12 Οκτωβρίου 2013

Φορολόγιση Αγροτεμαχίων : Το δίκιο των αγροτών .

agrotika
  Από την Ελευθεροτυπία.

 Ακούραστοι εργάτες της γης, οι αγρότες βρίσκονται για ακόμα μία φορά αντιμέτωποι με τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Την ώρα που και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά, καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Το νέο αυτό χαράτσι, όμως, είναι οδυνηρό για την αγροτική οικονομία μα και για την ίδια την ελληνική ύπαιθρο.

 Οι αγρότες θα υποχρεωθούν να «πληρώσουν» επειδή έχουν ένα χωράφι.

Ασχετα αν αυτό καλλιεργείται ή όχι. 

Ασχέτως αν αποδίδει ή όχι η καλλιέργειά του.


Πώς όμως να πληρώσουν όταν ήδη έχουν αδειάσει οι τσέπες τους από τα άλλα χαράτσια και από την κατάρρευση και του αγροτικού τομέα; Και γιατί να πληρώσουν;

Ετσι η πολιτεία στηρίζει τον κόσμο της υπαίθρου; Με φόρους επί φόρων; Δικαιολογημένες, λοιπόν, οι αντιδράσεις των αγροτών και της Κρήτης που συναντήθηκαν χθες στο Ηράκλειο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων με πρώτη τον αποκλεισμό των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) του νησιού την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη.

 Ομόφωνα χθες οι Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης αποφάσισαν το διήμερο προειδοποιητικό αποκλεισμό των Εφοριών του νησιού ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, που θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Οι αγρότες δεν ζητούν τίποτα υπερβολικό. 

Στήριξη χρειάζονται. Για να μην υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες, τα χωριά και τη δουλειά τους. Για να μείνουν στην ύπαιθρο, που συνεχώς ερημώνει.

 Για να παραμείνουν, όπως και οι κτηνοτρόφοι, θεματοφύλακες της παράδοσης και της υπαίθρου. Αρκετοί ίσως να μην έχουν καταλάβει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινωνοί της πρωτογενούς παραγωγής.

 Πολύ δε περισσότερο οι κυβερνώντες, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, δεν έχουν ιδέα για το μαρασμό της υπαίθρου.

Και όμως, οι αγρότες επιμένουν.
Χάρη σε αυτούς μπορούμε ακόμα να τρώμε ντόπια και υγιεινά προϊόντα.

Γιατί στην εποχή του ελεύθερου εμπορίου, που η αγορά κατακλύζεται και από ξενόφερτα προϊόντα, οι αγρότες αντιστέκονται.

Και μαζί τους πρέπει να αντισταθούμε και εμείς.

 Δεν μπορεί οι αγρότες να είναι άλλο έρμαια αντιαγροτικών πολιτικών.