιος και Μεταρρυθμίσεις: τα ορόσημα 



Τελική σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για παρουσίαση πορισμάτων μεταρρυθμίσεων για ΟΤΑ

Ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμώνων που συνέταξαν την Εξειδίκευση του Οδικού Χάρτη και την εκπόνηση σχεδίων δράσης των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ΥΠ.ΕΣ, Κ.Ε.Δ.Ε., ΕΝ.ΠΕ, Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Πράξης «Εξειδίκευση Οδικού χάρτη - Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ - Αναδιοργάνωση Δομών» κατά την προηγούμενη περίοδο, ενώ παράλληλα ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, είναι επιστημονικοί αρωγοί σε Δίκτυα ΟΤΑ και στο ΥΠΕΣ υλοποιώντας σειρά μελετών και εκπονώντας οδηγούς για την τοπική ανάπτυξη.

 Ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαικών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), ο ίδιος και η ομάδα του, συνεργάστηκαν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δια της Task Force for Greece), συμμετέχοντας σε ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε 5 πιλοτικούς ΟΤΑ της χώρας και μέσα από τη μελέτη αυτών αναδείχτηκε το νέο πλαίσιο επιχειρησιακού προγραμματισμού των Δήμων και των σχετικών οδηγιών της ΕΕ για την υλοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τους ΟΤΑ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.


Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, μέσω της θεσμικής και συστηματικής επιστημονικής συνεργασίας που έχουν με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ), υλοποιούν κοινές δράσεις και ενέργειες και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πλαισίου ενημέρωσης και κατάρτισης οδηγών και μελετών, απολύτως συναφών και χρήσιμων για τους Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 204-2020. 

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπο την καθοδήγηση του Καθηγητή Κότιου, συνεργάστηκε με την ΕΕΤΑΑ στην κατάρτιση και δημοσίευση των ορισμένων σημαντικών εμπειρογνωμοσυνών, όπως η ειδική μελέτη για «Αρχές και Κατευθύνσεις για την αρχιτεκτονική ενός πολυταμειακού, πολυτομεακού και εθνικής εμβέλειας Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ολοκληρωμένη Τοπική Ανάπτυξη» (2013), το βασικό κείμενο πολιτικής (policy paper) με τίτλο «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020» (2013), συνέβαλε στην ειδική έκδοση της ΕΕΤΑΑ «Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου», (2013), ενώ είχε την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης «ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Παραδείγματα αξιοποίησης πόρων Διαρθρωτικών ταμείων», (2015) στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Δήμων ενόψει της νέας
προγραμματικής περιόδου 2014-2020. κ.α

Άγγελος Κότιος και Τριτοβάθμια «αυτοδιοικητική» 
εκπαίδευση: 
Μια καινοτομία για το ανθρώπινο δυναμικό των ΟΤΑ
Ο Καθηγητής Κότιος Άγγελος, συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμοθέτηση και σχεδιασμό του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τοπική Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση», το οποίο είναι το πρώτο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πελοποννήσου, Αριστοτελείου και Δημοκρίτειου και το οποίο απευθύνεται σε υπηρεσιακά και αιρετά στελέχη της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, αποτέλεσε μία εκ των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αυτοδιοίκησης στη χώρα και ήρθε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα στον τομέα της ακαδημαϊκής εξειδικευμένης διδασκαλίας στα θέματα των ΟΤΑ.
Ο Άγγελος Κότιος έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση και ως εκλεγμένος δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος στη γενέτειρα του, στο Νομό Δράμας, όσο και στο Δήμο Προσοτσάνης απο όπου και κατάγεται.