27 Απριλίου 2012

Εκλογές 2012 Νομός Δράμας: ΠΟΙΟΝ-ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ; Άγγελος Κότιος.Γνωστοποίηση υποψηφιότητας.


Δραμινές και Δραμινοί,

Βρισκόμαστε σε μια φάση γενικευμένης κρίσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει, δυστυχώς, τη μεγαλύτερη πρόκληση της μεταπολεμικής ιστορίας της, αφού τα προβλήματα δεν έχουν απλώς διαχειριστική, αλλά υπαρξιακή διάσταση, αφορούν δηλαδή την εθνική μας υπόσταση και το μέλλον μας.

 Την έξοδο από την κατάσταση αυτή καλείται να δείξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και να απαντήσει στα επιτακτικά διλλήματα που τίθενται.

Καλούμαστε να απαντήσουμε πρωτίστως στο εθνικό δίλλημα:

Ακολουθούμε τη φωνή της λογικής και φεύγουμε δυναμικά προς τα εμπρός ή ενδίδουμε στις σειρήνες του παλαιοκομματισμού, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και καταρρέουμε ολοκληρωτικά;

Σ’ αυτήν όμως την κρίσιμη συγκυρία ανακύπτουν και ατομικά διλήμματα. Αρκεί να υιοθετήσουμε ως ενεργοί πολίτες τον «αναχωρητισμό», τον καταγγελτικό λόγο και τη στείρα κριτική της πολιτικής και των πολιτικών ή πρέπει να αντιδράσουμε συμμετέχοντας στη μάχη επιβίωσης της πατρίδας μας; Να συνεχίσουμε δηλαδή να μένουμε απαθείς θεατές στις εξελίξεις ή να παλέψουμε, ως εκπρόσωποι της δημιουργικής κοινωνίας, για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, για την έξοδο από την κρίση και, εν τέλει, για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειάς μας;

Φίλες και Φίλοι,

Απευθυνόμενος σε εσάς με σεβασμό και συναίσθηση ευθύνης, σας γνωστοποιώ ότι αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση-πρόκληση να συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
 Ήταν μια πρόσκληση για προσφορά και συνεισφορά στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και για το λόγο αυτό την αποδέχτηκα.
 Η πολιτική και προσωπική μου αφετηρία είναι ξεκάθαρη: 

Δεν είμαι, ούτε επιθυμώ να γίνω πολιτικός παλαιάς κοπής

Δεν προέρχομαι από κομματικούς σωλήνες 
και δεν έχω εξαρτήσεις από μηχανισμούς και εξωθεσμικά συμφέροντα.

 Δεν επιζητώ νέα επαγγελματική απασχόληση. 

Εδώ και δεκαετίες ασκώ ένα από τα πλέον δημιουργικά λειτουργήματα, 
αυτό του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Το κίνητρό μου είναι καθαρά αυτό της συμμετοχής σ’ ένα διάλογο αναζήτησης πραγματικών λύσεων για τη χώρα και τη Δράμα.
Πιστεύω ότι μπορώ να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτικής, μέσα από την υπέρβαση ξεπερασμένων αντιλήψεων και δογματικών αγκυλώσεων.

Σε μια προσπάθεια ανοίγματος του «επαγγέλματος» του πολιτικού και της εισόδου νέων κοινωνικών δυνάμεων στη χάραξη και άσκηση πολιτικής για το συμφέρον όλων.

 Οι νέες αυτές δυνάμεις πρέπει να διαθέτουν
 γνώση, 
πείρα
ορθό λόγο, 
ανιδιοτέλεια.

