3 Ιουνίου 2011

Πολιτισμός της Γεύσης.

Παγονέρι 4 - 5 Ιουνίου 2011
¨Ενα ταξίδι σε γεύσεις μουσικές, χορούς, μαγειρικές, κρασιά.


Σάββατο 4 Ιουνίου

02:00 μ.μ. Έναρξη δράσεων


Εθνολογικό Μουσείο Θράκης:

Προβολή Ντοκιμαντέρ και Καταγραφών "Γευσιγνωσία της Θράκης»

Slow Food Θράκης
Ενημέρωση συμμετεχόντων, καταγραφές, οι ρίζες του φαγητού, η σπουδαιότητα και η κουλτούρα

Σύλ. Γυναικών Μάκρης Έβρου:
Μαγειρική, Παρασκευή Γκιουξλεμέδων

Πατέρας Χρυσόστομος:
Αφήγηση στη Θρακιώτικη διάλεκτο παραδοσιακών Θρακιώτικων παραμυθιών προϊόντων καταγραφής

Κουγιουμτζής Κωνσταντίνος:
Ζωγραφική - Αποτύπωση θρακιώτικου παραμυθιού στον καμβά Παράσταση Θεάτρου Σκιών με θέμα τη Θρακιώτικη Παράδοση

Θρακική Εστία Δράμας:

Έκθεση Φωτογραφίας και Παραδοσιακών Θρακιώτικων Στολών

Ηλιοστάσιο:
Ανοιχτή Κουζίνα, Παρασκευή παραδοσιακών Θρακιώτικων εδεσμάτων με ελεύθερη παρακολούθηση ή και συμμετοχή του κοινού

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Παρουσίαση - Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων του κτήματος

Κτήμα Οινογένεσις ΑΕ:
Παρουσίαση - Γευσιγνωσία Οίνων του κτήματος 

Κτήμα Παυλίδη:
Παρουσίαση - Γευσιγνωσία Οίνων και Αποσταγμάτων του κτήματος

Κτήμα Γέννημα Ψυχής:

Παρουσίαση - Γευσιγνωσία Οίνων του κτήματος




02:00 μ.μ. - 03:45 μ.μ. Θεματικό σεμινάριο χορού με κεντρικό θέμα χορούς της Θράκης. Προσέλευση - Εγγραφή συμμετεχόντων.

04:00 μ.μ. - 07:30 μ.μ. Σεμινάριο Χορού "Χοροί από χωριά του Έβρου" από τον χοροδιδάσκαλο Άγγελο Νικολαΐδη

07:30 μ.μ. Λήξη Δράσεων
08:00 μ.μ. Δείπνο - Γευσιγνωσία Παραδοσιακού Θρακιώτικου Μενού
Οινογνωσία Κρασιών προσφορά των Κτημάτων που συμμετέχουν στη διοργάνωση Αφηγήσεις, Παρουσιάσεις Δράσεων, Παρουσιάσεις Οίνων και Αποσταγμάτων Παραδοσιακό Θρακιώτικο Γλέντι και χορός με ζωντανή μουσική



Σε όλη τη διάρκεια των δράσεων θα υπάρχει μπουφές με παραδοσιακά θρακιώτικα εδέσματα
Το δείπνο τον Σαββάτου και το γεύμα της Κυριακής θο. συνοδεύσουν κρασιά από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Οινογένεσις - Φεγγ
ίτες, το Κτήμα Παυλίδη και το Κτήμα Γέννημα Ψυχής.


Κυριακή 5 Ιουνίου
12:00 μ.μ. Έναρξη δράσεων

03:30 μ.μ. Λήξη Δράσεων
04:00 μ.μ. Γεύμα - Γευσιγνωσία Παραδοσιακού Θρακιώτικου Μενού
Οινογνωσία Κρασιών προσφορά των Κτημάτων που συμμετέχουν στη διοργάνωση
Θρακική Εστία Δράμας: Παρουσίαση Παραδοσιακών Θρακιώτικων Χορών
Αφηγήσεις, Παρουσιάσεις Δράσεων
Παρουσιάσεις Οίνων και Αποσταγμάτων
Παραδοσιακό Θρακιώτικο Γλέντι και χορός με ζωντανή μουσική.

 Ηλιοστάσιο - Πολιτισμός της Γεύσης

Ιο Θεματικό Αφιέρωμα - Θράκη


Πρόγραμμα

Ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας κάθε κοινωνίας ή κοινωνικής ομάδας είναι οι πρακτικές δράσεις των ανθρώπων της και τα νοήματα που δίνει αυτή η κοινωνία ή οι άνθρωποι συγκεκριμένων ομάδων σε αυτές τις δράσεις.
Μέσα από αυτά τα νοήματα η κοινωνία, ή η κοινωνική ομάδα εξηγεί, καταλαβαίνει και ταξινομεί τον κόσμο.

Το θέμα του φαγητού, της τροφής και οι τρόποι με τους οποίους τα μέλη κάθε κοινωνίας ασχολούνται με αυτό, καθορίζουν κατά πολύ την ταυτότητα της.
Έτσι, το φαγητό είναι τόσο συνυφασμένο με καθημερινές πρακτικές, ώστε οι νόμοι και τα νοήματα που το διέπουν και εκφράζονιαι μέσα από αυτές τις πρακτικές να θεωρούνται απολύτως αυτονόητα για τα μέλη της κοινωνίας.

Η επιτέλεση αναφέρεται, μιλάει πάντα για το μέρος της κουλτούρας που έχει να κάνει με την «εμπειρία», με την «μεσολάβηση του σώματος», με την «ζωντανή παρουσία».

Αρχίζουμε λοιπόν με το φαγητό σαν την βασική επιτελεστική πρακτική της καθημερινής μας ζωής ακριβώς επειδή το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστη, απλούστατη και επαναλαμβανόμενη δράση της κάθε μέρας μας που καθορίζει τόσο καθένα από εμάς, προσωπική ταυτότητα, μνήμες, οικογένεια, κοινωνική τάξη κλπ., όσο και την κάθε κοινωνία και πολιτισμό, εθνική κουζίνα, προϊόντα, τρόποι μαγειρέματος, τελετουργίες γύρω από την κατανάλωση φαγητού.
Η γεύση είναι πατρίδα... είναι μνήμη... είναι τελετουργία, διαδικασία.

Όλοι οι μεσογειακοί λαοί και πολιτισμοί δραματουργούν τη ζωή τους, όλες τις εκφάνσεις της, γύρω από ένα τραπέζι.

Ο Έρωτας,
ο γάμος,
η γέννηση,
ο θάνατος
μορφοποιείται και σωματοποιείται γύρω από ένα τραπέζι.

Ένα χορόδραμα με πολλούς τελεστές.

Αυτή είναι η ιδιαίτερη ματιά με την οποία η γεύση, η τελετουργία, η αυθεντικότητα των υλικών καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα κάθε πολιτιστικής και ιστορικής στιγμής, κάθε στιγμής που οι πολιτισμοί εμπράγματοι πλέον αναδεικνύουν την υλική και κοινωνική τους υπόσταση.
Με αυτές τις σκέψεις και αυτή την αντίληψη όλοι εμείς αποφασίσαμε να βγάλουμε στην επιφάνεια και να καταδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα του φαγητού.
Τον Πολιτισμό της Γεύσης... ένα μακρύ ταξίδι με άποψη και εναλλακτική αντίληψη.

Σας καλωσορίζουμε σε ένα γευστικό πανηγύρι.
Σε ένα καλειδοσκόπιο πολιτιστικό.
Το Ηλιοστάσιο, Κέντρο Αναβίωσης Μορφών Ζωής και γεύσεων που χάνονται, ένας χώρος που σκεφτήκαμε να γίνει η αρχή για την αναβίωση και αναθύμηση γευστικών συνηθειών, διαδικασιών, τελετουργιών που αναγάγουν το φαγητό και όσα αυτό συνοδεύει και προσδιορίζει, σε επιτελεστικό κέντρο της καθημερινότητας μας, ανοίγει περισσότερο τις πύλες του για να δεχτεί και να καταδείξει τον γευσιγνωστικό πολιτισμό της Θράκης.

Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (ΣΕΑΓΕ).
Ηλιοστάσιο - Πολιτισμός της Γεύσης

1ο Θεματικό Αφιέρωμα - Θράκη Μενού
Η Θράκη είναι ένας τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Η κουζίνα της, πλούσια, απλή στο μαγείρεμα και με ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών, διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, που ο καθένας τους κουβαλά την δικιά του γεύση.
Έτσι έχουμε μια κουζίνα ιδιαίτερα περίτεχνη και εντυπωσιακά γευστική.
Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, αστών και αγροτών, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καπαδοκίας και της Β.Α. Θράκης αλλά και αυτές των Τουρκόφωνων, των Πομακόφωνων, των Ρωμά, και των Αρμενίων, δημιούργησαν μια ζύμωση ιδιαίτερα γευστική πού διασώζει τα ίχνη των πολιτιστικών ανακατατάξεων και της γόνιμης επιρροής πού δέχθηκαν και δέχονται οι κάτοικοι της Θράκης.

Τα πιάτα που συνθέτουν τα δύο μενού του αφιερώματος επιλέχθηκαν με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιπροσώπευση αυτών των διαφορετικών επιρροών, αλλά και την ολοκληρωμένη παρουσίαση της Παραδοσιακής Θρακιώτικης γαστρονομίας.
Σίγουρα δύσκολα εξαντλείται μια τόσο μεγάλη παράδοση, ένας τόσο πλούσιος σε υλικά τόπος, μια τόσο γεμάτη σε τεχνικές παρασκευής κουζίνα, μέσα σε δύο μενού.

Πιστεύουμε όμως ότι είναι αρκετό για να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω αναζήτηση, δοκιμές και πειραματισμούς.



Μενού Σαββάτου

Κολοκυθόσουπα

Κλασική Θρακιώτικη σούπα που παρασκευάζεται, ανάλογα με την εποχή, με φρέσκο κολοκυθάκι ή με κόκκινη κολοκύθα. Χαρακτηριστική η υπόξινη γεύση της από τα κορόμηλα που προστίθενται στο φαγητό.


Ομελέτα με Καβουρμά και Κισίρ

Συντριμάς ή Καβουρμάς, από τα πιο γνωστά εδέσματα της Θράκης. Παρασκευαζόταν τα Χριστούγεννα από χοιρινό κρέας και λίπος και διατηρούνταν για αρκετά μεγάλο διάστημα. Κλασική τροφή για το χωράφι, σε συνδυασμό με το αυγό.
Το Κισίρ, ελαφρύ φαγητό ή χορταστική σαλάτα, με λαχανικά και πλιγούρι. Μοιάζει με το Ταμπουλέ, χωρίς όμως την έντονη γεύση του δυόσμου και του μαϊντανού. Συνταγή που προέρχεται από τους Πομάκους της Θράκης.

Τξιγεροσαρμάς με γιοφκάδες

Κλασικό πιάτο της Θράκης ο Τζιγεροσαρμάς. Αρνίσια συκωταριά με αρκετά μυρωδικά και ρύζι, τυλιγμένα σε σκέπη. Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη νοστιμιά που φτιάχνεται κυρίως το Πάσχα.
Ο γιοφκάς ή γιουφκάς (οι σημερινές χυλοπίτες) τα μεσημέρια του χειμώνα ήταν απαραίτητος στο τραπέζι. Αποτελεί, μαζί με το κουσκούσι, το παραδοσιακό ζυμαρικό που έφτιαναν οι Θρακιώτισες, στο τέλος συνήθως του καλοκαιριού, με αρκετό γάλα και αυγά.


Κοτόπουλο Λαχανιά

Στη Θράκη, το λάχανο και τα πράσα, ήταν βασικά υλικά στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς.
Το δε λάχανο, την εποχή για να το έχουν για μεγαλύτερο διάστημα, το έκαναν τουρσί και το χρησιμοποιούσαν με κάθε τρόπο.
Γνωστό φαγητό με ιδιαίτερη γεύση το κοτόπουλο ή χοιρινό λαχανιά. Κοτόπουλο δηλαδή ή χοιρινό μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λάχανο τουρσί που φτιάχνανε συνήθως τα Χριστούγεννα.


Μενού Κυριακής

Τριφτή καλοκαιρινή

Σούπα, με κοινές ρίζες με το ποντιακό Τανομένο σορβά, με κύριο συστατικό το αριάνι (ξυνόγαλο). Πλήρως ενταγμένη στις γλυκόξυνες γεύσεις της Θράκης. Τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Γκόλιο και Κισίρ

Θρακιώτικη συνταγή με βάση το κολοκυθάκι. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια κολοκυθο-ομελέτα φούρνου ή μία κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο.
Το Κισίρ, ελαφρύ φαγητό ή χορταστική σαλάτα, με λαχανικά και πλιγούρι. Μοιάζει με το Ταμπουλέ, χωρίς όμως την έντονη γεύση του δυόσμου και του μαϊντανού. Συνταγή που προέρχεται από τους Πομάκους της Θράκης.


Σουρβάν κεφτέδες με γιοφκάδες

Σπεσιαλιτέ της Βόρειας Θράκης. Πρόκειται για κεφτεδάκια μαγειρεμένα στο φούρνο, με αρκετό κρεμμύδι, σάλτσα και αυγά.
Ο γιοφκάς ή γιουφκάς (οι σημερινές χυλοπίτες) τα μεσημέρια του χειμώνα ήταν απαραίτητος" στο τραπέζι. Αποτελεί, μαζί με το κουσκούσι, το παραδοσιακό ζυμαρικό που έφτιαναν οι Θρακιώτισες στο τέλος συνήθως του καλοκαιριού, με αρκετό γάλα και αυγά.

Αρνάκι φρικασέ με μαϊντανό

Είναι στην ουσία το κλασικό αρνάκι φρικασέ, όχι όμως με μαρούλι όπως είναι γνωστό σε όλους μας, αλλά μια ενδιαφέρουσα και πολύ γευστική Θρακιώτικη παραλλαγή με μαϊντανό.

Το δείπνο του Σαββάτου και το γεύμα της Κυριακής θα συνοδεύσουν κρασιά από το Κτήμα
Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Οινογένεσις - Φεγγίτες, το Κτήμα Παυλίδη και το Κτήμα Γέννημα
Ψυχής.