22 Φεβρουαρίου 2010

Οι εκκλησίες της Πετρούσας

Αναδημοσίευση από το site του Γιαννίκειου Γυμνασίου Πετρούσας
http://gym-petrous.dra.sch.gr/petrousa/

Ο Πάτερ Παντελεήμονας (ο ιερέας του χωριού μας), μας έδωσε την ιστορία της εκκλησίας του χωριού μας.

Στην Πετρούσα το 1832 και επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Δράμας Γερμανού του Β΄ ( Μάϊος 1831 – 22 Νοεμβρίου 1835 ), εγκαινιάσθηκε ο ιερός ναός των Εισοδείων της Θεοτόκου, στους τοίχους του οποίου αγιογραφήθηκαν εικόνες με ελληνικές επιγραφές.

Το 1880 παραχωρήθηκε στην Βουλγαρική εξαρχία, από τους Τούρκους και σαν συνέπεια αυτής, ήταν να συλλειτουργούν στον ναό εναλλάξ τις Κυριακές, μία ο Έλληνας ιερέας και μία Βούλγαρος. Επειδή όμως η Βουλγαρική διοίκηση καταστρατηγούσε την διαδικασία αυτή υπέρ της και ασκούσε έντονες πιέσεις στους Έλληνες, αναγκάστηκε ο ιερέας με πολλούς πιστούς να αποχωρήσουν παίρνοντας μαζί τους και τα λειτουργικά σκεύη του ναού. Ο ναός βομβαρδίστηκε από το Τουρκικό πυροβολικό τον Οκτώβριο του 1912.

Ο ιερέας μαζί με τους κατοίκους κατασκεύασαν οίκημα με πρόχειρα υλικά ψάθες και καλαμιές, στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού, όπου και τελούσαν τις ιερές ακολουθίες.


-->


Το 1902 θεμελιώθηκε στην ίδια θέση καινούργιος ναός και την 1η Ιουνίου 1908 εγκαινιάστηκε από τον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Δράμας και έπειτα Σμύρνης. Στην ακολουθία της τελετής των εγκαινίων παραβρέθηκε και επίσημη αποστολή ιερέων από την Μητρόπολη Καβάλας, προσφέροντας και μία ολόσωμη εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Έκτοτε λειτουργεί συνεχώς και εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού, ως ο μόνος ενοριακός ναός.

Από το 2002 έως το 2005 έγιναν εργασίες κατά τις οποίες ο ναός επενδύθηκε εξωτερικά με φυσική πέτρα και συμπαγές παραδοσιακό πυρότουβλο και μάρμαρο δίνοντας μεγαλοπρέπεια στην αρχιτεκτονική του ναού και διατηρώντας την παράδοση και την φυσική αισθητική του