 Καλούνται να εξοβελίσουν τους ανίκανους και τους διαπλεκόμενους και να θέσουν επιτέλους στο περιθώριο τους παλαιοκομματικούς, τους ακραίους και τους λαϊκιστές. Απώτερος στόχος είναι η αναζήτηση εθνικών λύσεων στα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Θέλω να πιστεύω πως η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μου σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών σχέσεων, οικονομικής διπλωματίας και διαχείρισης κρίσεων εγγυώνται τη δυνατότητά μου να συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Η ενασχόλησή μου με ζητήματα αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, χωροταξίας, επενδύσεων και απασχόλησης θα μου επέτρεπαν να συνεργασθώ μαζί σας για την ανάταξη της Δράμας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Σε αυτές τις εκλογές, οι δρόμοι ανάμεσα στους οποίους έχουμε να επιλέξουμε είναι τρεις:
  • ο Δρόμος του ξεπερασμένου δικομματισμού, της μικροπολιτικής, της συνέχισης της πολιτικής της κρίσης, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, του καταστροφικού και διαλυμένου κράτους και των πελατειακών σχέσεων
  • ο Δρόμος της δημαγωγίας, των ακραίων υποσχέσεων, των ψεύτικων λύσεων, του απομονωτισμού, της Δραχμής και του καταστροφικού πειραματισμού
  • ο Δρόμος του ορθολογισμού, του ρεαλισμού και της ειλικρίνειας, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της δημιουργίας μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής οικονομίας, της βιώσιμης κοινωνικής προστασίας, της δημιουργίας ενός νοικοκυρεμένου, ισχυρού και ευέλικτου κράτους και της ισότιμης συμπόρευσής μας με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Παρόμοια διλήμματα ισχύουν, σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Δράμα, η οποία συνεχίζει μια ατέρμονη πορεία οικονομικής παρακμής, αποεπένδυσης, ανεργίας, φυγής των νέων, υποβάθμισης της τοπικής πολιτικής κουλτούρας. Σε αυτήν την κατάσταση την έχουν οδηγήσει η αναποτελεσματικότητα, η μετριότητα, η έλλειψη οράματος, γνώσεων και διάθεσης συνεργασίας όσων άσκησαν κατά καιρούς εξουσία και έλαβαν αξιώματα σε τοπικό επίπεδο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, γνωρίζω ότι είναι δύσκολη επιλογή να συμμετάσχει κανείς ενεργά στις εκλογές. Ήταν όμως για εμένα μια συνειδητή επιλογή. Σε περίοδο κρίσης, ο εύκολος δρόμος είναι να συνταχθείς με τις δυνάμεις της πόλωσης. Η άλλη επιλογή, εξίσου εύκολη, είναι να υποταχθείς στο κατεστημένο. Επέλεξα τον τρίτο δρόμο, τον πλέον επίπονο, αυτόν που χάραξε και ακολουθεί αταλάντευτα η Δημοκρατική Συμμαχία. Μια πολιτική δύναμη με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις  για έξοδο από την κρίση και με βούληση για άμεσες μεταρρυθμίσεις, χωρίς μικροπολιτικές ακροβασίες. Η Δημοκρατική Συμμαχία εκφράζει αταλάντευτα τις αρχές του προοδευτικού δημοκρατικού φιλελευθερισμού, της ανοικτής και αλληλέγγυας κοινωνίας, της ρυθμισμένης οικονομίας της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Πάνω σε αυτές τις αρχές και πολιτικές στηρίζεται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ευημερία όλων των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου. Η Συμμαχία συσπειρώνει γύρω της ανθρώπους με ικανότητες, ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, ανθρώπους χωρίς φανατισμό, μισαλλοδοξία ή ρητορική πατριδοκαπηλίας.

Το κίνητρο μου είναι μόνον ένα: 
Η προσφορά. Θέλω και μπορώ να βοηθήσω.

Έχουμε εκλογές-επιλογές και όχι εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ψηφίζουμε με το μυαλό και όχι με το θυμό.

Δίνουμε ΔΥΝΑΜΗ στα πρόσωπα…δίνουμε ΔΥΝΑΜΗ στη Δράμα!
Angelos Kotios
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς

Άγγελος Κότιος

Διδάκτωρ Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Τύμπινγκεν (Tübingen) Γερμανίας


Καθηγητής «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων»Πανεπιστήμιο Πειραιώς

τ. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας